Η ελληνική υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης 2016

Ανακοινώνεται σήμερα ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης με τις υποψηφιότητες να έχουν ελληνική παρουσία, καθότι το βραβείο διεκδικούν επάξια οι Έλληνες νησιώτες για την αυτοθυσία τους και την προσφορά τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Η επιλογή γίνεται από λίστα 376 υποψηφίων- 228 φυσικά πρόσωπα και 148 οργανώσεις- η ανακοίνωση θα γίνει σήμερα από το Όσλο της Νορβηγίας και ως συνήθως η νορβηγική Επιτροπή για τα Νόμπελ δεν αποκαλύπτει κανένα στοιχείο σχετικά με την επιλογή της.

Σύμφωνα με το ΑΡ, το στοιχηματικό σάιτ Unibet έδινε τις λιγότερες πιθανότητες στους νησιώτες που άνοιξαν τις καρδιές τους και τα σπίτια τους στους πρόσφυγες ενώ ένα άλλο σάιτ στοιχημάτων, το Paddy Power, είχε στην πρώτη θέση την οργάνωση διάσωσης «White Helmets» (Λευκά Κράνη) από τη Συρία ακολουθούμενη από τους Έλληνες.

Άλλες πιθανές υποψηφιότητες με χαμηλότερες όμως πιθανότητες θεωρούνται ο πάπας Φραγκίσκος, οι αρχιτέκτονες της ειρηνευτικής συμφωνίας στην Κολομβία, οι διαπραγματευτές της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν και ο Κονγκολέζος χειρουργός Denis Mukwege που θεραπεύει θύματα σεξουαλικής βίας στον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα.

Πέρσι η επιτροπή είχε αιφνιδιάσει απονέμοντας το Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας που βοήθησε στη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία.

Σύμφωνα με το BBC, οι εθελοντές της Συρίας θεωρούνται η προτίμηση του κοινού ενώ η πρόταση υποψηφιότητάς τους συγκέντρωσε 304.000 υπογραφές.

Ο Στρατής Βαλάμιος και η 86χρονη Αιμιλία Καμβάση - μια από τις αγαπημένες «γιαγιάδες της Λέσβου»- είναι οι άνθρωποι που επιλέχθηκαν για να εκπροσωπήσουν συνολικά τους νησιώτες για όλα όσα έχουν προσφέρει σε όλους όσοι καθημερινά φτάνουν στα νησιά της Ελλάδας.

«Ήταν σαν εμπόλεμη ζώνη» αναφέρει στο Reuters ο κ. Βαλάμιος. « Είχες τους τραυματισμένους, τους νεκρούς. Βγάλαμε πολλά μωρά από τη θάλασσα και αρκετοί άνθρωποι πέθαναν στα χέρια μας» συνεχίζει στη δήλωσή του.

Οι ιστορίες φρίκης και ανθρώπινου πόνου είναι δεκάδες… Η σορός ενός ακέφαλου βρέφους ξεβράστηκε σε ελληνική παραλία νωρίτερα φέτος. Μια μητέρα έχασε και τα δύο της παιδιά στη θάλασσα –ένα βρέθηκε στην Ελλάδα και το άλλο στην Τουρκία. Τόσοι πολλοί «Αϊλάν» χάθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την ελευθερία.

«Το νησί το αξίζει […] Είμαι ηθικά ικανοποιημένος με όσα έκανα, που βοήθησα αυτούς τους ανθρώπους. Όλα τα υπόλοιπα, και το Νόμπελ μαζί, δεν έχουν σημασία» δήλωσε στο πρακτορείο ο 63χρονος Θανάσης Μαρμαρινός, ψαράς της περιοχής.

Από την πλευρά της η Αιμιλία Καμβάση, κόρη προσφύγων από τη Μικρά Ασία, είπε ότι δεν περίμενε ποτέ η τραγωδία να «χτυπήσει» τόσο κοντά στο σπίτι της. Αισθάνθηκε, όμως, την ανάγκη να βοηθήσει, έχοντας ακούσει ιστορίες από τους γονείς της. «Σε αυτή την ηλικία, θα πεθάνω με καθαρή τη συνείδησή μου» ανέφερε η κ. Καμβάση.

Αν κερδίσουν το βραβείο Νόμπελ το χρηματικό έπαθλο θα διατεθεί στα νοσοκομεία των νησιών. Για τους νησιώτες, όμως, λίγα θα αλλάξουν.

«Την Παρασκευή, όταν θα ανακοινώσουν το Νόμπελ, θα συνεχίσουν τα πέφτουν βόμβες και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν» είπε ο κ. Βαλάμιος, αναφερόμενος στη Συρία. «Και εγώ δεν θα αισθανθώ ούτε χαρά ούτε λύπη. Ξέρω ότι έκανα αυτό που έπρεπε».


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα