Τζιχαντιστές στην Ελλάδα βλέπει η Χουριέτ

Παρά τις διαψεύσεις της ελληνικής πλευράς, ο τουρκικός Τύπος επαναφέρει το θέμα, δια άρθρου γνώμης της Hurriyet που υπογράφεται από την Αριάνα Φερεντίνου.

«Οι τζιχαντιστές στην Ελλάδα υπάρχουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Και η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να συνεργαστεί διεθνώς για την εξάλειψη του προβλήματος» γράφει σε κάποιο σημείο του άρθρου της η Α. Φερεντίνου εξηγώντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να αρνείται ότι υπάρχουν μέλη του ISILστη χώρα, όμως γκράφιτι και μαύρες σημαίες έκαναν την εμφάνισή τους στην Αθήνα από την εποχή της έναρξης της κρίσης στη Συρίας ενώ πρόσφατες δημοσιεύσεις στον Τύπο λένε ότι η αστυνομία αναζητεί 100 υπόπτους Άραβες, φερόμενους ως μέλη του ISIL που είναι στην Ελλάδα διευκολύνοντας το πέρασε των Δυτικών που θέλουν να ενταχθούν στον Ισλαμικό Στρατό μέσω Τουρκίας».

Η συλλογιστική του άρθρου βασίζεται στην πληροφορία που φέρεται να έδωσε η ΣΙΑ στις ελληνικές Αρχές, ότι «επτά άτομα ελληνικής καταγωγής συνδέονται με τον ISIL και τζιχαντιστές εκπαιδεύονται στην Ελλάδα». Από την έδρα του ΟΗΕ μετά τη συνάντησή του με τον γγ Μπαν Κι Μουν, ο υπουργός εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος διέψευσε. Όμως, η μεταγενέστερη δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι ότι πράγματι οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη ροή των ξένων που μάχονται με τον ISIL, από και προς τη Συρία, φέρεται να «αμφισβητεί» τη διάψευση Βενιζέλου. Αυτό λέει το άρθρο. Μεταφέρει δε, υιοθετώντας την ουσιαστικά, μια πληροφορία. «Μπορεί η ελληνική αστυνομία να αρνείται πως υπάρχουν κέντρα εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Ελλάδα, δεν έχει όμως διαψεύσει πως ένας 27χρονος, που πήρε την ελληνική υπηκοότητα το 2001, σε ηλικία 12 ετών όταν ζούσε στην Αθήνα, έφυγε και μάχεται τώρα με τον στρατό του Ισλαμικού Κράτους.»

Τι έχει πει η ελληνική πλευρά

Σε πρόσφατη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νικήτα Κακλαμάνη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας ήταν καθησυχαστικός. «Πληροφορίες για την παρουσία μελών του ΙSIS ή ISIL στη χώρα μας δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τη μέχρι σήμερα έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών» είπε.

Μολονότι δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, πληροφορία που μετέδωσε πρόσφατα ο Alpha θέλει σε έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας να καταγράφονται σχέδια για τη συγκρότηση ειδικής ομάδας, η οποία θα αποτελείται από μέλη της Κρατικής Ασφάλειας, της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ, που στόχο θα έχει τον εντοπισμό τζιχαντιστών και τη μελέτη του επιπέδου απειλής. Στο στόχαστρο της ειδικής ομάδας θα είναι ομάδες 2-4 ατόμων, με ευρωπαϊκό διαβατήριο ηλικίας έως 40 ετών. Ένα στοιχείο που θα βοηθάει τα μέλη της ειδικής ομάδας στην αναγνώριση των σαλαφιστών -ακραίων τζιχαντιστών- είναι ένα σημάδι που φέρουν στο μέτωπο και προέρχεται από το χτύπημα που μένει στο κούτελο κατά τη διάρκεια της προσευχής τους.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα