Αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά προσόντα των αποφοίτων Κολεγίων

Δραστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας αλλά και στις ισορροπίες μέσα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα σηματοδοτεί η ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων. Με καθυστέρηση δυόμισι και πλέον ετών η Ελλάδα προχώρησε στην έκδοση του προεδρικού διατάγματος 38/2010, το οποίο θέτει σε ισχύ την περίφημη οδηγία 36/2005 και ουσιαστικά αναγνωρίζει τα πτυχία των κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Μετά το μπαράζ καταδικαστικών αποφάσεων από το ευρωδικαστήριο και υπό την απειλή της επιβολής ημερήσιου προστίμου στη χώρα μας, η κυβέρνηση αποφάσισε να ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία που διευκολύνει την κυκλοφορία των εργαζομένων μέσα στα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η 36/2005 θέτει τους κανόνες για την αναγνώριση σε μία ευρωπαϊκή χώρα των επαγγελματικών προσόντων που ο εργαζόμενος απέκτησε σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, εφόσον το επάγγελμα που ασκεί ανήκει στην κατηγορία των νομοθετικά ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων. Το σημαντικό είναι ότι η αναγνώριση συμπεριλαμβάνει τους αποφοίτους των ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανεξάρτητα από το αν έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Το προεδρικό διάταγμα περιγράφει λεπτομερώς τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την αναγνώριση, καθώς και τα αντισταθμιστικά μέτρα (πρακτική άσκηση προσαρμογής ή δοκιμασία επάρκειας) που μπορεί να επιβάλει η Ελλάδα σε ορισμένες περιπτώσεις. Η ουσία πάντως είναι ότι οι απόφοιτοι ελληνικών κολεγίων που είναι παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων αποκτούν τη δυνατότητα να ασκήσουν επαγγέλματα, όπως του μηχανικού ή του ψυχολόγου, που έως τώρα ήταν κλειστά γι’ αυτούς.
Αρμόδια αρχή για να δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων και να εκδίδει τις αποφάσεις θα είναι μέχρι τις 31/12/2012 το υπό σύσταση Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων. Από την 1/1/2013 η αρμοδιότητα περνάει στις επαγγελματικές οργανώσεις, π.χ. το Τεχνικό Επιμελητήριο για τους μηχανικούς.

Σχολιάζοντας την έκδοση του διατάγματος ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολεγίων ανάφερε ότι «έτσι τακτοποιείται μια αδικία η οποία ταλαιπωρούσε επί είκοσι χρόνια τουλάχιστον 20.000 νέους Ελληνες».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα