Θα κατέβουν οι αγρότες στην Αθήνα; Ο ΚΟΚ και ο συμβολισμός

Με συντονισμένους ρυθμούς προετοιμάζουν οι αγρότες την κάθοδό τους στην Αθήνα την Παρασκευή. Στην πλειοψηφία τους, λένε "όχι" στον διάλογο εάν δεν αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό και τη φορολογία.

Παρόλα αυτά το μπλόκο των Τεμπών δεν αποκλείει το σενάριο της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα στις 11 το πρωί θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου από την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων με κεντρικό θέμα «Γιατί ερχόμαστε στην Αθήνα, τι διεκδικούμε και γιατί».

Όσον αφορά την έλευση των αγροτών στην Αθήνα, η Αστυνομία εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους θα «οχυρώσει» το κέντρο της πόλης.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν μπλόκα της αστυνομίας στην περιοχή του Χαϊδαρίου, του Αλίμου και της Αγίας Παρασκευής, ενώ θα στηθεί αστυνομικός φραγμός και στα διόδια των Αφιδνών και στην Ελευσίνα.

Παράλληλα, το τελευταίο μπλόκο της αστυνομίας θα είναι στην αρχή της Συγγρού και ειδικότερα στο ύψος των Στυλών του Ολυμπίου Διός. Και στο λιμάνι ωστόσο του Πειραιά θα υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις για να κρατήσουν μακριά τα τρακτέρ που πιθανόν θα φθάσουν από τα νησιά, ενώ στα λιμάνια της Κρήτης και της Μυτιλήνης δεν θα επιτραπεί η αναχώρηση τρακτέρ.

Τέλος, για τους αγρότες που θα φθάσουν με πούλμαν, προβλέπεται η αποβίβασή τους στη λεωφόρο Αθηνών και στην παραλιακή στο ύψος του Τάε Κβο Ντο και από εκεί να μεταβούν με μέσα μεταφοράς στο κέντρο της Αθήνας για το συλλαλητήριό τους.

Τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, που δεν επιτρέπει την κυκλοφορία αγροτικών οχημάτων εντός του αστικού ιστού, επικαλέστηκαν πηγές της ΕΛ.ΑΣ, σχολιάζοντας στο «Π» την πιθανολογούμενη κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα την Παρασκευή.

Οι ίδιες πηγές, άφησαν να εννοηθεί ότι μερίδα αγροτών που προΐστανται στις κινητοποιήσεις, τις τελευταίες ώρες επιχειρεί μια προσπάθειας εξομάλυνσης και επικοινωνίας με το υπουργείο έτσι ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να συμφωνηθεί μια συμβολικού τύπου κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα.

Από την πλευρά του, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υποδεικνύει ως τελικό εισηγητή της πολιτικής που θα ασκήσει η αστυνομία το Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι φύση αδύνατο να μπουν τρακτέρ στην Αθήνα.

Για το επιχειρησιακό σκέλος, ξεκαθάρισαν ότι αυτό θα κριθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν.

Αποφασισμένοι να διαδηλώσουν με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της Αθήνας εμφανίζονται οι αγρότες και προετοιμάζουν μεθοδικά την κάθοδο τους στην πρωτεύουσα την Παρασκευή.

Συναντήσεις για την κάθοδο των τρακτέρ

Σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είχαν χθες οι εκπρόσωποι των αγροτών ενόψει της διήμερης κινητοποίησης την Παρασκευή και το Σάββατο.

Η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Β.Μπούτα συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ζητώντας στις κινητοποιήσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου να επιτραπεί από τις αρχές η έλευση ορισμένων τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας για λόγους συμβολικούς.

Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας ζητούν πολιτική λύση «και όχι και ποινικοποίηση του αγώνα», τονίζοντας ότι «δεν θα φύγουμε από την Αθήνα με άδεια χέρια».

Ωστόσο, θεωρούν συμβολική τη συμμετοχή των τρακτέρ στην κινητοποίησή τους και εστιάζουν στην ανάγκη συστράτευσης του κόσμου για να τερματιστεί η πολιτική της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό και φορολογικό.

Αντι-μπλόκο στα τρακτέρ μελετά η Αστυνομία

Στο μεταξύ, η ενδεχόμενη κάθοδος τρακτέρ στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει κινητοποιήσει και την ΕΛΑΣ που μελετά τρόπους για να ανακόψει την έλευση των αγροτικών μηχανημάτων στο Σύνταγμα.

Τα μέτρα της αστυνομίας αφορούν αρχικά σε ενίσχυση των δυνάμεων στα κατά τόπους μπλόκα των αγροτών ενώ αστυνομικός φραγμός θα στηθεί και στα διόδια των Αφιδνών και στην Ελευσίνα.

Για να αποτραπεί να πλησιάσουν τα τρακτέρ την Αττική μέσω εναλλακτικών διαδρομών θα υπάρχουν μπλόκα της αστυνομίας στην περιοχή του Χαϊδαρίου, του Αλίμου και της Αγίας Παρασκευής.

Το τελευταίο μπλόκο της αστυνομίας θα είναι στην αρχή της Συγγρού και ειδικότερα στο ύψος των Στυλών του Ολυμπίου Διός. Και στο λιμάνι ωστόσο του Πειραιά θα υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις για να κρατήσουν μακριά τα τρακτέρ που πιθανόν θα φθάσουν από τα νησιά, ενώ στα λιμάνια της Κρήτης και της Μυτιλήνης δεν θα επιτραπεί η αναχώρηση τρακτέρ.

Για τους αγρότες που θα φθάσουν με πούλμαν, προβλέπεται η αποβίβασή τους στη λεωφόρο Αθηνών και στην παραλιακή στο ύψος του Τάε Κβο Ντο και από εκεί να μεταβούν με μέσα μεταφοράς στο κέντρο της Αθήνας για το συλλαλητήριό τους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα