Μεγάλος σεισμός στην Κεφαλονιά. Ζημιές και πανικός στους κατοίκους

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6  βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:55 το απόγευμα στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με την μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου.

Το επίκεντρο του σεισμού είναι 10 χλμ Βορειοδυτικά του Αργοστολίου και 4 χλμ Βορειοδυτικά του Ληξουρίου, 293 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 118 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό το μέγεθος του σεισμού είναι 5,8 R. Ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί στην ευρύτερη περιοχή μεγέθους από 3,7 έως 4,7 R.

Κεφαλονιά: Εικόνες και βίντεο από τον ισχυρό σεισμόVideo

Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις μετά τον σεισμό

Κεφαλλονιά: Εκκενώνεται το γηροκομείο Ληξουρίου

Ρωγμές στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεφαλονιάς

"Δρόμος έχει κοπεί στα δύο"

Μέχρι στιγμής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού έχουν αναφερθεί ζημιές σε καταστήματα στην πόλη του Αργοστολίου από σπασμένες τζαμαρίες, αλλά ευτυχώς δεν υπάρχουν κλήσεις για τραυματισμούς. Από την Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλονιάς, αναφέρθηκαν κατολισθήσεις βράχων με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ορισμένοι δρόμοι στα βόρεια του νησιού.

Συγκεκριμένα, κάτοικοι αναφέρουν ότι υπάρχει δρόμος που έχει κοπεί στα δύο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στα χωριά. Η κυρία Μαρία Αλυσσανδράτου, κάτοικος της Κεφαλονιάς περιέγραψε  όσα συνέβησαν στον πρώτο σεισμό των 6R αλλά και την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή με τους επαναλαμβανόμενους μεγάλους μετασεισμούς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι απόψε θα κοιμηθούν στα αυτοκίνητα.

«Χειρότερος από του ‘53» ο σεισμός στην Κεφαλονιά λένε οι κάτοικοι

Αναστατωμένοι και φοβισμένοι είναι οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς από τον σεισμό των 6R αλλά και τους μετασεισμούς που δεν λένε να σταματήσουν. Σε πλατείες και σε δρόμους, μέσα στο κρύο, αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν ενώ έχει κόπει και το ρεύμα.

Αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς: Έπεσαν βράχοι στους δρόμους

Ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Σάββας Σαβάογλου μίλησε στο enikos.gr για τον σεισμό που σημειώθηκε στο νησί.

Όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος ο κόσμος είναι πολύ αναστατωμένος από τον σεισμό αλλά και από τους ισχυρούς μετασεισμούς.

«Υπάρχουν υλικές ζημιές και γίνεται καταγραφή. Υπάρχουν επίσης ζημίες στο δίκτυο από πτώση βράχων», ανέφερε ο κ. Σαβάογλου.

"Δεν έχω ξαναζήσει ποτέ τέτοιο σεισμό", λέει ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος δήλωσε πως αν και είναι κάτοικος Κεφαλονιάς πρώτη φορά βιώνει κάτι ανάλογο.

Ζημιές στον πύργο ελέγχου

Ζημιές έχει υποστεί το κτίριο του γηροκομείου Κεφαλονιάς, λόγω του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε. Αυτή την ώρα οι ηλικιωμένοι μεταφέρονται στο νοσοκομείο του νησιού.

Προβλήματα έχουν προκληθεί στο αεροδρόμιο και κυρίως στον πύργο ελέγχου στην Κεφαλονιά.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νομού, το Αργοστόλι.

"Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περιοχές της Κεφαλονιάς"

Την κατάσταση που επικρατεί στην Κεφαλονιά μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, περιέγραψε ο αντιδήμαρχος, Ευάγγελος Κεκάτος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού», είπε.

Ακόμα ο κ. Κεκάτος επισήμανε: «Κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους».

Χωρίς ρεύμα και η Ιθάκη

Κλειστά αύριο τα σχολεία στην Κεφαλονιά

Κλειστά θα είναι αύριο τα σχολεία στην Κεφαλονιά, όπως είπε στο enikos.gr ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης.

ΒΙΝΤΕΟ-Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων:Το κτίριο πήγαινε χορεύοντας

"Τον νιώσαμε στην Λευκάδα. Το κτίριο πήγαινε χορεύοντας" είπε ο Σπύρος Σπύρου Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αναφερόμενος στο σεισμό στην Κεφαλονιά.

Ο κ. Σπύρου ο οποίος βρισκόταν στη Λευκάδα επειδή συνεδρίαζε το περιφερειακό συμβούλιο, έκανε λόγο για εντυπωσιακά δυνατό σεισμό.

Όπως τόνισε, μιλώντας στο κανάλι "Ε" υπάρχουν πληροφορίες, για υλικές ζημιές, καταπτώσεις βράχων, ρωγμές στο οδικό δίκτυο, ζημιές σε κατοικίες κυρίως στο Ληξούρι, ενώ σημείωσε ότι ευτυχώς δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.


enikos.gr ΓΚΑΝΑΣ ΔΤ από Enikos_gr

Οι σεισμολόγοι για το σεισμό

Ο σεισμολόγος, Ευθύμης Λέκκας  έκανε μία πρώτη εκτίμηση του σεισμού που σημειώθηκε στην Κεφαλονιά.

Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για μία «εξαιρετικά σεισμογενής περιοχή». Μάλιστα ο ίδιος επικαλούμενος μαρτυρίες φίλων του από το νησί μας είπε ότι πολλά σπίτια έχουν υποστεί εσωτερικές ζημιές.

"Είναι νωρίς για να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός"

«Είναι νωρίς να εκτιμήσουμε αν πρόκειται για την κύρια δόνηση ή όχι», ανέφερε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς προσθέτοντας ότι «έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία».

«Έχουμε εννέα σεισμούς πάνω από 3 Ρίχτερ και τρεις πάνω από 4 Ρίχτερ», συμπλήρωσε.

Καθησυχαστικός ο Άκης Τσελέντης

Καθησυχαστικός είναι ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης που πιστεύει ότι ο σεισμός των 6R ήταν ο κύριος και γι αυτό οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι όπως είπε προσεχτικοί αλλά να μην ανησυχούν γιατί δεν αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός.

Παπαζάχος: Θα έχουμε σωρεία μετασεισμών τις επόμενες εβδομάδες

Ο Μιχελάκης στην Κεφαλονιά

Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μεταβαίνει με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Κεφαλονιά, που επλήγη νωρίτερα από ισχυρό σεισμό.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ για τον ισχυρό σεισμό στην Κεφαλονιά, όπως είπε στο enikos.gr ο Άδωνις Γεωργιάδης.  Ο κ. Γεωργιάδης επιβεβαίωσε ότι μεταφέρονται υπερήλικες από το γηροκομείο στο νοσοκομείο.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο ΤΕΙ Ληξουρίου με τη συμμετοχή των μελών του δημοτικού συμβουλίου, εκπροσώπων της περιφέρειας, της πολιτικής προστασίας αλλά και μηχανικών. Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν τα έως τώρα δεδομένα του σεισμού των 6R στο νησί αλλά και τους επανειλημμένους δυνατούς μετασεισμούς ώστε να αποφασίσουν τις ενέργειές που απαιτούνται για την προστασία των πολιτών αλλά και των κτισμάτων.

Αισθητός μέχρι και στην Αθήνα ο σεισμός

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Πελοπόννησο, σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Αθήνα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα.

Η μεγάλη διάρκεια του σεισμού αναστάτωσε ιδιαίτερα τους κατοίκους σε Πάτρα, Κ. Αχαΐα, Αμαλιάδα, Πύργο, Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στο Ιόνιο πέλαγος.

Οχήματα της πυροσβεστικής πραγματοποιούν περιπολίες και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές από τη σεισμική δόνηση.

Επίσης, τόσο στην Τρίπολη και την Καλαμάτα, όσο και στην ανατολική Πελοπόννησο, ο σεισμός θορύβησε τους κατοίκους που βγήκαν από τα σπίτια τους. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην Πελοπόννησο.

πηγή:eniskos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα