Τι πρέπει να κάνετε σε μια τρομοκρατική επίθεση; 6 συμβουλές

Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη που ακόμα αναζητεί τα αίτια αλλά και τους δράστες, το BBC magazine σε άρθρο του ρωτάει τους ειδικούς οι οποίοι μας δίνουν 6 συμβουλές για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε μια ενδεχόμενη επίθεση.

Προετοιμαστείτε

Πολλοί από τους επιζώντες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι δήλωσαν ότι πέρασαν τους πρώτους πυροβολισμούς για πυροτεχνήματα. Αυτό είναι πολύ σύνηθες, δηλώνει ο John Leach, ψυχολόγος με ειδίκευση στις τεχνικές επιβίωσης.

Οι άνθρωποι που δεν περιμένουν τους πυροβολισμούς, νομίζουν ότι είναι κάτι άλλο, επειδή το σενάριο της επίθεσης δεν ταιριάζει με τις προσδοκίες τους. «Ανταποκρινόμαστε σε ένα μοντέλο που έχουμε στο μυαλό μας και δεν αντιδρούμε άμεσα στο περιβάλλον και αυτό είναι που μας κάνει ευάλωτους», σημειώνει ο ψυχολόγος.

Επειδή όμως η επιβίωσή μας εξαρτάται από την προετοιμασία μας, θα πρέπει να έχουμε το νου μας για το πού βρίσκονται οι έξοδοι κινδύνου.

Ο Leach καταλήγει στο ότι «Αρκετοί από τους επιζήσαντες στο Bataclan, τα κατάφεραν, επειδή άκουσαν το φρουρό που τους έδειξε την έξοδο κινδύνου, αλλιώς σήμερα θα ήταν νεκροί. Σκεφτείτε τα χειρότερα σενάρια και την ταχύτερη αντίδραση. Το μόνο που χρειάζεται να ρωτήσετε είναι: αν κάτι πάει στραβά, ποια θα είναι η πρώτη μου αντίδραση;».

Αντιδράστε γρήγορα

Οι περισσότεροι άνθρωποι λόγω  της σύγχυσης, δεν αντιδρούν. Σύμφωνα με τον Leach μόνο το 15% των ανθρώπων ανταποκρίνεται με τον τρόπο που είναι ικανός να συμβάλλει στην επιβίωσή τους. Το 75% δεν αντιδρά καθόλου, το 10% αντιδρά με το λάθος τρόπο.

Πρέπει να αποφασίσετε σε ποια περίπτωση έχετε περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσετε και να πράξετε αναλόγως.

Κάντε τον εαυτό σας έναν μικρότερο στόχο

«Όπου υπάρχει κάλυψη από τα μάτια, υπάρχει και από τους πυροβολισμούς, συμβουλεύει ο Ιan Reed, πρώην στρατιώτης και διευθύνων σύμβουλος εταιρείας ασφάλειας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να φύγουμε από το οπτικό πεδίο των δραστών και γίνουμε ένας μικρότερος και πιο δύσκολος στόχος. Αυτό σημαίνει είτε το να πέσουμε στο έδαφος, είτε να κρυφτούμε πίσω από αντικείμενα. Ακόμα το αυτοκίνητο είναι μια καλή επιλογή, συμπεραίνει ο Ιan Reed.

Αντεπίθεση

Ορισμένες φορές η αντεπίθεση μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, σε μια τρομοκρατική επίθεση που έγινε σε τρένο στη Γαλλία τον Αύγουστο, δύο επιβάτες κατάφεραν να εξουδετερώσουν το δράστη. Ο ένας επιβάτης ανήκε στην Εθνική Φρουρά και ο άλλος στην Πολεμική Αεροπορία. Φυσικά, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι μια καλή συμβουλή για τον οποιοδήποτε που δεν έχει την απαραίτητη εκπαίδευση. Παρά τον κίνδυνο, μερικοί προτείνουν ότι είναι καλό να είστε σε θέση να αντεπιτεθείτε.

Μετά την διαφυγή

Μόλις καταφέρετε να ξεφύγετε από την περιοχή, είναι σημαντικό να παραμείνει σε εγρήγορση. «Πηγαίνετε όσο το δυνατό πιο μακριά, πίσω από κάτι που να μπορεί να σας καλύπτει και σπεύσατε αμέσως στην κοντινότερη αστυνομική αρχή».

Μπορεί να είναι επικίνδυνο να πάτε σε μέρη με πολύ κόσμο για να πάρετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να είστε υποψιασμένοι ότι μπορεί να ακολουθήσει και δεύτερη επίθεση. Συμβουλευτείτε τις αρχές.

Συνεργασία με τους υπόλοιπους

Ο Chris Cocking, κοινωνικός ψυχολόγος, προτείνει πως η συνεργασία με τους υπόλοιπους μπορεί να οδηγήσει στην επιβίωση. Είναι χειρότερο να κοιτάει κανείς μόνο τον εαυτό του σε τέτοιες περιπτώσεις. Η συνεργασία βοήθησε το πλήθος στις επιθέσεις του Λονδίνου το 2005 να σωθούν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα