Φιλοξενία προσφύγων σε πλοία για προστασία από την κακοκαιρία

Ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, πλήρως εξοπλισμένο, προκειμένου να φιλοξενήσει όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στέλνει στη Λέσβο η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Εν τω μεταξύ, μόλις 75 άτομα από τον θαμμένο στις λάσπες και στα χιόνια καταυλισμό της Μόριας στεγάστηκαν προς ώρας σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και δωμάτια ξενοδοχείων. Τη Δευτέρα το απόγευμα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η μεταφορά περίπου 130 ευάλωτων αιτούντων άσυλο, κυρίως οικογενειών με παιδιά που μένουν σε σκηνές, σε ξενοδοχεία ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των χιονοπτώσεων στη Λέσβο.

Από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ», εταίρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, είχαν εξασφαλιστεί 100 κρεβάτια από την Κυριακή. Κάποια από τα οποία άρχισαν να χρησιμοποιούνται μόλις χθες το απόγευμα, παρά τις καιρικές συνθήκες.

Πέρα των παραπάνω 100 κρεβατιών, η «Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ» από το μεσημέρι της Δευτέρας έχει εξασφαλίσει άλλα 250 περίπου κρεβάτια σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια που ενδιαφέρθηκαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες ή μετανάστες.

Στο μεταξύ, στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής βρίσκονται από τη Δευτέρα στη Μόρια όπου ανοίγουν χώρους που έμεναν κλειστοί για να στεγάσουν άμεσα γυναίκες, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με κινητικά προβλήματα.

Στόχος είναι τις επόμενες μέρες κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης που καταγράφηκε και υπέβαλλε αίτημα ασύλου και περιμένει τη διεκπεραίωση του να μην μένει σε σκηνή. Επίσης, τις επόμενες ώρες, μετακινούνται από τον καταυλισμό της Μόριας και τα τελευταία 13 ανήλικα προσφυγόπουλα τα οποία παραδίδονται σε υπεύθυνες μη κυβερνητικές οργανώσεις οπότε το τμήμα των κοντέινερ που τα φιλοξενούσε θα παραδοθεί για τη στέγαση όσων μένουν σε σκηνές.

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα