Στη φυλακή ο 18χρονος για τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη

Ποινή κάθειρξης 15 ετών και ενός μήνα επέβαλε το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Κυπαρισσίας στον 18χρονο Νίκο Πουλακίδα, τον γιο του ψάλτη στη Χώρα Μεσσηνίας, για την άγρια δολοφονία του αρχιμανδρίτη Φώτιου Ζαχαρόπουλου, η οποία είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο στις 15 Φεβρουαρίου του 2014. Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο ανήλικος τότε κατηγορούμενος δεν ήταν εκείνος που χτύπησε με σιδερογροθιά και στραγγάλισε τον 54χρονο κληρικό με το ίδιο το πουκάμισό του, αλλά ο 24χρονος Γεωργιανός που ήταν μαζί του. Δέχτηκε, δηλαδή, την εκδοχή του κατηγορουμένου ότι ήταν απλώς παρών σε ό,τι έγινε, όπως άλλωστε υποστήριζε από την αρχή στην Αστυνομία.

Ετσι, η κατηγορία για ανθρωποκτονία και ληστεία από πρόθεση κατά συναυτουργία μετατράπηκε σε απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και ληστεία, ενώ στον 18χρονο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ελαττωμένης ικανότητας καταλογισμού. Μάλιστα, αθωώθηκε από τις κατηγορίες της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας, αλλά καταδικάστηκε για οπλοκατοχή για μια σιδερογροθιά που βρέθηκε στο σπίτι του. Στη δίκη κατέθεσαν 14 μάρτυρες. Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι ο ανήλικος τότε κατηγορούμενος δεν είχε καμία σχέση, ότι απλώς είδε ό,τι συνέβη εκείνη τη μοιραία νύχτα, ότι δεν είχε συμμετοχή και σε κάθε περίπτωση ότι είναι ένα παιδί με μειωμένο καταλογισμό. Οσον αφορά την έφεση, κατά πλειοψηφία το δικαστήριο αποφάσισε να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, με μία από τις δικαστές να υποστηρίζει το αντίθετο, καθώς είχε την άποψη να του επιβληθούν θεραπευτικά μέτρα.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της δίκης ο δικηγόρος του 18χρονου Σπύρος Λαπιώτης ανέφερε: «Είναι μια απόφαση αντιφατική. Δηλαδή, ενώ αναγνωρίζει μειωμένο καταλογισμό και ότι το παιδί έχει μειωμένη αντίληψη και μειωμένη συνείδηση, δεν διατάσσει θεραπευτικά μέτρα, όπως έχει την υποχρέωση και όπως το λέει ο νομοθέτης, αλλά του επιβάλλει το έσχατο της ποινής που μπορεί. Θα ασκήσουμε έφεση και θα επιδιώξουμε την ταχύτατη εκδίκασή της» τόνισε. Ο 18χρονος οδηγήθηκε στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και η δίκη του 24χρονου Γεωργιανού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα