Ναυάγιο στην Πύλο: «Αν είχαμε επέμβει, θα προκαλούσαμε εμείς το ναυάγιο», υποστηρίζει το Λιμενικό

Ναυάγιο στην Πύλο: «Αν είχαμε επέμβει, θα προκαλούσαμε εμείς το ναυάγιο», υποστηρίζει το Λιμενικό

ο Λιμενικό θα μπορούσε εκείνο να είχε προκαλέσει το ναυάγιο του αλιευτικού αν είχε επέμβει ενώ αυτό έπλεε κανονικά και με καλές καιρικές συνθήκες», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, πλωτάρχης Νίκος Αλεξίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιχείρησε να δώσει απαντήσεις σε σειρά επικρίσεων που αφορούν την απόφαση του Λιμενικού να μην παρέμβει ενώ σκάφη του είχαν προσεγγίσει το αλιευτικό και είχαν δει πως στα καταστρώματά του βρίσκονταν στοιβαγμένοι εκατοντάδες άνθρωποι,.

Ο πλωτάρχης Ν. Αλεξίου υποστήριξε: «Αν γινόταν κάποια βίαιη επέμβαση σε αλιευτικό με κόσμο φορτωμένο στα έξαλα και στα ύφαλά του, θα μπορούσαμε να προκαλούσαμε εμείς το ναυτικό ατύχημα. Αν υπήρχε επέμβαση, υπήρχε ο κίνδυνος να προκαλέσουμε εμείς το ναυάγιο».

Υπογράμμισε ότι το Λιμενικό δεν ήταν απλός παρατηρητής στην πορεία του αλιευτικού: «Απλοί παρατηρητές που σώζουν 104 συνανθρώπους… δεν υπάρχει. Η μασταν εκεί προσπαθώντας να τους πείσουμε να λάβουν τη βοήθεια, δεν αντιλαμβάνονταν τον κίνδυνο – καλές καιρικές συνθήκες, έπλεαν κανονικά».

Στην ερώτηση για το αν το ναυάγιο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, υποστήριξε ότι «δέκα λεπτά πριν βυθιστεί, έχασε τη μηχανή του. Αν δεν είχε συμβεί αυτό, πιθανότατα να μην είχαν μετακινηθεί». «Δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε εμπόρους όπλων ή ναρκωτικών. Βίαιη επέμβαση σε ένα σκάφος με τόσο κόσμο», όπως λέει, θα οδηγούσε σε μετατόπιση φορτίου και ναυάγιο.

«Παραμείναμε δίπλα, αν μας χρειαστούν να σώσουμε ανθρώπους, και αυτό κάναμε. Ειδοποιηθήκαμε από το Ιταλικό Λιμενικό για την ύπαρξη του σκάφους, κάναμε ό,τι έπρεπε. Εντοπίστηκε το σκάφος, προσεγγίστηκε από φορτηγά, παρέλαβαν από ένα εφόδια, αρνήθηκαν στη συνέχεια. Αργότερα έφτασε και το δικό μας πλωτό, σκάφος 25-30 μέτρων, δήλωναν ότι δεν ήθελαν διάσωση, δεν ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα. Βλέποντας την κατάσταση, δεν φύγαμε, δεν αποδεσμεύσαμε, τα ξημερώματα έχασε τη μηχανή του, μετακινήθηκε κόσμος, έχασε το κέντρο βάρους και ανετράπη».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη συλλήψεις διακινητών, ωστόσο εξετάζονται ορισμένοι ως ύποπτοι και η διαδικασία της εξέτασης είναι σε εξέλιξη, ενώ οι έρευνες εντοπισμού και διάσωσης συνεχίζονται. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα