Φωτιές: Το προφίλ των εμπρηστών, τα κίνητρα και οι μέθοδοί τους - Έρχονται πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ

Φωτιές: Το προφίλ των εμπρηστών, τα κίνητρα και οι μέθοδοί τους - Έρχονται πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ

1.470 πυρκαγιές ξέσπασαν τον Ιούλιο στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία. Όπως προκύπτει, η συντριπτική πλειοψηφία ήταν από ανθρώπινο χέρι, είτε σκόπιμα είτε από εγκληματική αμέλεια, από άτομα που παράκουσαν τις απαγορεύσεις και έκαιγαν χόρτα ή έκαναν εργασίες που προκάλεσαν φωτιά.

Το προφίλ των εμπρηστών
Ανάγκη για εξουσία, εκδίκηση και οικονομικό όφελος είναι μερικά από τα κίνητρα που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στην εσκεμμένη πρόκληση φωτιάς.

Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί 118 εμπρηστές στη χώρα μας. Οι 11 για εμπρησμό από πρόθεση και οι 107 για εμπρησμό από αμέλεια, κάνοντας απαγορευμένες εργασίες στην ύπαιθρο, καίγοντας ξερά χόρτα ή προκαλώντας τροχαία ατυχήματα από τα οποία μπορεί να ξεσπάσει φωτιά και γρήγορα να επεκταθεί σε δασική έκταση.

Είτε πρόκειται για πυρκαγιά από αμέλεια είτε από πρόθεση, οι εμπρηστές στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, που αγγίζει το 90%, είναι άνδρες άνω των 50 ετών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μένουν κοντά στην αρχική εστία της πυρκαγιάς.

«Οι εμπρηστές κινούνται σε ακτίνα εντός της περιφέρειάς τους. Αν κάποιος είναι από την Πάτρα, μπορεί να πάει να βάλει φωτιά και στον Πύργο και στο Αγρίνιο. Υπάρχει κάποιος που το σκεφτόταν δύο τρία χρόνια, ένιωσε έτοιμος, έκανε αναγνώριση στην περιοχή, σιγουρεύτηκε ότι δεν τον βλέπει κάποιος, έκανε ανίχνευση της δραστηριότητας και μετά οδηγήθηκε σε αυτό», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής, Κώστας Τσίγκας.

Οργή για τους ισχυρισμούς τους
Τόσο η διαδικασία του εμπρησμού, όσο και οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, αλλά κυρίως ο τρόμος των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις φλόγες, όπως θα πουν στις καταθέσεις τους, που προκαλούν οργή, τους εξιτάρουν.

Χαρακτηριστική είναι η σύλληψη 30χρονου στην Χρυσοκελαριά Μεσσηνίας, ο οποίος κινείτο με μοτοσυκλέτα στην περιοχή και έβαλε φωτιές στις 18 και 19 Ιουλίου, γιατί του… άρεσε να ακούει τις σειρήνες των πυροσβεστικών οχημάτων.

Αντίστοιχη περίπτωση και αυτή του 58χρονου που συνελήφθη για τη φωτιά στο Καλέτζι Ιωαννίνων, λέγοντας ότι του άρεσε να βλέπει τις φλόγες και τις ρίψεις από τα εναέρια μέσα.

«Γίνεται χρήση αυτοσχέδιων μηχανισμών. Ο καθένας με τον τρόπο που επιθυμεί να προβεί σε αυτήν την ενέργεια. Μπορεί να είναι χαρτί, ξύλο ή οποιοδήποτε άλλο υλικό που έχει γρήγορη ανάφλεξη», συμπληρώνει ο κ. Τσίγκας.

Όσοι κατηγορούνται για εμπρησμό δε σημαίνει αυτόματα ότι πάσχουν από κάποια ψυχιατρική νόσο παρά το γεγονός ότι δηλώνουν ψυχικά ασθενείς για να πέσουν στα μαλακά.

«Ο εμπρηστής είναι ένας κακοποιός, είναι ένας ψυχοπαθητικός ο οποίος βάζει φωτιές με δόλο. Κάτι περιμένει να πάρει και για κάποιον σκοπό το κάνει. Οι εμπρηστές έχουν βρει το κόλπο να δηλώνουν πυρομανείς, που είναι μια πολύ σπάνια διαταραχή για να πέφτουν στα μαλακά», αναφέρει ο ψυχίατρος, Δημήτρης Σούρας.

Έρχονται πρόστιμα έως & 30.000 ευρώ για τους εμπρηστές

Αλλαγές αναμένονται στον νόμο για τους εμπρηστές, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα και Μαγνησία, με αυστηρότερες ποινές και βαρύτατα πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους εμπρηστές, με το πρόστιμο για πρόκληση φωτιάς από αμέλεια να φτάνει μέχρι και τα 30.000 ευρώ. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα το πρόστιμο αγγίζει μόλις τα 300 ευρώ.

Η επιβολή των προστίμων θα γίνεται κλιμακωτά και θα λαμβάνεται υπόψιν η ζημιά που προκάλεσε η πυρκαγιά ή εάν ο εμπρηστής έχει συλληφθεί ξανά στο παρελθόν.

Το πρόστιμο θα ανεβαίνει ανάλογα με την χρέωση της κινητοποίησης των απαιτούμενων πυροσβεστικών δυνάμεων, δηλαδή τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που θα ενεργήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Σημειώνεται πως η αύξηση των προστίμων όσον αφορά τους εμπρησμούς έχει αποτρεπτική λειτουργία, σύμφωνα με όσο ισχυρίζονται κυβερνητικές πηγές.

Στάχτη 470.000 στρέμματα
1.470 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη χώρα μας μόνο τον Ιούλιο. Οι δασικές πυρκαγιές σε Κέρκυρα, Αίγιο, Δερβενοχώρια, Κουβαρά, Κάρυστο, Νέα Αγχίαλο και Ρόδο δοκίμασαν τις αντοχές των κατοίκων και ήταν πλήρως καταστροφικές.

470.000 στρέμματα γης έγιναν σε μία στιγμή στάχτη. Στα 176.500 στρέμματα υπολογίζεται η έκταση του «καθαρού» δάσους που κάηκε μόνο στη Ρόδο.

Ακολουθούν τα Δερβενοχώρια με απώλεια 117.000 στρεμμάτων γης, η Νέα Αγχίαλος με 82.600 στρέμματα, ο Κουβαράς με 38.600 στρέμματα, η Κέρκυρα με 21.700 στρέμματα, η Κάρυστος με 19.600 και το Αίγιο με 12.000 στρέμματα καμένης γης.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 31 Ιουλίου, έχουν καεί συνολικά στην Ελλάδα περίπου 550.000 στρέμματα.

megatv.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα