Ζάκυνθος: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Εξαρθρώθηκε έπειτα από συστηματική και ενδελεχή έρευνα των αστυνομικών υπηρεσιών της Ζακύνθου οργανωμένο και ιεραρχικά δομημένο κύκλωμα διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών που δρούσε στο νησί.

Ειδικότερα, το τελευταίο διήμερο πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση από τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου, με τη συνδρομή και του λιμεναρχείου, που είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση και τη σύλληψη του ηγετικού πυρήνα κυκλώματος εκτεταμένης διακίνησης μεταναστών από το νησί προς τα παράλια της Ιταλίας, καθώς και τον εντοπισμό και τη σύλληψη συνολικά 30 μη νόμιμων μεταναστών συριακής καταγωγής.

Ο κεντρικός πυρήνας της σπείρας, όπως διαπιστώθηκε, αποτελούνταν από επτά άτομα, έναν 27χρονο υπήκοο Συρίας και έξι Έλληνες, από 43 έως 53 ετών, οι οποίοι είχαν μεταξύ τους ιεραρχική δομή και διακριτικά κατανεμημένους ρόλους, με αποκλειστικό σκοπό τη διακίνηση μεταναστών.

Από τη μέχρι στιγμής διερεύνηση της υπόθεσης ταυτοποιήθηκε ο ηγετικός ρόλος του 27χρονου, ο οποίος συντόνιζε και κατηύθυνε τα υπόλοιπα μέλη με τη συνδρομή ενός 46χρονου Έλληνα.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο Σύρος εντόπιζε και διευκόλυνε την τμηματική μεταφορά των μη νόμιμων μεταναστών από την Αθήνα στη Ζάκυνθο.

Τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος, ακολουθώντας την αρμοδιότητα που τους είχε κατανεμηθεί, παραλάμβαναν από το ΚΤΕΛ του νησιού τους μετανάστες και τους οδηγούσαν σε καταλύματα στην περιοχή του Λαγανά και στο Καλαμάκι, ενώ στη συνέχεια μεθόδευαν τη θαλάσσια μεταφορά, με ιδιωτικό ταχύπλοο σκάφος, στις ακτές της Ιταλίας.

Η αστυνομική επιχείρηση που οργάνωσε και συντόνισε η Διεύθυνση Αστυνομίας Ζακύνθου, με τη συμμετοχή του Τμήματος Ασφαλείας Ζακύνθου, της Ομάδας πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και τη συνδρομή του Λιμεναρχείου του νησιού, είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν το βράδυ της Πέμπτης (18.12.2014) στο Καλαμάκι, κατά τη διάρκεια της διακίνησης, τα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος, ο 27χρονος Σύρος και ο 46χρονος Έλληνας, καθώς επίσης και τα τέσσερα ακόμη μέλη του πυρήνα 43, 49, 46, 46 ετών, ενώ αναζητείται ένας 53χρονος.

Τους συλληφθέντες βαρύνουν κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες, καθώς από το Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου σχηματίσθηκε σε βάρος τους δικογραφία για τα αδικήματα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό τη διακίνηση και διευκόλυνση της παράνομης εξόδου από τη χώρα μη νόμιμων μεταναστών.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης και κατά τη διάρκεια ταυτόχρονων αιφνιδιαστικών αστυνομικών επεμβάσεων και ερευνών σε κατοικίες, κατασχέθηκαν το ταχύπλοο σκάφος με το οποίο θα μεταφέρονταν οι μη νόμιμοι μετανάστες καθώς και δύο αυτοκίνητα.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών του νησιού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα