Νέα επίθεση των χάκερς στις ελληνικές τράπεζες. Ποιος είναι ο στόχος τους

Τα ίχνη των χάκερ που προσπαθούν να μπλοκάρουν το σύστημα τριών ελληνικών τραπεζών αναζητούν οι ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τις μέχρι τώρα έρευνες φαίνεται ότι οι χάκερ επιχειρούν από την Ρωσία.

Στο μεταξύ, δεν είναι τυχαίο ότι οι «πειρατές» του Διαδικτύου επέλεξαν τη σημερινή ημέρα για να «χτυπήσουν», καθώς είναι ημέρα πληρωμών και συντάξεων. Πάντως, η επίθεση αυτή των χάκερ απετράπη την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με τις αρχές, στόχος των δραστών δεν είναι οι λογαριασμοί αλλά το μπλοκάρισμα του τραπεζικού συστήματος και την αποδιοργάνωση των συναλλαγών. Οι χάκερ ζητούν ως λίτρα 1.000 bitcoins, δηλαδή 500.000 ευρώ.

Για την υπόθεση συνεργάζονται στενά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης και ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης.

Νέα επίθεση των χάκερς Armada Collective σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας σε βάρος δύο μεγάλων τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τα λειτουργικά συστήματα των τραπεζών άντεξαν στη νέα επίθεση ενώ οι χάκερς απείλησαν εκ νέου ότι εφόσον δεν καταβληθεί το ποσό που ζητούν ως λύτρα έως την Πέμπτη θα προχωρήσουν σε εκτεταμένο μπλακ άουτ σε όλο το ηλεκτρονικό τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας.

Τραπεζικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις από τις διαδικτυακές επιθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας αποκαλύφθηκε ότι την προηγούμενη Πέμπτη τρεις ελληνικές τράπεζες δέχτηκαν επίθεση από χάκερς, διάρκειας περίπου 45 λεπτών.

Οι χάκερς ζήτησαν λύτρα σε bitcoin, ενώ σε απειλητικό τους μήνυμα ανέφερε ότι δεν θα «ρίξουν» τα συστήματα των τραπεζών, αλλά θα πραγματοποιήσουν μια σειρά μικρών επιθέσεων για να δείξουν τις προθέσεις τους και πως δεν κάνουν φάρσα.

Το θέμα της εισβολής χάκερς στα ηλεκτρονικά συστήματα τριών μεγάλων τραπεζών στην Ελλάδα, συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, με την συμμετοχή των αρμόδιων φορέων, ενώ μία ακόμα σύσκεψη για τον ίδιο λόγο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, την ευθύνη της έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών της κυβερνοεπίθεσης έχει η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT) της ΕΥΠ, αρμόδια για την εθνική ασφάλεια που σχετίζεται με τα ηλεκτρονικά συστήματα, με την στενή συνεργασία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό, η επίθεση εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη και συγκεκριμένα, οι χάκερς «βομβάρδισαν» τα ηλεκτρονικά συστήματα των τριών τραπεζών με χιλιάδες ερωτήματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να τα μπλοκάρουν πρόσκαιρα. Στην συνέχεια ζήτησαν λύτρα σε bitcoin, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τους υπολογιστές, με την απειλή ότι θα διέλυαν τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών.

Τα ποσά, όπως διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, δεν ήταν μεγάλα, αλλά τελικά οι δράστες δεν κατάφεραν να πάρουν τα λύτρα, ούτε και προκαλέσουν ζημιά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς λειτούργησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν οι τράπεζες.

Τράπεζα της Ελλάδος: Είμαστε έτοιμοι για την επίθεση των χάκερς

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real Fm 97.8 ο Σωτήρης Καψώχας, από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι σε ετοιμότητα και έχουν τη δυνατότητα να αποκρούσουν ενδεχόμενη επίθεση διεθνών χάκερς στα ηλεκτρονικά συστήματα των ελληνικών τραπεζών.

Από το τραπεζικό σύστημα διαμηνύουν ότι δεν υπήρξαν υποκλοπές στοιχείων πελατών και ότι μέχρι σήμερα οι εργασίες γίνονται κανονικά.

Είναι ένα θέμα που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας!

Είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολείται το FBI η CIA και μάλιστα έχει διαβαθμισμένη ενημέρωση ο Μπαράκ Ομπάμα. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για ρώσους και κινέζους χάκερς οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μια διαδικτυακή μαφία η οποία χτυπάει τράπεζες και έβαλαν στο στόχαστρο και ελληνικές και μάλιστα στο τελευταίο τους χτύπημα ζητούν ως λύτρα bitcoin με την προθεσμία να λήγει σήμερα!

Από το 2013 έχουν χτυπήσει 30 τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Μπαίνουν στα λογιστικά συστήματα των τραπεζών και είτε κάνουν μεταφορά κεφαλαίων σε δικούς τους λογαρισμούς, είτε ζητούν λύτρα για να ξεμπλοκάρουν τα συστήματα ασφαλείας και κίνησης. Μάλιστα, το 2014 στο Κίεβο σε τράπεζα που αρνήθηκε να πληρώσει τα λύτρα οι χάκερς μπήκαν στο λογιστικό της σύστημα και τα  ΑΤΜ άρχισαν να βγάζουν μόνα τους λεφτά! Με την υπόθεση ασχολείται το FBI και η CIA και όσον αφορά την συγκεκριμένη οργάνωση έχει διαβαθμισμένη ενημέρωση ο Μπαράκ Ομπάμα.

Το 2014 στο Κίεβο σε τράπεζα που αρνήθηκε να πληρώσει τα λύτρα οι χάκερς μπήκαν στο λογιστικό της σύστημα και τα  ΑΤΜ άρχισαν να βγάζουν μόνα τους λεφτά!

Οι δικές μας τράπεζες άντεξαν στις απανωτές επιθέσεις και με την υπόθεση ασχολείται στενά η ΕΥΠ σε συνενόηση με τις τράπεζες. Στην Ελλάδα, όλα ξεκίνησαν στις 16 Φεβρουαρίου. Οι επιθέσεις είναι συνεχείς αλλά το μόνο που κατάφερναν οι χάκερς ήταν να δημιουργούν μικροπροβλήματα στο web banking αφού όλες οι δίοδοι έκλειναν γι' αυτούς.

Οι ομάδα που δήλωσε το όνομα Armada Colectiv κατάφερε σύμφωνα με πληροφορίες του newsit να διεισδύσει μέχρις ενός σημείου στα συστήματα web banking τριών τραπεζών προκαλώντας ωστόσο μόνο κάποιες δυσλειτουργίες και τίποτε περισσότερο. Σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε πρόσβαση σε λογαριασμούς ή καταθέσεις. Η τελευταία επίθεση έγινε την περασμένη Πέμπτη. Και έχουν δώσει προθεσμία μέχρι σήμερα Δευτέρα ζητώντας ως λύτρα bitcoin.

Αν και ανάλογες επιθέσεις στα συστήματα web banking έχουν σημειωθεί μεμονωμένα στο παρελθόν και εναντίον μικρότερων τραπεζών η νέα επίθεση αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα από τις υπηρεσίες καθώς ήταν μαζική και σαφώς πιο αναβαθμισμένη από τις προηγούμενες. Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι τα συστήματα άντεξαν, ενώ με αφορμή τη νέα επίθεση συστάθηκε ειδική επιτροπή για την παρακολούθηση ανάλογων φαινομένων αλλά και για την ανάπτυξη βελτιωμένων συστημάτων άμυνας.

Τι είναι το Bitcoin

Το bitcoin είναι ουσιαστικά... χρήμα. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο αποκεντρωμένο ψηφιακό συνάλλαγμα και για να το πούμε πιο απλά, τα bitcoins είναι νομίσματα τα οποία μπορεί ο καθένας να στείλει μέσω του διαδικτύου.

Για όσους είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές αγορές, ο όρος δεν είναι άγνωστος, αφού ήδη εδώ και αρκετούς μήνες, στα sites ηλεκτρονικών αγορών, εκτός από την τιμή σε ευρώ (ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα) για την αγορά κάποιου προϊόντος, εμφανίζεται και η τιμή του σε bitcoins.

Σχετικά με την αγοραστική αξία, αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως σήμερα, ένα bitcoin ισούται με το ποσό των 354,20 ευρώ.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα

Οι υποστηρικτές αυτής της νέας μεθόδου ανταλλαγής χρήματος μέσω του διαδικτύου, εντοπίζουν κάποια πλεονεκτήματα, συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους πληρωμών.

Μία από αυτές είναι το ότι τα bitcoins μεταφέρονται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του δικτύου, χωρίς πρώτα να "περνούν" από οποιαδήποτε τράπεζα. Ποια είναι τα "συν" εδώ;

- Το ότι οι φόροι είναι πολύ χαμηλότεροι.

- Το ότι τα bitcoins μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε χώρα.

- Το ότι ο λογαριαμσός σας δεν μπορεί να δεσμευτεί.

- Το ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ή όρια αυθαιρεσίας.

Πως λειτουργεί

Υπάρχουν πολλά ανταλλακτήρια συναλλάγματος στα οποία μπορεί ο καθένας να αγοράσει και να πουλήσει bitcoins, με αντάλλαγμα ευρώ, δολάρια και άλλα νομίσματα.

Τα bitcoins που θα αγοράσετε κρατούνται στο "ψηφιακό πορτοφόλι", το οποία φυσικά μπορεί κανείς να διαχειρίζεται μέσω του κινητού του τηλεφώνου, του tablet  ή του υπολογιστή.

Ο χρόνος είναι ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα, αφού η αποστολή bitcoins χρειάζεται τόσο χρόνο όσο ένα απλό email. Το δίκτυο bitcoin έχει ένα "δίχτυ ασφαλείας" που αποτελείται από ιδιώτες, που αποκαλούνται "miners". Οι miners επιβραβεύονται με νέα bitcoins ούτως ώστε να επιβεβαιώνουν τις συναλλαγές.

Μετά την επιβεβαίωση, οι συναλλαγές καταγράφονται σε ένα διαφανές δημόσιο αρχείο, ενώ το λογισμικό είναι "ανοιχτού κώδικα", κάτι που σημαίνει ότι ο καθένας έχει την δυνατότητα να επιθεωρήσει τον κώδικα.

"Επισήμως εμπόρευμα"

"Το bitcoin είναι επισήμως εμπόρευμα, όπως το αργό πετρέλαιο ή το σιτάρι". Αυτό ανέφερε η αμερικανική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβολαίων σε Εμπορεύματα (CFTC), σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η CFTC ανακοίνωσε στα τγέλη του Σεπτεμβρίου του 2015 ότι κινήθηκε νομικά κατά της διαπραγμάτευσης του Bitcoin και ότι παράλληλα προχώρησε σε διακανονισμό της υπόθεσης αυτής για τη διευκόλυνση διαπραγμάτευσης συμβολαίων δικαιωμάτων προαίρεσης στην πλατφόρμα του.

"Με την εντολή αυτή, η CTFC για πρώτη φορά κρίνει ότι το Bitcoin και άλλα εικονικά νομίσματα ορίζονται ορθώς ως εμπορεύματα", σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής.

Ενώ οι παράγοντες της αγοράς συζητούν εδώ και καιρό εάν το Bitcoin θα μπορούσε να οριστεί ως εμπόρευμα και η CFTC εδώ και καιρό εξετάζει εάν το εικονικό νόμισμα εμπίπτει στην δικαιοδοσία της, οι επιπτώσεις αυτής της κίνησης είναι ενδεχομένως πολλές.

Με την κίνηση αυτή, η CFTC αναγνωρίζει την αρμοδιότητά της να έχει την εποπτεία της διαπραγμάτευσης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιωμάτων προαίρεσης, η οποία θα υπόκειται πλέον σε κανονισμούς της επιτροπής.

Σε περίπτωση παρατυπιών, όπως στη χειραγώγηση προθεσμιακών συμβολαίων, η CFTC θα είναι σε θέση να απαγγέλλει κατηγορίες κατά αυτών που ενήργησαν παράτυπα. Εάν μια εταιρία θέλει να λειτουργήσει μια πλατφόρμα συναλλαγών για παράγωγα ή προθεσμιακά συμβόλαια Bitcoin, θα χρειαστεί να εγγραφεί ως μηχανισμός εκτέλεσης συμβάσεων ανταλλαγής (swap execution facility) ή ως καθορισμένη αγορά συμβολαίων. Και η Coinflip - η εταιρία κατά της οποίας στρέφονται οι νομικές ενέργειες της CFTC - δεν είναι η μοναδική που παρέχει πλατφόρμα για τη διαπραγμάτευση του Bitcoin.

"Ενώ υπάρχει πολύς ενθουσιασμός γύρω από το Bitcoin και άλλα εικονικά νομίσματα, η καινοτομία δεν αποτελεί δικαιολογία για εκείνους που δρουν στο χώρο αυτό για να μην ακολουθούν τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για όλους τους συμμετέχοντες στις αγορές παραγώγων επί εμπορευμάτων," δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Έιταν Γκόελμαν, επικεφαλής του τμήματος επιβολής κανονισμών της CFTC.

Η Coinflip συναίνεσε στις εντολές της CFTC, αναφέρει το Bloomberg, χωρίς να παραδεχθεί ή να αρνηθεί αυτά που ισχυρίζεται ή της προσάπτει η επιτροπή.

Δείτε στα παρακάτω βίντεο μερικά ακόμη στοιχεία για τα bitcoins:

newsit,real,toppontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα