Μετανιωμένος και σε κατάσταση σοκ ο 14χρονος

Υπό την επήρρεια ενός ψυχολογικού σοκ βρίσκεται ο 14χρονος που σκότωσε τον φίλο του και συμμαθητή του στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του Mega ο δικηγόρος του Θεόδωρος Σιμόπουλος.

"Δεν είμαι ειδικός για να μπορέσω να εκτιμήσω την ψυχοσύνθεσή του, αλλά είναι σοκαρισμένος. Είμαι βέβαιος ότι δεν έχει ακόμη αντιληφθεί τη σοβαρότητα και την τραγικότητα αυτής της ιστορίας" είπε, τονίζοντας ότι ο ανήλικος δράστης δήλωσε "βαθιά μετανιωμένος" τόσο στις κατ' ιδίαν συζητήσεις που είχε μαζί του όσο και ενώπιον της ανακρίτριας.

Τόνισε δε ότι η διενέργεια μιας ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης και σχετικές ενέργειες από ειδικούς προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ψυχολογικό υπόβαθρο θα διευκολύνουν για τη διακρίβωση της ουσιαστικής αλήθειας.

Έπειτα από δυόμισι ώρες απολογίας, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέως και ανακρίτριας, ο 14χρονος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους καθώς σύμφωνα με το νόμο δεν προβλέπεται κράτηση για παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους.

Πλέον, ο ανήλικος δράστης υποχρεούται να παρακολουθήσει ψυχολογικό πρόγραμμα στήριξης, του απαγορεύεται να μεταβεί και να διαμείνει στο χωριό του όπου τελέστηκε το έγκλημα, ενώ η υπεύθυνη επιμέλειά του ανατέθηκε στους γονείς του κάτι που σημαίνει ότι αν κάνει κάποια παράβαση στο μέλλον διώκονται και οι γονείς του.

"Δεν θέλω να θυμάμαι τι έγινε. Δεν θέλω να πω λεπτομέρειες. Έγιναν όπως τα είπα στην κατάθεσή μου στους αστυνομικούς. Έχω μετανιώσει γι' αυτό που έκανα. Ζητώ συγγνώμη και από την οικογένεια του Τάσου και από τη δική μου" είπε όταν κλήθηκε να περιγράψει τι συνέβη το μοιραίο βράδυ.

Ο 14χρονος επανέλαβε και στην ανακρίτρια ότι τα τελευταία δύο χρόνια το θύμα μαζί με άλλους φίλους τον υπέβαλαν σε ένα ιδιότυπο bullying με προσβλητικές και μειωτικές εκφράσεις τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του περιγράφοντας μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα.

Ο συνήγορος του ανήλικου δράστη αρνήθηκε να υιοθετήσει τον όρο bullying, λέγοντας πως "δεν είναι μια περίπτωση στην οποία μπορώ να πω ότι υπήρχε βίαιη συμπεριφορά". Δήλωσε, όμως, πως φαίνεται πως υπήρχε μια ψυχολογική καταπίεση από πλευρά φίλων και συμμαθητών του για ένα μακρό χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα, ο θείος του θύματος Χάρης Ζαμπάκης μεταφέρει την οργή του πατέρα του Τάσου για τα όσα λέγονται περί bullying. "Δεν μπορεί να το δεχθεί με τίποτα αυτό" λέει. Mάλιστα ο θείος αποκαλύπτει ένα σημείωμα που βρήκαν οι αστυνομικοί στο σπίτι του δράστη, το όποιο έγραφε "Τάσος - Βασίλης φίλοι, αδέλφια", κάτι που -όπως λέει- αποδεικνύει ότι περιστατικά bullying δεν υπήρξαν ποτέ. "Αν ο Τάσος έκανε bullying, πως είναι δυνατόν να τον θεωρεί φίλο;" σημειώνει.

Ο 14χρονος δράστης ιδιαίτερα φορτισμένος συναισθηματικά σύμφωνα με το συνήγορό του εξήγησε στην ανακρίτρια ότι αμέσως μετά το έγκλημα φοβήθηκε. Προσπάθησε να κρύψει τα αποδεικτικά στοιχεία, χωρίς να αναφέρει τη δολοφονία ούτε στον ίδιο του τον πατέρα.

"Αφού τον χτύπησα στο λαιμό με το μαχαίρι -είπε- φοβήθηκα. Μπήκα στο σπίτι και κλείστηκα αμέσως στην τουαλέτα. Έβγαλα τα ρούχα και τα έκρυψα σε μια σακούλα. Πλύθηκα και έπεσα στο κρεβάτι".

Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία από την ιατροδικαστική επιβεβαιώνουν την πάλη ανάμεσαν στους δύο φίλους ο δράστης τον έπιασε από τον λαιμό και προσπάθησε να τον στραγγαλίσει.

Μιλώντας στο "Πρώτο Θέμα", ο πατέρας του δράστη είπε ότι κλείσανε δύο σπίτια. Υποστήριξε πως ο γιος του δεν του είχε πει ποτέ ότι είχε πρόβλημα και ότι αν είχε κάτι το κράταγε μέσα του.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα