Μεγάλη φωτιά στη Χίο. Εκκενώθηκαν χωριά. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη δασική πυρκαγιά στη Χίο. Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 3.30 τη νύχτα σε δασική έκταση μεταξύ των χωριών Βέσσας και Λιθίου και εξαπλώθηκε γρήγορα, κυρίως προς τα νοτιοδυτικά, με αποτέλεσμα να πλησιάσει τους οικισμούς του Λιθίου και των Μεστών, καίγοντας πευκοδάσος, καλλιέργειες και μαστιχόδενδρα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κυρήχθηκε από την Περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου η Χίος προκειμένου να ενεργοποιηθούν έκτακτες διαδικασίες μακριά από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Ήδη στην περιοχή Κοντού (ανάμεσα σε Βέσσα και Ελάτα) το πύρινο μέτωπο προχωράει αμείωτο, ενώ εναέριες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει από την Αθήνα με προορισμό τη Χίογια να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Παράλληλα, δυνάμεις του Στρατού σε προσωπικό και οχήματα έχουν σταλεί στην περιοχή, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκε η Ελάτα εξαιτίας του αποπνυκτικού νέφους καπνού που σκέπασε το χωριό, δυσκολεύοντας τους κατοίκους.

Στη φωτιά επιχειρούν 16 οχήματα με 38 πυροσβέστες. 11 άτομα πεζοπόρο, 40 εθελοντές, 15 υδροφόρες του δήμου, 6 ιδιωτικές υδροφόρες και δύο χωματουργικά μηχανήματα.

Επίσης από αέρος επιχειρούν  6 ελικόπτερα. Τα Canadair δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις νερού λόγω των ανέμων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο μαίνεται στην περιοχή Βέσσα και Ελάτα εκεί όπου εστιάζουν και οι χερσαίες δυνάμεις την προσοχή τους προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση. Οι συνθήκες πάντως είναι ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε από τον κάμπο των Μεστών και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Σύμφωνα με το Chiospress η φωτιά ξεκίνησε μεταξύ των περιοχών Βέσσα και Λιθί, ενώ εκκενώνονται τα Μεστά.

Οι φλόγες πέρασαν μέσα από τα χωριά Μεστά και Ελάτα, τα οποία και εκκενώθηκαν, ενώ πυκνός καπνός έχει καλύψει σχεδόν ολόκληρη τη νοτιοδυτική Χίο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για καμμένα σπίτια, στα  χωριά μέσα από τα οποία πέρασε η φωτιά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, που μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και μάλιστα έκαψε περιμετρικά κάποιες

Σημειώνεται ότι στα μαστιχοχώρια το 2012 είχε εκλδηλωθεί η μεγάλη πυρκαγιά του 2012 η οποία κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του νησιού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα