Η Αμφίπολη αποκαλύπτεται και προκαλεί δέος, έτσι είναι μέσα ο Τύμβος

Όσο προχωρούν οι ανασκαφές στον τύμβο της Αμφίπολης , τόσο αποκαλύπτεται το μεγαλείο αυτού του μνημείου
Μέχρι στιγμής τα ευρήματα και οι εικασίες ποικίλουν για το ποιο σημαντικό πρόσωπο ή πρόσωπα μπορεί να φιλοξενεί ο τάφος.

ΟΙ ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων, «οι οποίες θεωρείται ότι προστάτευαν τους θησαυρούς του τάφου, που χρονολογείται κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.» υποδηλώνουν ότι πρόκειται για τον τάφο ενός εξέχοντος προσώπου της αρχαίας Μακεδονίας την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου


Το υπουργείο Πολιτισμού και ο αρχιτέκτονας Μ. Λεφαντζής έδωσαν χθες στη δημοσιότητα την πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση για την όψη που είχε στην αρχαιότητα ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη.

To σκίτσο του Μ. Λεφαντζή για τον τύμβο :

Στις εικόνες απεικονίζεται η διαδρομή μέχρι τον τάφο από την είσοδο στις Σφίγγες έως τις Καρυάτιδες. Στην είσοδο του προθαλάμου υπάρχουν οι Σφίγγες.

Στον πρώτο διαφραγματικό τοίχο υπάρχει το άνοιγμα 40Χ50 εκατοστά και στην είσοδο του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου είναι οι Καρυάτιδες.



Αυτή την στιγμή, η ανασκαφή έχει προχωρήσει στον δεύτερο χώρο του τάφου και απομένει να διερευνηθεί ο τρίτος που ίσως αποτελεί την κύρια ταφική αίθουσα.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της διεπιστημονικής τεχνικής ομάδας, σε εξέλιξη είναι οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά από τη ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων συνεχίζεται οριζόντια και σε όλη την έκταση του χώρου, ανάμεσα στον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες και τον τρίτο τοίχο, ώστε να επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των πιέσεων και να διασφαλίζεται σταθερά η στατική επάρκεια του μνημείου.

Η Αμφίπολη από το... διάστημα

Εντυπωσιακές είναι οι πανοραμικές φωτογραφίες του τύμβου τραβηγμένες από δορυφόρο. Τρισδιάστατες φωτογραφίες από την υπηρεσία της Google Maps και του Bing αναδεικνύουν στο μέγιστο την επιβλητικότητα των διαστάσεων του ταφικού περίβολου.








Οι ΝΥΤ για τις έρευνες στην Αμφίπολη

Στα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αμφίπολη αναφέρεται δημοσίευμα στη «New York Times», υπογραμμίζοντας την ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων, «οι οποίες θεωρείται ότι προστάτευαν τους θησαυρούς του τάφου, που χρονολογείται κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.» και ότι «αρχαιολόγοι τον χαρακτηρίζουν ως τον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα».

Όπως επισημαίνεται, «τα ευρήματα, που υποδηλώνουν ότι πρόκειται για τον τάφο ενός εξέχοντος προσώπου της αρχαίας Μακεδονίας την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχουν οδηγήσει σε διάφορες εικασίες για την ταυτότητα του νεκρού».





Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ερευνητής Άντριου Τσαγκ, συγγραφέας του βιβλίου «Αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», θεωρεί ότι πρόκειται πιθανώς είτε για την Ολυμπιάδα, μητέρα του Αλέξανδρου, είτε για τη γυναίκα του τη Ρωξάνη.







Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα