Μαίνεται η φωτιά στον Έβρο: Δεν απειλούνται οικισμοί - Ανακοινώνονται μέτρα για τους πληγέντες

Μαίνεται η φωτιά στον Έβρο: Δεν απειλούνται οικισμοί - Ανακοινώνονται μέτρα για τους πληγέντες

Για 10η ημέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στον Έβρο. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη σε δύο μέτωπα στη Δαδιά. Ανησυχία προκαλεί ενδεχόμενη αλλαγή της φοράς του ανέμου.

 Προς στιγμήν τουλάχιστον και με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, δεν φαίνεται να απειλούνται οικισμοί, καθώς και χθες είχαμε κάποιες προληπτικές εκκενώσεις. Όσον αφορά την κατάσταση, σήμερα και μέχρι αυτή την ώρα δύο είναι τα μέτωπα. Το ένα είναι στην οριογραμμή Έβρου Ροδόπης, όπου εκεί δίνεται μία μεγάλη μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη είναι στην Δαδιά και κυρίως το μέτωπο Κοτρωνιάς – Τρεις Βρύσες, όπου είχαμε μια σημαντική αναζωπύρωση, η οποία μάλιστα έχει προκαλέσει και κάποιες εστίες ψηλότερα στο βουνό.

Εδώ είναι λοιπόν το μεγάλο στοίχημα, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα ιδιαίτερα κρίσιμη η σημερινή ημέρα, μια και από το βράδυ αναμένεται αλλαγή στην φορά στην κατεύθυνση των ανέμων και αυτό είναι άγνωστο το πώς θα λειτουργήσει, αναφορικά με τη φωτιά και με τις πιθανές αναζωπυρώσεις που μπορεί να έχουμε.

Ακόμη περισσότερο από την αυριανή ημέρα, καθώς από την Τρίτη το βράδυ περιμένουμε νοτιάδες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται αν δεν έχει ελεγχθεί σε ένα ικανοποιητικό βαθμό μέχρι τότε η φωτιά. Θα πρέπει βέβαια να παρατηρήσουμε ότι σήμερα οι επίγειες δυνάμεις είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες στη μάχη κατά της φωτιάς, καθώς επιχειρούν 474 πυροσβέστες.

Είναι εδώ το σύνολο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής που έχουν έρθει από χώρες από άλλες χώρες για να βοηθήσουν, όπως είναι από την Κύπρο, από την Αλβανία, από τη Σερβία, από την Τσεχία, από τη Βουλγαρία, από τη Ρουμανία. Βέβαια επιχειρούν και εναέρια μέσα, όχι αυτή τη στιγμή, ίσως πιθανά στην αναζωπύρωση αυτή και τη συγκεκριμένη στιγμή, εάν επιχειρούσαν τα εναέρια μέσα να μπορούσαν να είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα. Γίνεται πάντως μια τιτάνια προσπάθεια έτσι ώστε να ελεγχθεί η φωτιά κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο ή με τον μεγαλύτερο βαθμό, τουλάχιστον μέχρι τις βραδινές ώρες.

 Κυβερνητικό κλιμάκιο στον Έβρο

Στις πληγείσες περιοχές του Έβρου βρίσκεται σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου να πραγματοποιήσει μια πρώτη αποτίμηση της καταστροφής. Επίσης από σήμερα Δευτέρα 28/8 μπορούν να κατατεθούν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις. Όπως τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, «η ακριτική μας αυτή περιοχή έχει πρωτεύουσα σημασία, θα φανεί και από τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ανακοινωθούν, αλλά και από τις εξαγγελίες και δηλώσεις του πρωθυπουργού, οι οποίες θα ακολουθήσουν. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε δεν είναι επικοινωνιακό, είναι ουσιαστικό και μεταφράζεται σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης».

Κυβερνητικός στόχος είναι η άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας των αποζημιώσεων για τους πυροπαθείς του Έβρου τόνισε τη Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης κατά την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη.

Διαβεβαιώνοντας τους πολίτες του Έβρου ότι «για την κυβέρνηση η ακριτική μας περιοχή έχει πρωτεύουσα σημασία» κάλεσε εκ μέρους του πρωθυπουργού το σύνολο των φορέων να καταθέσουν άμεσα τις σκέψεις και προτάσεις τους για το μέλλον του νομού τις οποίες ο πρωθυπουργός θα λάβει υπόψη ενόψει των εξαγγελιών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για την ενίσχυση της περιοχής.

«Οι συνάδελφοί μου στην κυβέρνηση θα ανακοινώσουν το θεσμικό πλαίσιο και θα εξηγήσουν τις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι ζημιές οι οποίες έχουν γίνει εδώ από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Προφανώς οι αποζημιώσεις θα κινηθούν σε επίπεδα στα οποία θα καλυφθούν οι υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί σε οικίες, επομένως στον αστικό ιστό, ζημιές που έχουν γίνει στις καλλιέργειες, ζημιές που έχουν γίνει στη μελισσοκομία, στην κτηνοτροφία και ζημιές που αφορούν το ζωικό κεφάλαιο.

«Προφανώς υπάρχουν ζητήματα ενισχύσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου έχουμε ζημιές αλλά και μέτρα προληπτικά τα οποία πρέπει να λάβουμε για την αντιμετώπιση και υποδομών που επλήγησαν αλλά και προκειμένου να θωρακίσουμε περαιτέρω την ανθεκτικότητα σε διάφορα ενδεχομένως φαινόμενα τα οποία θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε στο μέλλον» πρόσθεσε ο υπουργός

Η εκ του σύνεγγυς διαπίστωση του μεγέθους των ζημιών που υπέστη ο Έβρος προκειμένου άμεσα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων και η πρόσκληση εκ μέρους του πρωθυπουργού προς το σύνολο των θεσμικών φορέων και φορέων της παραγωγής, του εμπορίου, τουρισμού, πρωτογενούς τομέα να υποβάλλουν άμεσα τις προτάσεις τους για την προοπτική και το μέλλον του Έβρου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας της πυρκαγιάς, συνιστούν το διττό χαρακτήρα της σημερινής επίσκεψης στο νομό του κυβερνητικού κλιμακίου, σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας των επαφών που είχαν σήμερα στον Έβρο τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου ο κ. Βορίδης ευχαριστώντας έναν προς έναν όλους όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης, το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους άνδρες και γυναίκες, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Δασικής Υπηρεσίας που υπερέβαλαν εαυτούς σε μία εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη διευκρίνισε ότι η σημερινή παρουσία τους δεν είναι επικοινωνιακή αλλά ουσιαστική και μεταφράζεται σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης.

“Σταθερή και ισχυρή η πολιτική αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης”
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Βορίδης στο θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πολιτική την οποία έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης όχι απλώς δεν έχει διαφοροποιηθεί και δεν έχει χαλαρώσει, αλλά παραμένει σταθερή και ισχυρή. Διαβεβαίωσε πως θα συνεχιστεί το έργο της κατασκευής του φράχτη, η περαιτέρω ενίσχυση της αστυνόμευσης και η ενίσχυση κάθε πολιτικής αποτροπής ενός φαινομένου που όπως είπε πλήττει βάναυσα τη χώρα μας και στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. Με τα ως άνω δεδομένα χαρακτήρισε αχρείαστη αλλά και απολύτως καταδικαστέα οποιαδήποτε ανάληψη ευθυνών από τον οποιοδήποτε που δήθεν παριστάνει ότι μπορεί ν’ αναπληρώσει το κράτος. «Όταν θα δείτε τις δράσεις που αναλαμβάνει η συντεταγμένη Πολιτεία, ήδη έχει αναλάβει και θα συνεχίσει και θα τις εντείνει έτι περαιτέρω τότε θα καταστεί σαφές ότι όλα αυτά δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα και πρέπει να μαστε σταθεροί στον τρόπο που στεκόμαστε απέναντί τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής
Με 74 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια βρίσκονται αντιμέτωπες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, την ώρα που το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 27 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

• Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες ενεργές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής

• Στη Βοιωτία αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στον ορεινό όγκο των περιοχών Στείρι και Κυριάκι.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Για αύριο Τρίτη παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα