Αποκαλύψεις για το θάνατο μαίας στο "Έλενα"

Στην εισπνοή της χημικής καρκινογόνου ουσίας «τολουόλιο», η οποία εμπεριέχεται σε βαφές εσωτερικών χώρων, οφείλεται τελικά ο θάνατος της 46χρονης μαίας που εργαζόταν στο «Έλενα», στις 15 Ιουλίου 2009.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή Ν.Καλογρηά, με ημερομηνία 10 Μαΐου 2010, η άτυχη γυναίκα έχασε τη ζωή της μετά «από έκθεση σε τολουόλιο- περιφερική πνευμονική εμβολή- μυοκαρδιοπάθεια».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το επίμαχο χρονικό διάστημα πραγματοποιούνταν εργασίες ανακαίνισης του έκτου ορόφου του μαιευτηρίου, οι οποίες περιελάμβαναν και βάψιμο των τοίχων. Όπως ισχυρίζεται η πρώην διοικητής του «Έλενα», Φιλίτσα Χωματά, ο όροφος δεν είχε εκκενωθεί και λειτουργούσε κατά το ήμισυ.

Η 46χρονη παρουσίασε δύσπνοια, ερυθρότητα προσώπου και λαρυγγοσπασμό. Της χορηγήθηκαν κορτιζόνη και αδρεναλίνη, έγινε διασωλήνωση και καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, αλλά τελικά η γυναίκα κατέληξε.

Από τον ιστολογικό έλεγχο που διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών προέκυψε ότι η μαία έπασχε από μυοκαρδιοπάθεια, η οποία είναι άγνωστο εάν συνεισέφερε στην αιτία θανάτου, και εάν ναι, σε ποιο βαθμό. Όμως η έκθεση σε τουλουόλιο είναι αυτή που προκάλεσε τον θάνατό της. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μικρόβιο το οποίο συνδέεται με τα κλιματιστικά.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, άλλοι 19 εργαζόμενοι στο μαιευτήριο παρουσίασαν αλλεργίες και δύσπνοια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα