ΟΑΚΑ: Στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών η υπόθεση της στατικότητας των στεγάστρων – Τι θα γίνει με ομάδες και αθλητές

ΟΑΚΑ: Στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών η υπόθεση της στατικότητας των στεγάστρων – Τι θα γίνει με ομάδες και αθλητές

Η υπόθεση της στατικότητας των στεγάστρων Καλατράβα στο ΟΑΚΑ μπαίνει στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, εν μέσω καταιγισμού από καταγγελίες για πολυετή έλλειψη συντήρησης κι ενώ αναμένεται και δεύτερη τεχνική μελέτη.

Για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει όσον αφορά την προετοιμασία των αθλητών, αλλά και τους χώρους διεξαγωγής των αγώνων των ομάδων αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση.

Έρευνα σε βάθος πενταετίας διέταξε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών ζητώντας απαντήσεις στα παρακάτω:
-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν;

-αν υπήρχαν εισηγήσεις  (άλλων οργάνων) για περιοδική συντήρηση (κι αν ναι  σε ποιους είχαν υποβληθεί) και ποια  ήταν η κατάληξή τους;

- γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή;

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα αδικήματα της:

έκθεσης σε κίνδυνο και παραβίασης κανόνων οικοδομικής ασφάλειας

  Ειδική ομάδα του ΤΕΕ σε συνεργασία με επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιήσουν νέα αυτοψία με στόχο να εξακριβωθεί εάν οι διαβρώσεις σχετίζονται με στατικότητα ή είναι δομικό το πρόβλημα.

Οι έλεγχοι του 2022, το ΤΑΙΠΕΔ και το πόρισμα

Η πρώτη σύμβαση μελέτης στατικής επάρκειας έγινε το Νοέμβριο του  2022 και λίγο αργότερα ξεκίνησαν οι έλεγχοι στις  μεταλλικές κατασκευές  και τα πολυκαρβονικά στέγαστρα.

Τον Απρίλιο του 2023 το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευε φωτογραφίες με εναερίτες σκαρφαλωμένους στο στέγαστρο Καλατράβα, να πραγματοποιούν αυτοψία, καθώς το έργο της «Ανακαίνισης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών» ύψους 43 εκ. ευρώ είχε ανατεθεί στην Ειδική Μονάδα Σύμβασης Στρατηγικών Έργων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Τέλη Σεπτεμβρίου  το ΤΑΙΠΕΔ παρέδωσε το πόρισμα στη διοίκηση του ΟΑΚΑ, το οποίο υποστήριζε ότι τα στέγαστρα στο εμβληματικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο δεν έχουν την απαιτούμενη στατική επάρκεια και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας.

 Από τα ξημερώματα του Σαββάτου ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς αθλητικού υλικού από τα δύο στάδια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα