Πολλοί οι νεκροί από βεγγαλικά και τροχαία αυτό το Πάσχα

Ματωμένη Πασχαλιά από την αλόγιστη χρήση αυτοσχέδιων βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον βωμό ενός «εθίμου» που, ενώ κοστίζει σε ζωές και επιφέρει ανθρώπινο πόνο σε συγγενείς και φίλους, παραμένει ενεργό παρά την ουσιαστική απαγόρευση της κατασκευής και χρήσης πυροτεχνημάτων και τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις για αυστηροποίηση και έλεγχο στη χρήση τους την ώρα της Ανάστασης.

Ο φετινός απολογισμός από την ακατάσχετη χρήση αυτών των απαγορευμένων «συστατικών» πανηγυρισμού και θρησκευτικής αφύπνισης είναι πέρα από κάθε φαντασία.

Τρεις άνθρωποι νεκροί και τουλάχιστον 10 τραυματίες την ώρα της μεγάλης στιγμής της Ανάστασης, είναι ένας απολογισμός που -αν μη τι άλλο- προκαλεί αγανάκτηση και πόνο.

Και αυτό, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι, μέσα σε δέκα χρόνια, κατά την περίοδο του Πάσχα τα θύματα από τη χρήση πυροτεχνημάτων συνολικά ήταν επτά. Ο απολογισμός του 2010 προκαλεί απίστευτη θλίψη και μεγάλα ερωτήματα.

Θρήνος στο Ηράκλειο

Θέλησε να κατασκευάσει και να χρησιμοποιήσει ο ίδιος τον αυτοσχέδιο μηχανισμό βαρελότου. Ήταν ένα 17χρονο παιδί από τους Βώρους Ηρακλείου. Το βαρελότο δεν εξερράγη και ο νεαρός προσπάθησε να το πυροδοτήσει, με αποτέλεσμα αυτό να αναφλεγεί και να ακρωτηριάσει το αριστερό του χέρι. Μέχρι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ο 17χρονος έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Ματωμένη Ανάσταση στη Σαντορίνη

Με αίμα βάφτηκε το έθιμο των πυροτεχνημάτων κατά τη βραδιά της Ανάστασης στη Σαντορίνη.

Στο Καρτεράδο ένας 21χρονος κατασκεύαζε βεγγαλικά στην αποθήκη του σπιτιού του μαζί με έναν συνομήλικό του, όταν αυτά εξερράγησαν, με αποτέλεσμα ο πρώτος να τραυματιστεί θανάσιμα και ο δεύτερος σοβαρά στο δεξί του μάτι.

Την ίδια περίπου ώρα, στο Φυροστένι, ένας 28χρονος άνδρας υπέστη σοβαρά τραύματα στο δεξί του χέρι, προσπαθώντας να κατασκευάσει και εκείνος βεγγαλικά στην αποθήκη του σπιτιού του.

Και οι τρεις άνδρες διακομίστηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Θήρας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του 21χρονου. Οι άλλοι δύο τραυματίες διακομίστηκαν με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Η κατάρα των βεγγαλικών χτύπησε τη Μεσσηνία

Έχασε τη ζωή του λίγες ώρες πριν από την Ανάσταση, όταν το αυτοκίνητο με το οποίο μετέφερε αυτοσχέδια πυροτεχνήματα τυλίχθηκε στις φλόγες.

Ο τραγικός θάνατος του 25χρονου στο Μοσχοχώρι Μεσσηνίας έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων από ατυχήματα με βεγγαλικά, κροτίδες και πυροτεχνήματα κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Ο νεαρός μετέφερε μπαλόνια, τα οποία ήταν γεμάτα με οξυγόνο για την πρόκληση εκρήξεων κατά την Ανάσταση. ¨Όμως, κάτι δεν πήγε καλά και το όχημά του τυλίχθηκε στις φλόγες. Ο ίδιος δεν πρόλαβε να βγει εγκαίρως από το αυτοκίνητο και απανθρακώθηκε.

Μπαλάκι» 12χρονη ελλείψει οφθαλμιάτρου

Διακομίστηκε από το Αγρίνιο στην Πάτρα γιατί δεν εφημέρευε οφθαλμίατρος. Η περιπέτεια της 12χρονης και των συγγενών της ξεκίνησε το βράδυ της Ανάστασης, όταν αυτοσχέδιο βεγγαλικό έσκασε κοντά στο πρόσωπό της, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και στα δύο μάτια.

Αρχικά η ανήλικη μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου. Εκεί όμως δεν εφημέρευε οφθαλμίατρος, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η διακομιδή της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, στην Πάτρα, όπου λειτουργεί Οφθαλμολογική Κλινική.

Το κοριτσάκι νοσηλεύεται στην Οφθαλμολογική Κλινική με σοβαρά εγκαύματα και στα δύο της μάτια.

Στο κυνήγι της παρανομίας

Τα θλιβερά περιστατικά με τους θανάτους πολλαπλασιάστηκαν την Πασχαλιά του 2010 παρά τις προσπάθειες των διωκτικών αρχών να «απασφαλίσουν» την παράνομη χρήση επικίνδυνων πυροτεχνημάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., από τις 14 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή του Πάσχα σε όλη τη χώρα έγιναν 11.846 έλεγχοι και κατασχέθηκαν 16 συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων, 230.115 κροτίδες, 1.469 φωτοβολίδες, 5.500 καψύλλια, 128.092 παιδικά αθύρματα - βεγγαλικά, 2.068 αυτοσχέδιοι μηχανισμοί και αρκετές πρώτες ύλες για την κατασκευή πυροτεχνημάτων.

Ακόμη, βεβαιώθηκαν 122 παραβάσεις και συνελήφθησαν 119 άτομα.

Με αίμα βάφτηκε και η άσφαλτος

Βαρύς φόρος αίματος στην άσφαλτο και κατά την φετινή έξοδο για τις διακοπές του Πάσχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, από την Παρασκευή 26 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, σημειώθηκαν 28 θανατηφόρα τροχαία στις εθνικές οδούς της απελπισίας.

Συνολικά 31 συνάνθρωποί μας σκοτώθηκαν και 525 τραυματίστηκαν σε όλη την Ελλάδα.

Πέρυσι, την ίδια περίοδο, είχαν σημειωθεί 38 θανατηφόρα τροχαία, στα οποία 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι νεκροί υπήρχαν και στην Αττική. Οι άδειοι δρόμοι «ευνόησαν» την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων και σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ σημειώθηκαν συνολικά 154 τροχαία ατυχήματα, με πέντε νεκρούς, εννέα σοβαρά τραυματίες και 173 ελαφρά τραυματίες.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν στο διάστημα από τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, 4 Απριλίου.

Το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν από την Τροχαία Αττικής 7.667 παραβάσεις, από τις οποίες οι 125 αφορούσαν στην οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα