Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Χίο. Σοβαρός τραυματισμός 64χρονης. Video

Στις φλόγες και πάλι η Χίος. Τρεις γυναίκες έχουν μεταφερθεί με σοβαρά εγκαύματα στην Αθήνα, η κατάσταση της μίας είναι κρίσιμη. Αυτή την ώρα τα μέτωπα στο νησί είναι δύο, το ένα μεταξύ του χωριού Σιδηρούντα και της περιοχής Μετόχι, το οποίο βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο, το άλλο στη δασική έκταση Αψιλές. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με ισχυρότατους ανέμους, και συνεχείς αναζωπυρώσεις. Τώρα, καλύτερα είναι τα πράγματα στο Ρουπάκι του Ασπρόπυργου, η φωτιά είναι σε ύφεση, όπως και εκείνη στο Μενίδι, ενώ ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει εξαιρετικά υψηλός σε πολλές περιοχές της χώρας, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Σε εξέλιξη φωτιές που εκδηλώθηκαν, από άγνωστη αιτία, στο Λεσίνι Μεσολογγίου και στην Καβάλα .

Χίος

Στο Σιδηρούντα της Χίου, 64χρονη γυναίκα υπέστη σοβαρά εγκαύματα. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά. Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα εστιάζουν τις προσπάθειές τους στον έλεγχο της φωτιάς στις Αψηλές, ώστε να αποφευχθεί η επέκτασή της σε ένα πευκόφυτο βουνό που μέχρι τώρα δεν έχει υποστεί καταστροφές. Στην περιοχή επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 9 άτομα πεζοπόρο, 28 εθελοντές 9 δημοτικά και 5 ιδιωτικά βυτιοφόρα.

Στο χωριό Σιδηρούντα, 64χρονη γυναίκα τραυματίστηκε από τη φωτιά, που περί τις 5.00 το πρωί πέρασε μέσα από το χωριό. Η γυναίκα έπαθε σοβαρά εγκαύματα της τάξης του 70% (η κατάσταση της υγείας της κρίνεται κρίσιμη) και διακομίσθηκε επειγόντως στο Νοσοκομείο της Χίου. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Αθηνών, όπως και δύο ακόμα γυναίκες που τραυματίστηκαν ελαφρύτερα. Επίσης στο ίδιο χωριό κάηκε ένα ΙΧ αυτοκίνητο.

Να σημειωθεί ότι στο χωριό Σιδηρούντα, κάτοικοι εξέφρασαν έντονα παράπονα ότι τις τελευταίες 2 εβδομάδες είχαν προβλήματα στην υδροδότηση του χωριού με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να έχουν άδεια ντεπόζιτα.

Σημαντικές ζημιές έχουν πάθει στην περιοχή οι μελισσοκόμοι αφού είναι μια περιοχή που την προτιμούν για τα μελίσσιά τους.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, μιλώντας στον «Πολίτη Χίου», ανέφερε ότι «αρκετά μέτωπα έχουν ελεγχθεί», αλλά πρόσθεσε ότι «εκείνο που είναι επικίνδυνο είναι οι συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων».

«Έχουμε δύο σοβαρά μέτωπα αυτή την ώρα στην περιοχή μεταξύ Βολισσού και Κατάβασης, όπου επιχειρούν εναέρια μέσα», πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που υπάρχει για τα πεζοπόρα τμήματα από τα ρεύματα που προκαλούνται από τις φωτιές, πέρα από τους ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους, οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.
Σε ύφεση βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στο Μενίδι.Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 3 το απόγευμα, αναφέρει η Πυροσβεστική. Oι δυνάμεις της πυροσβεστικής βρίσκονται σε επιφυλακή, λόγω των ισχυρών ανέμων και του φόβου αναζωπύρωσης. Ο αντιδήμαρχος Φυλής Δημήτρης Καμπόλης έκανε λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ για εμπρησμό και εξέφρασε φοβους για πυρκαγιά στην Πάρνηθα.

Ασπρόπυργος

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι πλέον η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ σε πευκόφυτη περιοχή στο Ρουπάκι Ασπροπύργου Αττικής και οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκτιμούν, ότι πιθανότατα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα τεθεί υπό μερικό έλεγχο

Στις επιχειρήσεις παίρνουν μέρος 70 πυροσβέστες με 35 οχήματα, 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 3 δημοτικά οχήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν για την κατάσβεσή της και εναέρια μέσα.

Μεσολόγγι

Στο Λεσίνι Μεσολογγίου, η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τη 1.00 μετά το μεσημέρι και έχει λάβει διαστάσεις.

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές δυνάμεις τις Πυροσβεστικής υπηρεσίας με είκοσι δύο πυροσβέστες, έντεκα οχήματα και ομάδα πεζοπόρου τμήματος της Πυροσβεστικής, αποτελούμενο από επτά άτομα. Στο έργο τους συνδράμουν από αέρος, κάνοντας ρίψεις νερού, δύο αεροσκάφη Canadair και ένα Pezetel.


Εν τω μεταξύ έχουν ελεγχθεί οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν νωρίτερα σήμερα, στο Στανό του Δήμου Αμφιλοχίας, στο Παναιτώλιο Αγρινίου και στα Μαλάματα Ναυπάκτου.



Από την φωτιά στη Χίο τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με την διοικήτρια του Νοσοκομείου Χίου Ελένη Βουτιέρου, μια 64χρονη γυναίκα έχει υποστεί 70% εγκαύματα και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στην Αθήνα.  Η κατάσταση της είναι πολύ σοβαρή και οι γιατροί του ΚΑΤ στο οποίο μεταφέρθηκε την έβαλαν πλέον διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Μαζί της μεταφέρθηκε στην Αθήνα και η κόρη της που έχει υποστεί εγκαύματα 10-15% στο πρόσωπό της καθώς και μία 49χρονη που φέρει εγκαύματα σε ποσοστό 20% με 30%. Οι τρεις γυναίκες πλέον νοσηλεύονται στη μονάδα Εγκαυμάτων του ΚΑΤ.

Η φωτιά καίει δασικές και αγροτικές εκτάσει στη Σιδηρούντα





Η αρχική εστία της φωτιάς εντοπίστηκε κοντά στο χωριό της Κατάβασης όμως λόγω των θυελλωδών ανέμων, σύντομα επεκτάθηκε προς δύο μέτωπα. Ένα προς το Μάναγρο και ένα προς τη Σιδηρούντα, με το δεύτερο μάλιστα να λαμβάνει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Στις 03:30 τα ξημερώματα οι πρώτες φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους στο χωριό, λίγο αργότερα στις αυλές των σπιτιών της Σιδηρούντας ενώ μετά τις 04:30 ο γραφικός οικισμός παραδόθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα η Αστυνομία να διατάξει την άμεση εκκένωση του.
Προς στιγμή επικράτησε πανικός, αφού δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στην πλατεία του χωριού, την ώρα που ανήμποροι ηλικιωμένοι προσπαθούν να βρουν σωτηρία στα αυτοκίνητα του Δήμου και της Περιφέρειας.

Οι φλόγες σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια 


Αυτή την ώρα με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων, επίγειων και εναέριων με το πύρινο μέτωπο που κατακαίει τις περιοχές γύρω από τη Σιδηρούντα.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Στ. Κάρμαντζη ο διεύθυνση του ανέμου είναι βορειοανατολική, ωθώντας έτσι την πυρκαγιά σε νέες άκαυτες εκτάσεις.

Μεγάλος αντίπαλος των πυροσβεστών, όπως εξήγησε, είναι οι συνεχείς αναζωπυρώσεις τόσο περιμετρικά της Σιδηρούντας, όσο και στην παραλία Μετόχι. Ταυτόχρονα τα εναέρια μέσα επιχειρούν στην περιοχή Αψιλές ώστε η πυρκαγιά να μην εξαπλωθεί προς αυτήν την περιοχή καθότι είναι πευκόφυτη.

Ανύπαρκτο νερό, θυελλώδεις άνεμοι

Παρότι οι κάτοικοι έμειναν στις αυλές τους για να δώσουν μάχη με τις φλόγες, τελικά η κίνηση αυτή αποδείχθηκε δώρο- άδωρο. Οι θυελλώδεις άνεμοι σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού στο χωριό είχαν σαν αποτέλεσμα η πίεση στις βρύσες να μην αρκεί ούτε για πότισμα. «Μας δίνουν δύο ώρες νερό μόνο κάθε πρωί. Με τι να αντιμετωπίσουμε τις φλόγες», έλεγαν και ξανάλεγαν οι απογοητευμένοι κάτοικοι που έβλεπαν τις φλόγες να μπαίνουν στις αυλές των σπιτιών τους.


Οι καταστροφές

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εξωτερικές ζημιές έχουν υποστεί αρκετά σπίτια, σοβαρότερες μία οικία και μία αγρικοικία ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς ένα όχημα.

Με το πρώτο φως της ημέρας και συγκεκριμένα στις 06:30 δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου Kamov επιχειρούν από αέρος στο κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς από Σιδηρούντα προς Μετόχι. 

Με λάστιχα στα χέρια προσπαθούν να προστατέψουν τα σπίτια τους
politischios
ert
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα