Αμφίπολη: Οι Καρυάτιδες στα μαρμάρινα βάθρα τους

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η διεπιστημονική ομάδα ολοκλήρωσε και τις εργασίες αντιστήριξης με την προσθήκη υποστυλωμάτων στον πρώτο χώρο και ταυτόχρονα τοποθέτησε οριζόντιες αντηρίδες στον δεύτερο.Πλέον τα δυο γυναικεία αγάλματα φτάνουν σε ύψος τα 3,67 μέτρα. Αποκαλύπτεται και το θύρωμα του τρίτου θαλάμου.

 

Με την αφαίρεση των δυο τελευταίων δόμων από τον τοίχο σφράγισης στον δεύτερο θάλαμο της Αμφίπολης ήρθαν στο φως και τα μαρμάρινα βάθρα πάνω στα οποία πατούν οι Καρυάτιδες.

 


 

Πλέον αυτό που αντικρύζουν όσοι δουλεύουν μέσα στο ταφικό συγκρότημα είναι δυο αγάλματα που φτάνουν τα 3,67 μέτρα! Ο διάκοσμος των δυο βάθρων είναι συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων και αποτελείται από μαρμάρινους δόμους με περιταίνια. Το ύψος τους είναι 1,4 μ., το πλάτος 1,36 και το πάχος τους 72 εκατοστά.

 

 

Το δάπεδο του δεύτερου χώρου είναι υπερυψωμένο κατά 7 εκατοστά και φέρει ίχνη μπλε στο μέτωπο της ανωτέρω επιφάνειας.

 

 

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες στο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες. Οι εργάτες της ανασκαφής μαζί με τους αρχαιολόγους αφαιρούν χώματα σε βάθος μέχρι 1,5 μέτρο αποκαλύπτοντας την συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων αλλά και μεγάλο μέρος του θυρώματος που οδηγεί στον τρίτο θάλαμο. Στον τρίτο χώρο έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες υποστύλωσης.

 

 

 

pontos-news.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα