Στο αυτόφωρο οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί

Ξεκινά σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για την τύχη των 8 Τούρκων αξιωματικών που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα πετώντας στρατιωτικό ελικόπτερο. Η κυβέρνηση επιθυμεί να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα αυτό, με βάση τα όσα προβλέπουν το διεθνές και ελληνικό δίκαιο και η ελληνική δικονομία, καθώς η χώρα μας επιθυμεί την απέλασή τους, μετά και από αίτημα της Τουρκίας για την έκδοσή τους, ενώ οι 8 αξιωματικοί έχουν δηλώσει ότι θα αιτηθούν πολιτικό άσυλο.

Επί των διαδικαστικών, οι Τούρκοι αξιωματικοί (3 ταγματάρχες, 3 λοχαγοί και 2 αρχιλοχίες) οδηγούνται σήμερα στο αυτόφωρο, κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, αλλά όχι και για απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας. Συγκεκριμένα, οι επτά κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση και ο ένας για εκτέλεση της παράνομης πτήσης.

Η σημερινή τους προσαγωγή στο αυτόφωρο αναμένεται να είναι διαδικαστικού χαρακτήρα, καθώς και οι 8 θα ζητήσουν προθεσμία 48 ωρών.

Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν χθες στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης ότι έφυγαν από την Τουρκία γιατί κινδύνευε η ζωή τους και δεν γνώριζαν ότι ήταν σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος και επιμένουν ότι εκτελούσαν εντολές για παραλαβή ασθενών και δέχτηκαν πυρά από την Τουρκική αστυνομία.

Καταθέτουν σήμερα αίτηση ασύλου

Οι κατηγορούμενοι πριν οδηγηθούν στο αυτόφωρο θα παρουσιαστούν ενώπιον της υπηρεσίας ασύλου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου συνέντευξή τους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις συνηγόρους των οκτώ κατηγορουμένων σε περίπτωση απόρριψης από την υπηρεσία ασύλου της αίτησής τους, οι αιτούντες έχουν και θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα και εφόσον υπάρξει και δεύτερη απόρριψη υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Τέλος όσον αφορά τον χρόνο εξέτασης της υποβληθείσας αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτός ορίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις 90 ημέρες, ωστόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης εκτιμούν πως λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης οι διαδικασίες θα επισπευσθούν και ενδεχομένως ο χρόνος να μην υπερβεί τις 8-9 ημέρες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα