Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Ρόδο, Κέρκυρα, Αίγιο και Κάρυστο

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Ρόδο, Κέρκυρα, Αίγιο και Κάρυστο

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο, αναζωπυρώσεις και στην Εύβοια, καλύτερη η εικόνα στο Αίγιο και στην Κέρκυρα, ξέσπασε φωτιά στο Πήλιο. Διαβάστε όλες τις εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στο Πήλιο
Υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, στο Πήλιο, στη θέση Αργυραίικα και σήμανε συναγερμό και μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων στον Βόλο, ώστε να μην επεκταθεί σε δάση και καλλιέργειες της περιοχής.

Ωστόσο, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, έχουν καεί περί τα 300 ελαιόδεντρα στην περιοχή Αργυραίικα, που ανήκουν στις Πινακάτες και βρίσκονται πάνω από την τουριστική ζώνη των Καλών Νερών, αλλά και θαμνώδης έκταση, κυρίως με πουρνάρια. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κολυνδρίνη είπε ότι «η φωτιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα σε αυτοκίνητο που εκκινείτο σε δρόμο μεταξύ Πινακατών και Βυζίτσας και με την ανάφλεξή του η φωτιά μεταδόθηκε σε παρακείμενα δένδρα και θάμνους. Οι δυνάμεις που έφθασαν από τον Βόλο, αλλά και από δασοπυροσβεστικούς σταθμούς της περιοχής, σε συνδυασμό και με πεζοπόρα τμήματα, κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για τον έλεγχο της φωτιάς, ενώ στην κατάσβεση συμμετείχε και ένα ελικόπτερο και με συνεχείς ρίψεις νερού έπαιξε κυρίαρχο ρόλο».

 
Αστυνομικός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης εκκένωσης στη Ρόδο

Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός την ώρα που συνέδραμε στην εκκένωση περιοχών στη Ρόδο, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο του νησιού.

Πρόκειται για αστυνομικό της ΔΙΑΣ που είχε μεταβεί στη Ρόδο ως ενίσχυση, ο οποίος έπεσε με τη μηχανή του πάνω σε ένα πεσμένο καλώδιο κολώνας της ΔΕΗ.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Πλατανιστός Καρύστου
13:56:01
Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Πλατανιστός Καρύστου καλώντας τους να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».
 
Εκκενώνονται και άλλοι οικισμοί στη Ρόδο
13:55:43
Την εκκένωση δύο ακόμα χωριών της Ρόδου, του Μαλώνα και των Μασσάρων ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι υπάρχει αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά.

Οι κάτοικοι των δυο χωριών καλούνται να κατευθυνθούν προς το χωριό Αρχάγγελος.

Μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Καστρί στην Εύβοια
13:17:22
Παραδομένη στις φλόγες είναι η Κάρυστος. Σύμφωνα με το evima.gr, σε τρία μέτωπα εξακολουθεί να καίει η μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο με τις φλόγες να είναι κοντά σε οικισμούς. Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνοντας το έργο της Πυροσβεστικής, με την φωτιά να κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

 
Μάχη με τις φλόγες και στην Κάρυστο
13:10:39
Πολλά χιλιόμετρα το μέτωπο της φωτιάς. Επιχειρούν τα εναέρια.

 
Καλύτερη εικόνα στην Κέρκυρα - Τα νεότερα από το μέτωπο της φωτιάς
13:08:01
Επιστρέφουν σταδιακά στα ξενοδοχεία τους με ιδιωτικά λεωφορεία οι περίπου 2.000 τουρίστες, οι οποίοι χθες το βράδυ απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Καλάμι, Νησάκι και Μπαρμπάτι και μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας για προληπτικούς λόγους.

Η εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη, μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων κατά τη διάρκεια της νύχτας να μην περάσει η φωτιά μέσα στους οικισμούς. Καθοριστική είναι και η συμβολή των εναέριων μέσων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπάρχει μικρή αναζωπύρωση στην περιοχή της Παλιάς Περίθειας, εκεί όπου είχε εκδηλωθεί αρχικά η φωτιά, ενώ σε όλα τα άλλα μέτωπα πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές και κάτοικοι με ό,τι μέσο διαθέτουν κρατούν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Πολύ δυνατός αέρας πνέει στη Ρόδο
12:58:07
Στο Ασκληπιείο η φωτιά μαίνεται, έκαψε ήδη σπίτια.

Ο χειρότερος εφιάλτης έγινε πραγματικότητα. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εθελοντών και των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Ρόδο, πριν από λίγη ώρα η πύρινη λαίλαπα μπήκε στο χωριό Ασκληπιείο.

Στο πέρασμα της κατακαίει ότι βρίσκει, σπίτια, καταστήματα και περιουσίες.

Οι εικόνες που μεταδίδει ο απεσταλμένος του MEGA Μαρίνος Αλειφέρης κόβουν την ανάσα. Η φωτιά έχει φτάσει στις αυλές των πρώτων σπιτιών.

Η κατάσταση ανεξέλεγκτη. Ο κόσμος κάνει έκκληση για βοήθεια. Το σκηνικό θυμίζει εμπόλεμη κατάσταση.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και εθελοντές προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση. Άνδρες της Ασφάλειας ζητούν την άμεση εκκένωση του οικισμού.

Αστυνομικοί απομακρύνουν 2 ηλικιωμένους από το χωρίο που φλέγεται.

Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού έχει σκεπάσει όλο το χωριό.

Με νύχια και με δόντια πάλεψαν όλη τη νύχτα πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι του χωριού για να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

Οι καμπάνες της εκκλησίας ηχούν, ενώ από τα μεγάφωνα καλούν τον κόσμο να απομακρυνθεί από το χωριό.

Επικρατεί πανικός. Αυτή τη στιγμή το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται ανεξέλεγκτα προς το Γεννάδι, 4 χιλιόμετρα μακριά από το Ασκληπιείο.

Εκεί βρίσκεται η απεσταλμένη του MEGA Μάνια Αλιβιζάτου και καταγράφει την εκκένωση του χωριού.

Με ότι μέσο έχουν στη διάθεση τους κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού φεύγουν από το Γεννάδι.

Σε εκτροπές της κυκλοφορίας προχωρούν στελέχη της ΕΛΑΣ.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη και για τον λόγο αυτό ολόκληρη η δύναμη της πυροσβεστικής και μεγάλο πλήθος εθελοντών έχει παραταχθεί στα δύο μέτωπα επιχειρώντας να τα ανακόψει.

Περισσότερα από 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους κατακαίει με μανία η τεράστια πυρκαγιά στην Κέρκυρα. Το βράδυ εκκενώθηκαν 17 χωριά καθώς οι φλόγες τα πλησίασαν επικίνδυνα, ενω πυροσβέστες και κάτοικοι δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες. Ίδια εικόνα και στην Κάρυστο με τις φλόγες να μπαίνουν στα πρώτα σπίτι των χωριών ενώ στο Αίγιο η φωτιά σάρωσε ένα υπέροχο δάσος και έφτασε μάλιστα ακόμη και στο φαράγγι του Βουραϊκού.
Πύρινος εφιάλτης. Ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες σε Κέρκυρα, Αίγιο και Κάρυστο. Εκκενώσεις οικισμών και απόγνωση των κατοίκων.

Η φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα με διαφορετικές εστίες, στην περιοχή Περίθειας στη βόρεια Κέρκυρα, κατέκαψε δασική και χορτολιβαδική έκταση κινούμενη προς νοτιοανατολική κατεύθυνση.

Δεκαεπτά οικισμοί Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα, εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας έπειτα από μηνύματα του 112.

2.466 συμπολίτες μας απομακρύνθηκαν από τα σημεία που κινδύνευαν, ενώ έγιναν και απεγκλωβισμοί 59 ανθρώπων δια θαλάσσης με πλωτά του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη από την παραλία Νησάκι.

Αρκετοί τουρίστες από την περιοχή Μπαρμπάτι μεταφέρθηκαν στο γήπεδο του αγίου Μάρκου.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής έφτασαν τα μεσάνυχτα από την Ήπειρο για να συνδράμουν.

Με το πρώτο φως της ημέρας στοχευμένες ρίψεις πραγματοποιούν δύο ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα. Η φωτιά εκτιμάται πως έκαψε, μέχρι στιγμής, 20.000 στρέμματα, ενώ σήμερα η εικόνα στην περιοχή είναι καλύτερη.

Μαίνεται για δεύτερη μέρα η φωτιά στον Πλατανιστό Καρύστου, η οποία εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι σε τρία διαφορετικά μέτωπα.

Οι οικισμοί Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός Εκκενώθηκαν. Το βράδυ εφιαλτικό.

Στις 3 τα ξημερώματα εκκενώθηκε ο οικισμός Καστρί και Πλατύς Γιαλός.

Από το πρωί η κατάσταση παραμένει δύσκολη, αφού στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 μποφόρ και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν επικεντρωθεί προς το ποτάμι Πλατανιστού. Ο δήμαρχος Καρύστου. Λευτέρης Ραβιόλος. έκανε λόγο για εμπρησμό

Μάχη για να μην περάσει η φωτιά την εθνική οδό Πατρών Κορίνθου έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η φωτιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο ύψος του Ελαιώνα και γρήγορα εξαπλώθηκε ραγδαία προς ανατολικά.

Το βράδυ, με μήνυμα από το 112 εκκενώθηκε το χωριό Τράπεζα και ο οικισμός Κάστρο στο Αίγιο, καθώς η φωτιά συνέχιζε να καίει σε κοντινό λόφο, ενώ μπήκε και στο τεράστιας οικολογικής σημασίας φαράγγι του Βουραϊκού.

Οι κάτοικοι ανάστατοι βγήκαν από τα σπίτια τους. έβλεπαν τις φλόγες να θεριεύουν.

Στο σημείο επιχειρούν 99 πυροσβέστες, 35 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και το επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα