Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος : Επεισόδια στα Εξάρχεια - 23 προσαγωγές

Έξι Δεκεμβρίου 2008. Ένα παιδί 15 ετών πέφτει νεκρό από τις σφαίρες αστυνομικού στα Εξάρχεια. Το όνομά του, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Στην Αθήνα ξεσπούν επεισόδια τα οποία κρατούν μέρες ολόκληρες. Η οργή του κόσμου είναι μεγάλη. Εξι Δεκεμβρίου 2016. Οκτώ χρόνια μετά. Ο Αλέξης έγινε σύμβολο και αν ζούσε θα ήταν 23 ετών. Όλα αυτά τα χρόνια μετά την δολοφονία του από τον Επαμεινώνδα Κορκονέα μαθητές και φοιτητές βγαίνουν στους δρόμους για να τιμήσουν τη μνήμη του. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές η μέρα κλείνει με σοβαρά επεισόδια.

 

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στην πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο

 

22:11  Το ελικόπτερο βλέπει κόσμο στις ταράτσες

Και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ επιβεβαιώνει τα όσα γράφαμε για κόσμο στις ταράτσες κυρίως στην Τοσίτσα, οι οποίοι πετούσαν νωρίτερα πέτρες και βόμβες μολότοφ.

22:04  Βαίνει προς εκτόνωση;

Η τελευταία δυναμική προσπάθεια των ΜΑΤ να πιέσουν τους συγκεντρωμένους προς την πλατεία Εξαρχείων απέβη και αυτή άκαρπη. Οι αστυνομικοί πλέον έχουν υποχωρήσει και το μόνο μέτωπο επεισοδίων (η οδός Σολωμού) μοιάζει αυτή τη στιγμή κάπως πιο ήρεμη.

Βαίνουν άραγε προς εκτόνωση τα πράγματα έπειτα από την υποχώρηση της αστυνομίας; Θα το μάθουμε σύντομα.

21:51  Μια ακόμα προσαγωγή

21:33  Προσαγωγή μπροστά στις κάμερες

21:31  23 οι προσαγωγές

Σε 23 προσαγωγές ως ώρας έχει προχωρήσει η αστυνομία για τα σοβαρά επεισόδια που είναι σε εξέλιξη, στην περιοχή των Εξαρχείων.

21:30  Ανακοίνωση της ΝΔ για τα επεισόδια

"Έρμαιο στις διαθέσεις των γνωστών - αγνώστων έγινε, για άλλη μια φορά, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το κέντρο της Αθήνας.

Φαίνεται ότι για την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Προστασίας αναφέρεται στο ιδιότυπο άβατο των Εξαρχείων, παρά στο σύνολο των πολιτών.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος του Κόμματος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους ότι με την πολιτική αλλαγή στη χώρα, ο νόμος, η τάξη και η ασφάλεια των πολιτών θα αποκατασταθούν άμεσα".

21:17  Προσπαθούν να τους "σπρώξουν" στην πλατεία

21:12  Αποτυχημένη προσπάθεια των ΜΑΤ να φτάσουν στην πλατεία

Απέτυχε συντονισμένη επίθεση των αστυνομικών σε Διδώτου, Σολωμού και Στουρνάρη. Αντιμετώπισαν πύρινα οδοφράγματα και βροχή από βόμβες μολότοφ που τους ανάγκασε σε υποχώρηση. Ομάδες αντιεξουσιαστών πραγματοποιούσαν επιθέσεις και από τους κάθετους δρόμους.

21:11  Τρία μέτωπα στα Εξάρχεια

Τα μέτωπα των επεισοδίων, αυτή την ώρα στα Εξάρχεια είναι σε τρεις παράλληλες οδούς. Στη Στουρνάρη, τη Διδώτου και την Σολωμού, με πιο έντονα επεισόδια στην τελευταία.

Εκεί η ομάδα των αντιεξουσιαστών είναι απόλυτα οργανωμένη. Όσο οι αστυνομικοί είναι ακίνητοι τους πετούν πέτρες και μάρμαρα, ενώ μόλις προσπαθεί να επιτεθεί πιέζοντάς τους προς την πλατεία Εξαρχείων μια δεύτερη ομάδα με έτοιμες μολότοφ κόβει την φόρα των ΜΑΤ.

20:47  "Ένα ασθενοφόρο γρήγορα"

Στη Σολωμού, κάποιος από τους συγκεντρωμένους ακούγεται να φωνάζει "ένα ασθενοφόρο γρήγορα". Δεν είναι ακόμα γνωστό αν έχει σημειωθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός από τα επεισόδια.

20:42  "Πόλεμος" στη Σολωμού

"Πόλεμος" στη Σολωμού αυτή την ώρα, με μεγάλη επίθεση των αντιεξουσιαστών στις αστυνομικές δυνάμεις. "Βροχή" από μολοτοφ πέφτουν προς το μέρος τους.

20:39  Άλλαξαν οι εντολές έπειτα από πιέσεις

Μετά από έντονες πιέσεις, οι εντολές προς τους αστυνομικούς σχετικά με την πρόσβαση των δημοσιογράφων, άλλαξαν. Οι εκπρόσωποι του Τύπου που βρίσκονται επί τόπου έχουν πλέον την ευχέρεια να κινηθούν, μόνο όμως με την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας.

20:31  Μολότοφ και από τις... ταράτσες

Χαμός γίνεται στην Τοσίτσα. Βροχή οι μολότοφ προς τα ΜΑΤ. Οι αστυνομικές δυνάμεις δέχονται μάλιστα μολότοφ και από ταράτσες πολυκατοικιών της περιοχής.

20:15  Προσαγωγές

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής σε 18 προσαγωγές. Οι προσαχθέντες οδηγούνται στη ΓΑΔΑ.

20:09  Επεισόδια και στη Σολωμού

Δεν περιορίζονται στη Στουρνάρη τα επεισόδια. Επιθέσεις προς τις συγκεντρωμένες δυνάμεις των ΜΑΤ υπάρχουν και στην οδό Σολωμού.

20:06  Άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρο

Και ενώ στα Εξάρχεια γίνονται μάχες μεταξύ αντιεξουσιαστών και δυνάμεων καταστολής, οι δύο σταθμοί του Μετρό που είχαν κλείσει με εντολή της αστυνομίας, άνοιξαν για το κοινό. Πρόκειται για τους σταθμούς "Πανεπιστήμιο" και "Σύνταγμα".

20:02  Έσπασαν τζάμια εισόδου πολυκατοικίας

Μικρές ζημιές έχουν προκληθεί από τις μάχες στη Στουρνάρη. Συγκεκριμένα από έκρηξη βόμβας μολότοφ έσπασαν τζάμια εισόδου πολυκατοικίας.

19:46  Μάχες στη Στουρνάρη

19:44  Μηδενική ανοχή... στους δημοσιογράφους!

Με εντολή του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, οι δυνάμεις ΥΜΕΤ απομακρύνουν τους δημοσιογράφους.

19:30  Πολεμοφόδια με άρωμα... Χριστουγέννων

Όπως θα δείτε και στα βίντεο, οι αντιεξουσιαστές αυτή τη φορά επέλεξαν ως πολεμοφόδια... βεγγαλικά.

19:27  Επεισόδια στα Εξάρχεια

Η ένταση έχει μεταφερθεί στα Εξάρχεια, όπου συγκεντρωμένοι πετούν βεγγαλικά και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αποκλείσει τις εισόδους του Πολυτεχνείου, πιθανότατα για να αποφευχθεί ο "κλεφτοπόλεμος" με ορμητήριο το ιστορικό κτίριο.

19:20  Επεισόδια στα Εξάρχεια

Επεισόδια στην οδό Στουρνάρη με φωτιές στα οδοφράγματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιεξουσιαστές πέταξαν μια ισχυρή φωτοβολίδα με πιστόλι...

19:13  Ολοκληρώνονται οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας

Η πορεία των ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ ολοκληρώνεται στην Ομόνοια...

19:09  Κάηκαν δύο αυτοκίνητα

Αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά σε δύο αυτοκίνητα τα οποία μετέτρεψαν σε οδοφράγματα στην συμβολή Μπενάκη και Σόλωνος.

18:55  Στενό μαρκάρισμα από τα ΜΑΤ

Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο, τα ΜΑΤ κάνουν... στενό μαρκάρισμα στην πορεία.

18:45  Φτάνουν στη Βουλή οι διαδηλωτές

Σιγά - σιγά προσεγγίζουν την Βουλή οι διαδηλωτές.

 

18:34  Η πορεία στην Αθήνα

Περίπου 2.000 άτομα συμμετέχουν στη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Σ' αυτήν παίρνουν μέρος μπλοκ αναρχικών αλλά και αριστερών εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων. Οι δρόμοι του κέντρου παραμένουν κλειστοί, ενώ ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομίας.

18:32  Συγκεντρώση και στη Θεσσαλονίκη

Νωρίτερα είχαμε συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη.

18:21  Η αποζημίωση στην οικογένεια για την ψυχική οδύνη

Νωρίτερα έγινε γνωστό, πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους επιδίκασε την αποζημίωση για την ψυχική οδύνη στην οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

18:20  Ξεκίνησε η πορεία από τα Προπύλαια

Ξεκίνησε η απογευματινή πορεία από τα Προπύλαια για την επέτειο των 8 χρόνων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

 

newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα