Επεισόδια, μολότοφ, χημικά και επιθέσεις στα Εξάρχεια

Χθες και σήμερα η ένταση στη Βουλή είναι διάχυτη, με ατελείωτες κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αφορμή φυσικά η συζήτηση και η ψηφοφορία, απόψε το βράδυ, του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Αναβρασμός, ωστόσο, επικρατεί και... εκτός ελληνικού Κοινοβουλίου, με... σχεδόν όλες τις κοινωνικές ομάδες να αντιδρούν στο σχέδιο Κατρούγκαλου!

Από το πρωί οι διαδηλώσεις δίνουν το ρυθμό, εν μέσω μάλιστα ενός νέου μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων, ωστόσο για μία ακόμη φορά επεισόδια σημάδεψαν τις διαδηλώσεις.

Μάχη σε τρία μέτωπα δίνει η κυβέρνηση μέσα και έξω από την βουλή.

Έξω από το κοινοβούλιο οι πολίτες διαμαρτύρονται για τις σκληρές αλλαγές που επιδεινώνουν τη ζωή τους, ενόψει και του αυριανού Eurogroup, όπου η κυβέρνηση θέλει να εμφανιστεί αποφασισμένη για εφαρμογή μόνο των μέτρων που αποφασίστηκαν στη συμφωνία του Ιουλίου και από την άλλη να παζαρέψει με την Ευρώπη και το ΔΝΤ για να μην επιβληθούν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα, στην περίπτωση αστοχιών.

Επεισόδια ξέσπασαν πριν από λίγο στο Σύνταγμα στο περιθώριο της συγκέντρωσης που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ για το Ασφαλιστικό.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από κουκουλοφόρους στον πλαϊνό χώρο της Βουλής. Διαδηλωτές πετούν βόμβες μολότοφ και  μάρμαρα σε αστυνομικές δυνάμεις. Η αστυνομία προέβη σε εκτεταμένη χρήση χημικών και φωτοβολίδων κρότου-λάμψης για να εκκενώσει την Αμαλίας. Κατά την επιχείρηση αυτή, τραυματίστηκε μία γυναίκα η οποία μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται. Σε δύο προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία. Η ένταση συνεχίζεται καθώς ο κόσμος παραμένει.

Επεισόδια στο Σύνταγμα με μολότοφ και χημικά

Επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα όταν ομάδα κουκουλοφόρων παρεισέφρησε στην συγκέντρωση που πραγματοποιούσαν συνδικάτα ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οι αντιεξουσιαστές με καλυμμένα τα πρόσωπά τους άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών, αλλά και του απλού κόσμου.

Οι αστυνομικοί προσπαθώντας να τους απωθήσουν και να τους απομονώσουν έκαναν χρήση χημικών, ενώ πέταξαν και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν, για λίγη ώρα, και στους γύρω δρόμους με τους κουκουλοφόρους και τους αστυνομικούς.

H αστυνομία προχώρησε σε δύο προσαγωγές για τα επεισόδια.

Αντιεξουσιαστές φορώντας μαύρες κουκούλες επιτέθηκαν κατά δημοσιογράφων με ύβρεις και απειλές και χτύπησαν δημοσιογράφο του τηλεοπτικού καναλιού Star, ο οποίος κάλυπτε τη μεγάλη συγκέντρωση των συνδικάτων στο Σύνταγμα.

Αντιεξουσιαστές χτύπησαν τον Γιώργο Σαραντάκο

Άγνωστοι ξυλοκόπησαν άνδρα έξω από τη Βουλή

Πριν λίγα λεπτά, σημειώθηκε ένα σοβαρό επεισόδιο έξω από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Για άγνωστους -μέρι στιγμής- λόγους, μία ομάδα νεαρών ξυλοκόπησε έναν άνδρα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι αγροτοσυνδικαλιστής.

Πρόκειται για τον Χρήστο Σιδερόπουλο. Το περιστατικό συνέβη στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Σιδερόπουλο, άγνωστοι τον πλησίασαν και τον ρώτησαν ποιος είναι. Όταν εκείνος είπε το όνομά του, άρχισαν να τον ξυλοκοπούν. Ευτυχώς, επενέβησαν κάποιοι που βρίσκονταν στο σημείο και τον απομάκρυναν.

Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα

Σε εξέλιξη είναι στο Σύνταγμα το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται το βράδυ στη Βουλή.

Κλειστοί είναι αυτή την ώρα οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος και το κτίριο του Κοινοβουλίου (Σταδίου, Πανεπιστημίου, Βασιλίσσης Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Φιλελλήνων) και τα γύρω στενά.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν δευτεροβάθμια σωματεία ? μέλη της ΑΔΕΔΥ (ΠΟΕ-ΟΤΑ κ.λπ.), αριστερές οργανώσεις, μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων, αντιεξουσιαστες, ενώ έντονη είναι η παρουσία Κούρδων υποστηρικτών του Οτσαλάν.

«Κατάπτυστο» χαρακτήρισε ο Γρηγόρης Καλομοίρης, συνδικαλιστικό στέλεχος της ΑΔΕΔΥ, το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε τη σημερινή ημέρα εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς για να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που «λεηλατεί ο,τιδήποτε έχει μείνει όρθιο στην κοινωνική ασφάλιση και εξαπολύει φορολογική επιδρομή στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού».

Στο Σύνταγμα συγκεντρώνονται το απόγευμα και οι ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΔΗΝ, ΕΣΗΕΑ, Λαϊκή Ενότητα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και διάφορες άλλες συλλογικότητες.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν επίσης η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), οι οποίες αποφάσισαν ομόφωνα το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την Κυριακή.

Διαδηλωτής έριξε καλαμπόκι στην είσοδο της Βουλής

Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκε ένας διαδηλωτής για να διαμαρτυρηθεί για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί απόψε στη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της ΑΔΕΔΥ που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα στο Σύνταγμα, διαδηλωτής άδειασε σακούλα με καλαμπόκι στα κάγκελα που έχουν τοποθετηθεί μπροστά στην είσοδο της Βουλής στην οδό Αμαλίας.

Έντονοι διάλογοι στη Βουλή

Η συζήτηση στο κοινοβούλιο διεξάγεται σε έντονους τόνους και αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ με τη μετωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είχε προηγηθεί το μεσημέρι η παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά, η οποία ήταν ιδιαίτερα επιθετική προς την κυβέρνηση.

"Κανένας δεν μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία για να καλύψει την ανεπάρκεια του. Κοινωνικό κράτος δεν υπήρχε πριν από το ΠΑΣΟΚ”, ανέφερε η κ. Γεννηματά στην έναρξη της ομιλίας της στη Βουλή και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έλεγε επικίνδυνα ψεύδη ως αντιπολίτευση, ενώ είναι ανίκανη ως κυβέρνηση.

“Παραλάβατε μια χώρα που προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της και τα κάνατε μαντάρα. Η αποτυχία της κυβέρνησης έχει κριθεί από την πραγματικότητα και τις εξελίξεις. Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει από τον Οκτώβριο με λιγότερα μέτρα. Ο λογαριασμός για τους πολίτες μεγαλώνει, η οικονομία βυθίζεται, η ρευστότητα έχει πιάσει πάτο. Το κόστος των νέων μέτρων είναι περίπου 12,5 δις ευρώ. Τα ποσά είναι σκανδαλώδη”, ανέφερε και έκανε λόγο για φορολογική εξόντωση όσων επιμένουν να δημιουργούν σε αυτή τη χώρα.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ήταν το έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά, όταν ο υπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, απάντησε «εσείς οι ίδιοι ενέχεστε σε δολοφονίες σας γνωρίζει καλά ο λαός» στον βουλευτή της ΧΑ.

Νωρίτερα ο Κ. Παππάς είχε κάνει λόγο «για ιδεολογήματα τα οποία στηρίχθηκαν σε εκατομμύρια νεκρούς και στα γκούλακ», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συντάσσεται με τις δυνάμεις κατοχής των δανειστών».

«Είστε υμνητές της δικτατορίας, υπερασπίζεστε ότι τα κρεματόρια, τις διώξεις και ότι επαχθές έχει υπάρξει στην ιστορία. Εσείς οι ίδιοι ενέχεστε σε δολοφονίες σας γνωρίζει καλά ο λαός» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Σκουρλέτης. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο υπουργός τόνισε ότι «αυτές οι μαύρες κραυγές δεν θα πνίξουν τη φωνή της δημοκρατίας».

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα