Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ: Η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα της αλληλεγγύης

O Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, επισήμανε ότι είναι η δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα στο μικρό χρονικό διάστημα που έχει αναλάβει τα καθήκοντά του Ύπατου, γεγονός που «αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδουμε σε αυτή την κατάσταση, αλλά και την υποστήριξη που θέλουμε να συνεχίσουμε να χορηγούμε στην Ελλάδα, στον ελληνικό Λαό, τους ελληνικούς θεσμούς και την κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης».

Ο κ. Γκράντι ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό, τις ελληνικές αρχές και την κυβέρνηση, και εξήρε «ακόμη περισσότερο το ρόλο του Λιμενικού, της Αστυνομίας, των δήμων και των εθελοντικών οργανώσεων που συνέβαλαν στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και στους -μερικές φορές πολύ ευάλωτους- μετανάστες που έφτασαν στις ελληνικές ακτές».

«Είμαι εδώ κ. Πρόεδρε διότι πιστεύω πως είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα της αλληλεγγύης, σε μια ήπειρο και σε έναν κόσμο που αποδείχθηκαν κλειστοί -έως και εχθρικοί- έναντι των προσφύγων με πολλούς τρόπους.

Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σας συγχαρώ που ηγείστε αυτής την ανοιχτής ανταπόκρισης και που την υποστηρίζετε. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί, και ότι θα εξακολουθήσει να μεταφράζεται σε μια πολύ ανθρωπιστική στάση, που θα σέβεται τις Αξίες, από πλευράς των ελληνικών θεσμών, και ιδιαίτερα της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο κ. Γκράντι αναφέρθηκε «στις πολύ σοβαρές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε μαζί», όπως οι συνθήκες διαβίωσης των Προσφύγων, το θέμα της ασφάλειας στους χώρους υποδοχής, ο υπερπληθυσμός στα ελληνικά νησιά, τονίζοντας πως «άκουσα από τους συναδέλφους μου στην Ελλάδα, και είμαι βέβαιος για αυτό, ότι σημειώνεται πρόοδος σε όλα αυτά τα μέτωπα».

Επίσης, επισήμανε ότι υποστηρίζει «το πολύ σημαντικό σημείο» που έθιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο τέλος της παρέμβασής του. «Πιστεύω ότι το σημαντικότερο είναι να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στην Συρία, καθώς και σε όλες τις άλλες περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες προέρχονται κατά βάση από ανεπίλυτες συγκρούσεις. Διότι στην περίπτωση που δεν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, ο κίνδυνος είναι να συνεχίσουν να παράγονται νέες ροές Προσφύγων», τόνισε.

«Η Διεθνής Κοινότητα λοιπόν πρέπει να αναλάβει προσπάθειες να θέσει τέλος, ιδιαίτερα στη σύρραξη στη Συρία, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως στο Ιράκ, στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν», συμπλήρωσε ο κ. Γκράντι και ολοκληρώνοντας συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση η οποία μίλησε ανοιχτά υπέρ της Ειρήνης τόσο στα Ηνωμένα Έθνη, όσο και σε άλλα διεθνή φόρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα