Αυτή είναι η συμμορία των χάκερ που ζητούν λύτρα σε bitcoin

Η ομάδα hacker Armada Collective έχει αναστατώσει το σύστημα e-banking τριών ελληνικών τραπεζών από την Πέμπτη το απόγευμα. Ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ομάδα απειλεί τράπεζες.

Οι Armada Collective έκαναν την εμφάνισή τους τον Οκτώβριο, όταν μέσω e mail ζητούσαν λύτρα σε bitcoins προκειμένου να μην χακάρουν ελβετικές εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα είναι το εξής:

We are Armada Collective.

All your servers will be DDoS-ed starting Friday if you don't pay 20 Bitcoins @ XXX

When we say all, we mean all - users will not be able to access sites host with you at all.

Right now we will start 15 minutes attack on your site's IP (victims IP address). It will not be hard, we will not crash it at the moment to try to minimize eventual damage, which we want to avoid at this moment. It's just to prove that this is not a hoax. Check your logs!

If you don't pay by Friday , attack will start, price to stop will increase to 40 BTC and will go up 20 BTC for every day of attack.

Πως λειτουργούν

Η μέθοδος που χρησιμοποιούν λέγεται DoS attack. Πρόκειται για επιθέσεις μέσω υπολογιστή, οι οποίες έχουν ως σκοπό να καταστήσουν τον υπολογιστή ή την υπηρεσία ανίκανη να δεχθεί άλλες συνδέσεις και να μην μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες.

Δεν προκάλεσαν ζημιά στις ελληνικές τράπεζες οι χάκερς

Επιθέσεις από τους hackers δέχεται το ελληνικό e-banking

Χάκερς με την επωνυμία «Armada Collective» προσπαθούν να επιτεθούν από την Πέμπτη το απόγευμα στο σύστημα e-banking τριών ελληνικών τραπεζών και εκβιάζουν ζητώντας λύτρα σε Bitcoin.

Την υπόθεση την χειρίζεται η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, η ΤτΕ, και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Οι τράπεζες αναφέρουν πληροφορίες του pontiki.gr, είναι θωρακισμένες και τονίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τις καταθέσεις. Ωστόσο προτείνουν στους χρήστες να χρησιμοποιούν στους υπολογιστές τους προγράμματα αντιμετώπισης ηλεκτρονικών ιών (antivirus), γιατί  οι χάκερς χρησιμοποιούν ως «Δούρειους Ίππους» τους οικιακούς υπολογιστές των πελατών των τραπεζών για τις επιθέσεις τους.

Συνήθως αυτές οι επιθέσεις έχουν ως αποτέλεσμα, εάν είναι επιτυχημένες, να ρίχνουν το σύστημα των εταιριών που δέχονται την επίθεση, πάντως οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι από την προηγούμενη Πέμπτη δεν έχουν υπάρξει νέες απειλές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τη Ρωσία και από αποσκιρτημένα μέλη των anonymous. Μία παρόμοια επίθεση είχε πραγματοποιηθεί στην Ουκρανία το 2014 με αποτέλεσμα κάποια ΑΤΜ να βγάζουν χρήματα.

Την όλη υπόθεση διερευνά, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Ειδική Επιτροπή της ΕΥΠ σε συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Το απειλητικό μήνυμα οι χάκερς αναφέρουν ότι δεν θα «ρίξουν» τα συστήματα των τραπεζών, αλλά θα πραγματοποιήσουν μια σειρά μικρών επιθέσεων για να δείξουν τις προθέσεις τους και πως δεν κάνουν φάρσα.

Τράπεζα της Ελλάδος: Είμαστε έτοιμοι για την επίθεση των χάκερς

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real Fm 97.8 ο Σωτήρης Καψώχας, από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι σε ετοιμότητα και έχουν τη δυνατότητα να αποκρούσουν ενδεχόμενη επίθεση διεθνών χάκερς στα ηλεκτρονικά συστήματα των ελληνικών τραπεζών.

Από το τραπεζικό σύστημα διαμηνύουν ότι δεν υπήρξαν υποκλοπές στοιχείων πελατών και ότι μέχρι σήμερα οι εργασίες γίνονται κανονικά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα