Έντονη αντίδραση δικαστικών για τα όρια συνταξιοδότησης. Τι λέει το υπουργείο

Την έντονη αντίδραση των δικαστικών προκάλεσε το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία τους.

Με μία σκληρή ανακοίνωσή της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σημείωσε ότι η συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5, αναφέρει πως «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους».

Παράλληλα, η ΕΔΕ ανέφερε ότι «η συνταγματική διάταξη δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας. Έτσι εφαρμόζεται από την ψήφισή της το 1975, χωρίς ποτέ κανείς να αμφισβητήσει το νόημά της» και συνέχισε:

«Οποιαδήποτε συνεπώς σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο, κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί. Τυχόν αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών και μάλιστα με μη σύννομο τρόπο θα λειτουργήσει χωρίς καμία αμφιβολία ως προπομπός για όλους τους εργαζομένους και θα οδηγήσει σε ακόμα βιαιότερες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.

Οι Δικαστικές Ενώσεις

Στο θέμα τοποθετήθηκαν και οι Δικαστικές Ενώσεις, υπενθυμίζοντας τη συνταγματική διάταξη για το όριο ηλικίας, η οποία «δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας».

Ειδικότερα στη κοινή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικράτειας, της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ένωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τονίζεται:

«Με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε από την πρόταση για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των Δικαστικών Λειτουργών, Υπενθυμίζουμε και Επισημαίνουμε:

1.- την σαφή Συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5 σύμφωνα με την οποία “Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους”.

Η συνταγματική αυτή διάταξη η έννοια της οποίας ουδέποτε αμφισβητήθηκε μέχρι σήμερα δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας και επομένως κάθε τροποποίηση του ανώτατου συνταγματικού ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με τυπικό νόμο συνιστά ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων. Οποιαδήποτε πρόταση για το ζήτημα αυτό μπορεί να τεθεί μόνο στα πλαίσια συνταγματικής αναθεώρησης στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθούμε μεταξύ άλλων και για το συγκεκριμένο ζήτημα.

2.- Ότι ο Πρωθυπουργός , ενώ συνομιλεί, ως έχει δικαίωμα , με την ηγεσία της Δικαιοσύνης , αρνείται επί 5 μήνες να συναντήσει τις Δικαστικές Ενώσεις , παρά τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει , απαξιώνοντας έτσι τους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης

Οι αντιδράσεις προκάλεσαν την παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο διευκρίνισε πως καμία μεταβολή δεν θα γίνει εκτός του θεσμικού πλαισίου.

Αναλυτικά τι αναφέρεται:

«Πολιτικοί εξέφρασαν “το θεσμικό τους τρόμο” ύστερα από δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σπεύδει να αναφερθεί σε “τρόμο” εξαιτίας της «ευκολίας και προχειρότητας με την οποία επιχειρείται η υπέρβαση του Συντάγματος» στο θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών.

Το τελευταίο μάλιστα πριν καν η κυβέρνηση σκεφθεί, μελετήσει ή διατυπώσει μια πρόθεση σχετική με την ουσία ή τους τρόπους του θέματος.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθησυχάζει. Καμία δίκη προθέσεων και καμία αστυνομία σκέψης δεν εγγίζει την πραγματικότητα.

Καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δε θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας.

Παρακαλούμε όσους μετέχουν στη νομική παιδεία και στην κοινωνική συζήτηση, να αφήσουν χωρίς τρομολαγνικές διατυπώσεις τη δικαιοσύνη να εκτελεί το σημαντικό της έργο».

Εντονες οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Σε ανακοίνωση της η ΝΔ αναφέρει ότι «το όριο ηλικίας για την αποχώρηση των δικαστικών λειτουργών είναι συνταγματικά προσδιορισμένο. Οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτό το όριο είναι αδιανόητη.  Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τους θεσμούς, το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη και εν τέλει την ίδια τη Δημοκρατία».

Το Ποτάμι τονίζει ότι "η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι «η συνταγματική διάταξη για τα ηλικιακά όρια παραμονής στην υπηρεσία δεν αφήνει απολύτως κανένα περιθώριο παρερμηνείας», αποτελεί κόλαφο για όσους στην κυβέρνηση σχεδίαζαν άλλη μια συνταγματική εκτροπή". Στη ίδια ανακοίνωση το Ποτάμι επικαλείται τη φράση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων περί τρόμου "που προκαλεί οποιαδήποτε σκέψη για μεταβολή" και σχολιάζει: "ελπίζουμε μετά από αυτό η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια της για παράταση της θητείας αρεστών στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δικαστών –γιατί περί αυτού πρόκειται".

Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει την διαφωνία της και ζητάει την πιστή τήρηση των συνταγματικών διατάξεων. «Δεν είναι δυνατόν από το δικαστικό σώμα να ακούονται φωνές για παραβίαση συνταγματικών κανόνων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα