Αναβολή στη δίκη για το Βατοπέδι λόγω έλλειψης...

Ταραχή επικράτησε σήμερα το πρωί στην έναρξη της δίκης για την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς, δεν υπήρχε αίθουσα, ώστε να πραγματοποιηθεί η διαδικασία.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, αφού οι παράγοντες της δίκης προσπάθησαν επί μια ώρα να λύσουν το – σύνηθες για τα δικαστικά δεδομένα- πρόβλημα τελικώς διέκοψαν για τις 23 Μαρτίου ευελπιστώντας ότι μέχρι τότε θα έχει βρεθεί άλλη αίθουσα που θα μπορεί να φιλοξενήσει τα 13 πρόσωπα που κάθονται στο εδώλιο (έχει αποβιώσει μία εκ των κατηγορουμένων).

Με την έναρξη της διαδικασίας δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής το ελληνικό Δημόσιο το οποίο σύμφωνα με τους συνηγόρους του, διεκδικεί ποσό 234 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφεραν, το παραπάνω ποσό αφορά τις πραγματικές αξίες των συνολικά 76 ακινήτων που έδωσε το Δημόσιο για να παραλάβει τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ στο κατηγορητήριο η αξία με βάση τις τιμές των ΔΟΥ προσδιορίζεται στα 61 εκατ. ευρώ.

Το Δημόσιο πλην της περιουσιακής του ζημίας διεκδικεί επίσης και ποσό 1,8 εκατ. ευρώ "εις ολόκληρον" για την ηθική βλάβη που υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων".

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, για την υπόθεση έχουν κατατεθεί 28 αγωγές, με τις οποίες το Δημόσιο αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής επί της λίμνης, και επίσης ζητά την ακυρότητα των πράξεων ανταλλαγών. Για αρκετές από αυτές έχουν εκδοθεί ήδη πρωτόδικες αποφάσεις.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθονται 13 κατηγορούμενοι για κακουργηματικές και πλημμεληματικες πράξεις. Βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η Αικατερίνη Πελέκη και οι δικηγόροι Διονύσιος και Δημήτριος Πελέκης.

Επίσης ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του τότε υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκιαδάς και η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη.

Ακόμη, δικάζονται μαζί τους στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρος ΝΣΚ Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και οι Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.

Το παραπεμπτικό βούλευμα περιλαμβάνει κατηγορίες ηθικού ή φυσικού αυτουργού σε πράξεις απιστίας και ψευδείς βεβαιώσεις, σχετικά με τις ανταλλαγές ακινήτων και συγκεκριμένα της λίμνης Βιστονίδας και παρόχθιες εκτάσεις με άλλα ακίνητα - φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα