Ανησυχία στην κυβέρνηση για τις προσφυγικές ροές

Έντονη είναι η ανησυχία της κυβέρνησης καθώς αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται να εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να «πληρώσει» η Ελλάδα τα σπασμένα από την κόντρα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία, τη στιγμή μάλιστα που η Άγκυρα συνεχίζει να απειλεί ότι θα αθετήσει την συμφωνία για το προσφυγικό.

Τις τελευταίες 24 ώρες 169 άνθρωποι έφτασαν σε ένα ελληνικό νησί από την Τουρκία, ενώ οι πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην χώρα μας ξεπερνούν τους 57.000. Μάλιστα, υπολογίζεται πως μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία, η αύξηση των προσφυγικών ροών έχει ξεπεράσει το 76%. Στο Ανατολικό Αιγαίο βρίσκονται σήμερα 10.000 εγκλωβισμένοι μετανάστες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το ερχόμενο διήμερο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει διαδοχικές συσκέψεις προκειμένου η κυβέρνηση να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Ήδη πάντως καταστρώνεται σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής βρέθηκε χθες στην Κρήτη, όπου σχεδιάζεται η δημιουργία camp φιλοξενίας, το οποίο αναμένεται να υποδεχθεί 2.000 άτομα.

Κατά την διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο Ηράκλειο, στην οποία συμμετείχαν με ο Γιάννης Μουζάλας, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Στ. Αρναουτάκης, καθώς και τοπικοί βουλευτές και δήμαρχοι του νησιού, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: Θα θέλαμε να ζητήσουμε η Κρήτη να δεχθεί περίπου 2.000 πρόσφυγες ή μετανάστες, οι οποίοι θα μοιρασθούν στο νησί. Το πώς θα γίνει η μοιρασιά, η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν την δυνατότητα να το δουλέψουν μόνοι τους και εμείς να σεβαστούμε τις προτάσεις που θα κάνουν» ανέφερε.

Όπως δήλωσε ο κ. Μουζάλας, θα γίνουν τέσσερις χώροι φιλοξενίας, ένας σε κάθε νομό της Κρήτης και θα πρέπει οι συνθήκες διαβίωσης να είναι σε υψηλό επίπεδο. Τα camp, σύμφωνα με τον υπουργό, θα είναι απόλυτα οργανωμένα και οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε σπίτια και όχι σκηνές, ενώ θα τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, στοιχειώδης εκπαίδευση και απασχόληση των παιδιών.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε πως θα υπάρξει ειδική μελέτη για την φύλαξη των camp, ενώ υπογράμμισε πως τα δικαιώματα των μεταναστών θα πρέπει να ισορροπούν με τα δικαιώματα του ντόπιου πληθυσμού, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει μια τέτοια επιβάρυνση που θα διασαλεύει τα βασικά δικαιώματα του ντόπιου πληθυσμού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα