Κώστας Παπαζάχος: Ανησυχητικό το μπαράζ των σεισμών στη Λέσβο

Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Μυτιλήνης έχει θορυβήσει τους κατοίκους, ενώ οι σεισμολόγοι μελετούν το φαινόμενο.

Δύο νέες σεισμικές δονήσεις, με διαφορά δύο λεπτών η πρώτη από τη δεύτερη, έγινε πριν από λίγα λεπτά κοντά στη Λέσβο.

Η πρώτη σεισμική δόνηση, σύμφωνα με την αυτόματη – προκαταρκτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, έγινε στις 7:15 το πρωί και ήταν 4 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα τουρκικά παράλια, 54 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της Μυτιλήνης.

Η δεύτερη σεισμική δόνηση έγινε στις 7:17 το πρωί και ήταν 3,9 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λήμνο και τη Χίο.

Ένας ακόμη ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε τη Μυτιλήνη, αλλά και τη Χίο, σήμερα στις 4:24 το πρωί.

Ο σεισμός, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, είχε μικρό εστιακό βάθος, μόλις 10 χιλιόμετρα, και επίκεντρο 15 χιλιόμετρα βόρεια του Μολύβου, στις απέναντι από τη βόρεια Λέσβο ακτές της Μικρασιατικής Τρωάδας.

Ήταν ο τρίτος σεισμός μεγέθους μεγαλύτερου των πέντε Ρίχτερ μέσα σε ένα 24ωρο, με πρώτο αυτόν στις 6:30 χθες το πρωί, μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ακολούθησε άλλος ένας σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών και αυτός, στη 1:00 το μεσημέρι, ενώ δεκάδες είναι οι σεισμοί μικρότερης έντασης που καταγράφονται συνεχώς, όλοι με επίκεντρο την ίδια περιοχή. Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι στις 7.15 σήμερα το πρωί σημειώθηκε νέος μετασεισμός 4,2 βαθμών.

Λέσβος: 13 σεισμοί, άνω των 3 Ρίχτερ, ακολούθησαν τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ

Κώστας Παπαζάχος: Ανησυχητικό το μπαράζ των σεισμικών δονήσεων

Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος μάλιστα μιλά για ένα φαινόμενο που μπορεί να χαρακτηριστεί ανησυχητικό, καθώς όπως επισημαίνει πρόκειται για την ενεργοποίηση ενός ρήγματος που έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς στο παρελθόν και πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί.

Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ τόνισε ότι οι απανωτοί σεισμοί δεν δείχνουν απαραίτητα εκτόνωση του φαινομένου. Το φαινόμενο, είπε ο καθηγητής είναι σε εξέλιξη. Είναι ένα δύσκολο φαινόμενο, όπως τόνισε, μιλώντας για ένα ρήγμα βόρεια του νησιού σε απόσταση 10-15 χιλιομέτρων το οποίο είναι γνωστό από το παρελθόν.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής κ. Παπαζάχος το ίδιο ρήγμα στο παρελθόν έχει δόσει σεισμούς που έχουν προκαλέσει ζημιές στη Λέσβου και ειδικά στις βόρειες περιοχές της. Μάλιστα είναι ένα ρήγμα το οποίο το 1865 έχει δώσει σεισμό 6,6 Ρίχτερ, ενώ το 1974 έχει δώσει σεισμό 7 Ρίχτερ. Ο σεισμός αυτός, όπως είπε ο καθηγητής, ευτυχώς έγινε πιο ανατολικά και είχε μικρότερες επιπτώσεις για το νησί.

Όπως τόνισε ο Κώστας Παπαζάχος η δημιουργία σεισμών από το ρήγμα αυτό είναι ένα φαινόμενο μάλλον ανησυχητικό. Έτσι, ανέφερε ο καθηγητής, η τοπική κοινωνία θα πρέπει να λάβει τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα