Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση μεταφοράς 50.000 ανθρώπων για τη βόμβα στο Κορδελιό!

Σχεδόν 73 χρόνια από τη ρίψη της, η βόμβα που βρέθηκε στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης μπορεί να οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους σε αναγκαστική ολιγόωρη απομάκρυνση από τα σπίτια τους! Η μήκους ενός μέτρου και βάρους 250 κιλών βόμβα, που έπεσε λίγο πριν από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων το 1944, αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνη και ανθεκτική. Μέχρι τώρα έγιναν δύο απόπειρες για την εξουδετέρωσή της και πλέον αναλαμβάνει δράση ειδικό κλιμάκιο του Ελληνικού Στρατού.

Σήμερα, θα συνεδριάσει -υπό την προεδρεία της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου- το ειδικό… πολεμικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν όλα τα Σώματα Ασφαλείας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Στόχος του να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά κατά τη διάρκεια της εξουδετέρωσης της επικίνδυνης βόμβας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί το πρωινό της Κυριακής. Επιλέχθηκε η συγκεκριμένη μέρα, καθώς είναι αργία, τα σχολεία δεν λειτουργούν, η αγορά είναι κλειστή και η κίνηση στους δρόμους είναι πιο άνετη. Ο πρώτος σχεδιασμός -καθώς οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν σήμερα- είναι να εκκενωθεί η περιοχή σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων περιμετρικά του βενζινάδικου όπου βρέθηκε η βόμβα! Πρόκειται για μια κατοικημένη περιοχή που περιλαμβάνει το σύνολο του Ελευθερίου-Κορδελιού, τμήμα του Ευόσμου μέχρι την πλατεία, τμήμα του Δήμου Δέλτα και τμήμα της Μενεμένης.

Η εκκένωση θα ξεκινήσει από νωρίς το μεσημέρι και θα διαρκέσει για περίπου πέντε ώρες. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 50.000 κάτοικοι θα αναγκαστούν να φύγουν από τα σπίτια τους. Θα υπάρξει ενημέρωση από τις Αρχές, ενώ σχεδιάζεται η μίσθωση λεωφορείων με εθελοντές, τα οποία θα παραλάβουν τους κατοίκους από διάφορα σημεία και θα τους οδηγήσουν σε σημεία που θα αποφασιστούν σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του «πολεμικού συμβουλίου».

Θα υπάρξει ειδικός σχεδιασμός τα δίκτυα των Ελληνικών Πετρελαίων, του Φυσικού Αερίου, της ΕΥΑΘ, ενώ επί ποδός θα βρίσκονται εκείνη την ημέρα το ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία για κάθε ενδεχόμενο. Επίσης, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τη μεταφορά ανθρώπων που δεν μπορούν να μετακινηθούν, όπως ηλικιωμένοι και ΑμεΑ. Η κ. Πατουλίδου τόνισε ότι ποτέ στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί τόσο μεγάλη βόμβα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, ενώ τα άτομα που συγκροτούν την Ειδική Μονάδα του Στρατού θα φτάσουν στη βόμβα, σκάβοντας με τα χέρια.

Η τεράστια βόμβα βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν οι ιδιοκτήτες του βενζινάδικου έκαναν οικοδομικές εργασίες. Εντοπίστηκε σε βάθος πέντε μέτρων και για μόλις τέσσερα χιλιοστά το σκαπτικό μηχάνημα δεν την ακούμπησε. Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν δύο επιχειρήσεις για την απενεργοποίηση της βόμβας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

etypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα