Πνίγηκε η Αττική, καταστροφές από τη νεροποντή

Τεράστιες καταστροφές και μεγάλα προβλήματα δημιούργησε στην περιοχή πρωτευούσης η πρωτοφανής νεροποντή που έπληξε τις βραδυνές ώρες την Αττική, μετατρέποντας  ολοκληρες συνοικίες σε λίμνες και πολλούς δρόμους σε ορμητικούς χειμάρρους. Σπτίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν απ' τα νερά, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε υπόγεια και σε ασανσέρ, εμπορεύματα καταστράφηκαν σε αποθήκες. Συνεργεία της Πυροσβεστικής με όλο το έμψυχο δυναμικό που είχε στη διάθεση της έδωσαν προσσπαθούσαν επί ωρες να απελευθερώσουν εγκλωβισμένους και να αποτρέψουν μεγαλύτερες ζημιές.Συντονισμένες επιχειρήσεις έγιναν όλη τη νύχτα και από τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, στους δήμους που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις.

Σε επιφυλακή τέθηκε ολόκληρος ο κυβερνητικός μηχανισμός, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ενημέρωνε συνεχώς για την κατάσταση τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός που επιστρέφει σήμερα, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, όπου θα εκτιμηθεί η κατάσταση και να τεθούν οι προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου αρχίζει η καταγραφή της ζημιών. Κυβέρνηση και δημοτικές αρχές σπεύδουν να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση ζημιών και για την παροχή βοήθειας, την περίθαλψη και τη στέγαση των πληγέντων.

Εικόνα κατακλυσμού

Προβλήματα δημιουργήθηκαν από τις πρώτες βραδυνές ώρες σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπου η νεροποντή ήταν εντονότερη. Σταδιακά επεκτάθηκαν, καθώς συνεχίζονταν η σφοδρή βροχόπτωση. Η Πυροσβεστική  δέχονταν συνεχώς κλήσεις για απάντληση υδάτων από υπόγεια, για απεγκλωβισμό ατόμων που κινδύνευαν και για το άνοιγμα φρεατιων σε δρόμους που είχαν μετατραπεί σε ποτάμια.

Αρχικά τα προβλήματα επικεντρώθηκαν σε Περιστέρι, Πετρούπολη, Ίλιον και Μενίδι. Στην οδό Κύπρου στο Μενίδι, η Πυροσβεστική χρειάστηκε να απεγκλωβίσει τρία άτομα μέσα από ένα αυτοκίνητο, που παρασύρθηκε από ορμητικά νερά ρέματος.
Σε πολλές περιπτώσεις, χρειάστηκε να μετακινηθούν δέντρα ή ογκώδη αντικείμενα που είχαν πέσει σε δρόμους μπλοκάροντας την κυκλοφορία.

Στο Ίλιον, αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στο γκαράζ μεγάλου σουπερμάρκετ που πλημμύρισε. Το νερό στο υπόγειο έφτασε πολλά μέτρα σε ύψος, αλλά σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι. Εκτιμάται, πάντως, ότι η απάντληση του νερού από το τριώροφο γκαράζ δεν θα έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από το μεσημέρι του Σαββάτου.
Ανάλογες ζημιές υπήρξαν και στον Πειραιά, ενώ σε Κερατσίνι, Δραπετσώνα και σε αρκετές περιοχές των δυτικών προαστίων, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα.
Έντονα ήταν και τα κυκλοφοριακά προβλήματα κυρίως στις μεγάλες οδικές αρτηρίες. Με πολύ χαμηλές ταχύτητες κινούνταν για ώρες οι οδηγοί στις λεωφόρους Κηφισιάς, Αλεξάνδρας, Μεσογείων, στην παραλιακή, στον Κηφισό και τη Συγγρού.

Στον Πειραιά, υπάλληλοι από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου βρέθηκαν στα σημεία όπου παρουσιάστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης έδωσε εντολή να ληφθεί μέριμνα για τους αστέγους της πόλης, οι οποίοι θα μπορούν να φιλοξενηθούν στον ξενώνα αστέγων του Δήμου. Το Σάββατο θα συγκληθεί ειδική σύσκεψη του δημάρχου με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, για τη συνολική εκτίμηση και τη διαχείριση της κατάστασης.
Συντονισμένες επιχειρήσεις, που ήταν σε εξέλιξη το βράδυ της Παρασκευής, πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές κινήθηκαν για  απάντληση υδάτων, καθαρισμό φερτών υλικών και ρεμάτων στους δήμους Περιστερίου, Καματερού, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Φυλής, Αχαρνών, Ιλίου, κ.ά.

Πηγή: sofokleousin.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα