Υπόθεση ζαρντινιέρα: Αποζημίωση 300.000 ευρώ στον κύπριο φοιτητή

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιδίκασε τελεσίδικα αποζημίωση στον Κύπριο Αυγουστίνο Δημητρίου, που το 2006, όταν φοιτούσε στη Θεσσαλονίκη, έπεσε θύμα αναίτιου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς

Το δήθεν πέσιμο στη ζαρντινιέρα έξω από το ξενοδοχείο «ABC» της Θεσσαλονίκης και ο τραυματισμός του 24χρονου, τότε, Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου, κατά τον εορτασμό της 33ης επετείου του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου 2006, κόστισε τελικά στο Ελληνικό Δημόσιο 300.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας όλους τους ισχυρισμούς του Ελληνικού Δημοσίου, επιδίκασε το ποσό των 300.000 ευρώ στον άτυχο φοιτητή, ο οποίος είχε ξυλοκοπηθεί ανηλεώς και αναίτια από αστυνομικούς με πολιτική περιβολή, σε τέτοιον βαθμό μάλιστα που ακόμα και σήμερα, δέκα χρόνια μετά, συνεχίζει να αντιμετωπίζει ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα. Η απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά των αστυνομικών αποκαλύφθηκε από βίντεο που κατέγραψε καρέ-καρέ τον ξυλοδαρμό και παράλληλα διέψευσε πανηγυρικώς την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, που υποστήριζε ότι ο φοιτητής δήθεν σκόνταψε και «έπεσε αρχικά σε σταθμευμένο μοτοποδήλατο και στη συνέχεια σε ζαρντινιέρα που υπήρχε στο σημείο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί». Μάλιστα, μετά την πορεία, ο τότε αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας (2006-2008), νυν βουλευτής Εβρου της Ν.Δ. (2015) και πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής (2014) Αναστάσιος Δημοσχάκης είχε χαρακτηρίσει τα επεισόδια στην περιοχή της πλατείας Συντριβανίου «περιορισμένης έκτασης τοπικού ενδιαφέροντος», προσθέτοντας ότι «η αυτοσυγκράτηση και η ψυχραιμία της Αστυνομίας ήταν παροιμιώδης».

Τα γεγονότα

Ο Αυγουστίνος Δημητρίου φοιτούσε στο Τμήμα Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων σε ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης. Το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 2006, περίπου στις 22.30, στον απόηχο της επετειακής εκδήλωσης, έκανε βόλτα στην περιοχή της πλατείας Συντριβανίου κοντά στο ξενοδοχείο «ABC» μαζί με έναν φίλο του. Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όπου είχαν σημειωθεί συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και διαδηλωτών μπροστά στην πλατεία Χημείου. Εκείνο το παγερό βράδυ είχαν συλληφθεί επτά φοιτητές, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν σωματικούς ελέγχους σε περαστικούς, κατά κανόνα νεαρής ηλικίας, καθώς αναζητούσαν νεαρό με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (μακριά μαλλιά, σακίδιο κ.λπ.). Τη στιγμή που ο Αυγουστίνος μαζί με έναν φίλο του διέσχιζαν την οδό Αγγελάκη και πριν ανέβουν στο πεζοδρόμιο της πλατείας Συντριβανίου ένα άτομο με πολιτικά ρούχα -που αποδείχθηκε πως ήταν αστυνομικός- πλησίασε τον φοιτητή από την Πάφο και άρχισε να τον χτυπάει. Παράλληλα, έκανε νόημα σε άλλους δύο συναδέλφους του αστυνομικούς, οι οποίοι έσπευσαν και τους περικύκλωσαν. Ενας εκ των αστυνομικών, αναίτια και χωρίς αφορμή, άρχισε να γρονθοκοπεί τον 24χρονο στο πρόσωπο, αφού του έβγαλε τον σκούφο που φορούσε λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που επικρατούσε και του έβαλε τρικλοποδιά σε μια προσπάθεια να τον ρίξει στο έδαφος. Αφού δεν πέτυχε η τρικλοποδιά, τον έσπρωξε προς την πλευρά του πεζοδρομίου του ξενοδοχείου «ABC».

Εκεί όλοι μαζί οι αστυνομικοί με πολιτική περιβολή, πολλοί εκ των οποίων φορούσαν μάσκες που κάλυπταν το πρόσωπό τους, τον γρονθοκόπησαν κατ’ επανάληψη και τον κλοτσούσαν στο πρόσωπο, στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματός του τόσο όσο ήταν όρθιος όσο και όταν τον είχαν ρίξει στο πεζοδρόμιο. Ενας από τους αστυνομικούς, υπό το αδιάφορο και απαθές βλέμμα των υπολοίπων συναδέλφων του, μεταξύ των οποίων ο αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, όταν ο άτυχος φοιτητής ήταν πεσμένος στο έδαφος τον πάτησε και προσπάθησε να του σπάσει το δεξί πόδι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι δικαστές. Με μεγάλη καθυστέρηση, και όταν πλέον ο φοιτητής ήταν αιμόφυρτος, ο αστυνομικός διευθυντής έδωσε εντολή στους υφισταμένους του να σταματήσουν τον άγριο ξυλοδαρμό. Η ειρωνεία είναι ότι όταν οι αστυνομικοί έκαναν «διάλειμμα ξύλου», ένας αρχιφύλακας που ήταν παρών στον ξυλοδαρμό έδωσε στον Αυγουστίνο Δημητρίου ένα χαρτομάντιλο να σκουπίσει τα αίματα που έτρεχαν από το πρόσωπό του.

Τι έλεγε ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Μετά την επίμαχη πορεία, ο τότε αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης είχε χαρακτηρίσει τα επεισόδια εκείνης της ημέρας ως «περιορισμένης έκτασης τοπικού ενδιαφέροντος» και είχε δηλώσει ότι «η αυτοσυγκράτηση και η ψυχραιμία της Αστυνομίας ήταν παροιμιώδης». Δύο μέρες μετά η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι ο φοιτητής «έπεσε αρχικά σε σταθμευμένο μοτοποδήλατο και στη συνέχεια σε ζαρντινιέρα που υπήρχε στο σημείο, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί».

Το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης τού επιδίκασε το ποσό των 300.000 ευρώ, αλλά το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση και η υπόθεση οδηγήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι Σύμβουλοι Επικρατείας στην υπ’ αριθμ. 331/2016 απόφασή τους (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγήτρια η πάρεδρος Αικατερίνη Ρωξάνα) επισημαίνουν ότι ο φοιτητής «εξαιτίας του τρόμου που του προκάλεσε η βιαιότητα των αστυνομικών οργάνων, παρουσίασε μετατραυματική αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη, από την οποία πάσχει ακόμα και σήμερα, παρά τη συνεχιζόμενη ψυχολογική υποστήριξη, γεγονός που έχει επηρεάσει τη λειτουργικότητά του».

Σε άλλο σημείο της απόφασης, το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι οι κακώσεις που υπέστη από τους αστυνομικούς, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, συνιστούσαν «επικίνδυνη σωματική βλάβη, καθότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη». Τελικά, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε όλους τους λόγους αναίρεσης που προέβαλε το Δημόσιο και επικύρωσε την εφετειακή απόφαση που είχε επιδικάσει το ποσό των 300.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους από την πρώτη ημέρα κατάθεσης της αγωγής του.

protothema

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα