Συγκλονιστική μαρτυρία του πιλότου του καναντέρ: Είχαμε Άγιο και σωθήκαμε

«Είχαμε άγιο» λέει ο κυβερνήτης του παρολίγον μοιραίου καναντέρ που κατέπεσε στα Δερβενοχώρια, λίγα λεπτά μετά την πρώτη ρίψη νερού στο πύρινο μέτωπο στο χωριό Στεφάνη, το πρωί της Κυριακής.

Ο επισμηναγός, μιλώντας αποκλειστικά στον ΑΝΤ1, περιγράφει τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε: "Ήταν και θέμα αγίων  που μας βοήθησε που πήγαν όλα καλά. Εντάξει ήταν και η εκπαίδευση και από την μοίρα η εκπαίδευση που μας έχει παρασχεθεί, αυτό μας έσωσε πάρα πολύ που μπορέσαμε και αντιμετωπίσαμε αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Ήταν η πιο δύσκολή στιγμή και αυτό που λέμε και η καλύτερη μέρα της ζωής μου όχι η χειρότερη που λέει κάποιος."

Τους δυο πιλότους επισκέφθηκε σήμερα στο 251 ΓΝΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  συνοδευόμενος από τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Γερασμένα» τα καναντέρ

Με το χθεσινό ατύχημα αναδύθηκαν στην επιφάνεια τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο γερασμένος στόλος των συγκεκριμένων μέσων αεροπυρόσβεσης.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Γιάννη Σταθόπουλου, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος: «Είχαμε επισημάνει τις ελλείψεις. Κι αν φαίνονται ενεργά τα 18-20 και πτητικά λειτουργικά, το θέμα είναι πόσα θα γυρίσουν».

Ήταν το έβδομο ατύχημα από το 1977 όταν και παρελήφθησαν τα πρώτα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Σι-Ελ 215.

Έμπειροι ιπτάμενοι αποκλείουν έλλειμμα στη συντήρηση και προτάσσουν τον ανθρώπινο παράγοντα. "Όπως λέμε οι αεροπόροι: ό,τι πετάει, πέφτει. Τώρα από κει και πέρα υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας, υπάρχει η αστοχία υλικού. Η συντήρηση, όμως, που γίνεται είναι εξαιρετική και από έμπειρο προσωπικό".​

Τον εκσυγχρονισμό του στόλου αεροπυρόσβεσης προανήγγειλε, εν τω μεταξύ,  ο υπουργός, αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη.

​"Υπάρχουν πολλές δυνατότητες, που χρησιμοποιούν διάφορες χώρες, όπως δανεισμός, leasing, ενοικίαση σε συνεργασία με άλλες χώρες, θα δούμε. Είναι κάτι το οποίο το ψάχνουμε από τώρα για του χρόνου το καλοκαίρι, γιατί κακά τα ψέματα αυτό το πολύ παλιό υλικό δεν θα μας βγάλει πολλά χρόνια" τόνισε ο Νίκος Τόσκας στο “Πρακτορείο FM”.

Η εξέλιξη της φωτιάς

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τον πύρινο εφιάλτη που κατακαίει τα Δερβενοχώρια και τις παρακείμενες περιοχές.

Κι ενώ η ολονύχτια μάχη των πεζοπόρων τμημάτων σε συνδυασμό με την εξασθένηση των ανέμων, δημιούργησε αισιοδοξία για την έκβαση της «μάχης», λίγο μετά τις 17:00, η αλλαγή των ανέμων σε νοτιάδες και η ενίσχυση τους δημιούργησε νέες αναζωπυρώσεις.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται κοντά στα χωριά, Πράσινο και Πάνακτος και παρά το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης οι Πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή.

Οι πυροσβέστες δίνουν τιτάνια μάχη για να μην "περάσει" η φωτιά στην Πάρνηθα, αλλά και να μην κινδυνεύσει το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, το οποίο έχουν πλησιάσει οι φλόγες.

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα