ΑΣΕΠ: Καταιγίδα από 13.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο

ιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί διαφόρων κλάδων, διανομείς, οδηγοί, καθώς και φύλακες περιλαμβάνονται στα πακέτα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Η έκδοση των προκηρύξεων θα γίνει από τους φορείς, έπειτα από σχετική έγκριση του ΑΣΕΠ, ενώ η επιλογή θα γίνει με σειρά προτεραιότητας.  Πρόκειται ειδικότερα για την πλήρωση 13.178  οργανικών θέσεων σε νοσοκομεία, ΙΚΑ, υπουργείο Πολιτισμού, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Οι προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων θα αρχίσουν να «τρέχουν» με τη δημοσίευση της κάθε προκήρυξης και η κατάθεση των δικαιολογητικών θα γίνεται είτε απευθείας στον κάθε φορέα είτε προς το ΑΣΕΠ.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία κατάθεσης αιτημάτων και από άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, δήμους και νομαρχίες, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων για το 2009. Σύντομα, όλες οι θέσεις που θα αιτηθούν οι φορείς θα περάσουν από έγκριση, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι αντίστοιχες προκηρύξεις. 5.500νοσηλευτές
Ανάσα στα νοσοκομεία θα δώσει η προκήρυξη για την πρόσληψη 5.500 νοσηλευτών, που έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας και περιλαμβάνεται σε σχετικό νομοσχέδιο. Αν και αρχικώς στις διατάξεις προβλεπόταν πως οι προσλήψεις αυτές θα γίνουν μέσω «εξαιρετικής διαδικασίας» από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και θα τυγχάνουν απλώς της εκ των υστέρων έγκρισης του ΑΣΕΠ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη υπήρξε τροποποίηση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας συναίνεσε τελικά η προκήρυξη να γίνει εξ ολοκλήρου μέσω ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες και τα κριτήρια πρόσληψης, μετά και την επισήμανση του προέδρου της ανεξάρτητης Αρχής πως σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να κριθεί αντισυνταγματική. Σε κάθε περίπτωση υπήρξε η δέσμευση πως από την ημέρα έκδοσης της προκήρυξης, οι τοποθετήσεις των νοσηλευτών θα γίνουν εντός εξαμήνου.

Οι νέοι νοσηλευτές θα καλύψουν αποκλειστικά κενές οργανικές θέσεις και εξομοιώνονται μισθολογικά, ασφαλιστικά και ως προς την εξέλιξή τους με το προσωπικό που υπηρετεί σε αντίστοιχες θέσεις. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι περιορισμοί για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει πως από την ημερομηνία πρόσληψής τους και για μία πενταετία δεν θα επιτρέπεται μετακίνηση των υπαλλήλων για οποιοδήποτε λόγο και με οποιαδήποτε διαδικασία (όπως απόσπαση, μετάταξη, μετάθεση). Παράλληλα, εάν παραιτηθούν μέσα στον πρώτο χρόνο από την πρόσληψη δεν θα έχουν στη συνέχεια δικαίωμα συμμετοχής για μία διετία σε διαγωνισμούς πρόσληψης προσωπικού του ΕΣΥ.

2.000 γιατροί για το ΕΣΥ

Τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό έρχεται να καλύψει η νέα προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για πρόσληψη 2.000 νέων γιατρών σε οργανικές θέσεις νοσηλευτικών μονάδων. Η διαδικασία της πλήρωσης των θέσεων αυτών περιλαμβάνεται επίσης στο νομοσχέδιο του υπουργείου και τίθεται ως χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των προσλήψεων ένα εξάμηνο από την έναρξη ισχύος των σχετικών διατάξεων.

Βάσει αυτού αναμένεται οι προσλήψεις να γίνουν έως το τέλος καλοκαιριού, ενώ όπως επισημαίνεται, στις νέες αυτές θέσεις δεν συνυπολογίζονται όσες έχουν προκηρυχθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου ή κενωθούν λόγω συνταξιοδότησης. Από τις 2.000 θέσεις προβλέπεται πως οι 1.500 αφορούν ειδικευμένους γιατρούς σε θέσεις Επιμελητών Β΄.

Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, ο καθορισμός των αναγκών των προσλήψεων θα γίνει από κοινή επιτροπή του υπουργείου Υγείας και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). Στόχος είναι να δοθεί προτεραιότητα σε υποστελεχωμένα τμήματα προκειμένου μέχρι τον Ιούλιο του 2009 να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα εφημεριών και οι γιατροί να μην υπερβαίνουν τις 7 ενεργές εφημερίες τον μήνα ή τις 11 εφημερίες παντός τύπου. Επίσης, ορίζεται πως όσες θέσεις προκηρυχθούν μεμονωμένα και εκτός της σχετικής έγκρισης της κοινής επιτροπής, δεν θα περιληφθούν στο πακέτο των 2.000 νέων νοσοκομειακών γιατρών.

2.000οδοντί ατροι και γι ατροί στο ΙΚΑ
Μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να ανοίξει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και διορισμού 2.000 νέων ιατρών και οδοντιάτρων που θα απασχοληθούν ως μόνιμο προσωπικό στα υγειονομικά τμήματα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.

Οι προσλήψεις αυτές έχουν ήδη εγκριθεί από την αρμόδια υπουργική επιτροπή και ο ασφαλιστικός φορέας προχωρά τώρα στην καταγραφή των αναγκών στις υπηρεσίες του ανά νομαρχία. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, θα γίνει και η τελική κατανομή των θέσεων ανά ειδικότητα και υπηρεσία και θα εκδοθεί η προκήρυξη.

Σε αυτήν θα αναφέρονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι υποψήφιοι, καθώς και τα νέα κριτήρια διορισμού που καθορίστηκαν με σχετικό προεδρικό διάταγμα. Για την πρόσληψη, οι υποψήφιοι θα πρέπει πάντως να διαθέτουν το αντίστοιχο πτυχίο Ιατρικής ή Οδοντιατρικής Σχολής ΑΕΙ, να έχουν εκπληρώσει την προβλεπόμενη υπηρεσία υπαίθρου και να διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος καθώς και άδεια τίτλου αντίστοιχης ειδικότητας εφόσον πρόκειται για θέσεις ιατρών ειδικοτήτων.

Κατά την αξιολόγηση θα ληφθούν υπόψη το επιστημονικό έργο, η προϋπηρεσία και το εκπαιδευτικό έργο των υποψηφίων και για το λόγο αυτό θα πρέπει στο ειδικό έντυπο να αναφέρουν αναλυτικά τυχόν προϋπηρεσία, διδακτορική διατριβή, τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών, επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο. Η επιλογή θα γίνει έπειτα από κρίση του Συμβουλίου Επιλογής Ιατρικού και Οδοντιατρικού Προσωπικού του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.

1.600 φύλακες για τα αρχαία

Αέρας προσλήψεων υπάρχει και στο υπουργείο Πολιτισμού. Πριν προλάβει να δημοσιευθεί από το Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη για τις 194 θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης φυλάκων και νυχτοφυλάκων αρχαιοτήτων, παίρνει σειρά μία άλλη νέα προκήρυξη για την κάλυψη 1.600 μόνιμων θέσεων.

Οι προσλήψεις θα γίνουν με τη διαδικασία της μοριοδότησης μέσω ΑΣΕΠ και θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων δύο μηνών. Στόχος του υπουργείου είναι να στελεχωθούν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι εγκαίρως ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο κατά τους θερινούς μήνες.

Και σε αυτή την προκήρυξη, η συντριπτική πλειονότητα των θέσεων αφορά φύλακες και νυχτοφύλακες. Ειδικότερα, βάσει και των ανακοινώσεων του αρμόδιου υπουργού Πολιτισμού, η πρόσληψη 1.100 εργαζομένων βρίσκεται ήδη σε φάση έγκρισης και από το υπουργείο Οικονομίας προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια.

Την ίδια ώρα, από το 2008 έχει αρχίσει και τώρα επιταχύνεται η διαδικασία κάλυψης άλλων 500 θέσεων που προορίζονται για συμβασιούχους, οι οποίοι υπηρετούν σε αρχαιολογικές υπηρεσίες. Για τις θέσεις αυτές αναμένεται πως θα τεθεί ως προσόν διορισμού η προϋπηρεσία σε ανάλογες θέσεις.

578 νέες θέσεις στη ΔΕΗ
Συνεχίζονται οι προσλήψεις στη ΔΕΗ, που τώρα ετοιμάζει μια νέα προκήρυξη για 578 θέσεις. Μετά την πρόσφατη διαδικασία για την κάλυψη 120 θέσεων μόνιμου προσωπικού των κατηγοριών ΔΕ και ΥΕ, έρχεται σύντομα η νέα προκήρυξη για θέσεις τριών εκπαιδευτικών κατηγοριών και συγκεκριμένα Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιχείρησης έχουν δώσει το πράσινο φως και μετά την υπογραφή και από τη διοίκηση θα προχωρήσει η δημοσίευση της συγκεκριμένης προκήρυξης. Πρόκειται συγκεκριμένα για 60 θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και 58 θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης κυρίως μηχανικών (μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων, τοπογράφων κ.ά.)

καθώς και για 460 θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τεχνικών ειδικοτήτων (π.χ. χειριστών μηχανημάτων, ηλεκτροτεχνιτών, μηχανοτεχνιτών).

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι θέσεις αφορούν μονάδες της ΔΕΗ σε Κοζάνη, Φλώρινα, Αττική, Εύβοια, Αρκαδία, Δωδεκάνησα και Κρήτη. Για τις περισσότερες θέσεις ορίζονται συγκεκριμένα όρια ηλικίας- στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν γεννηθεί από το 1968 έως και το 1987 και για την κατηγορία ΔΕ από το 1973 έως το 1987.

Σύμφωνα με στελέχη της Επιχείρησης αυτή τη φορά θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες κατάταξης και επιλογής υποψηφίων, αποφεύγοντας για παράδειγμα τον ορισμό εξειδικευμένης εμπειρίας ως κριτηρίου πρόσληψης.

500μόνιμοι στα ΚΕΠ
Ένα βήμα πριν από την έκδοση νέας προκήρυξης - της τρίτης κατά σειρά- βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά τη στελέχωση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ετοιμάζεται η κάλυψη 500 θέσεων τακτικού προσωπικού, για την οποία θα προβλέπεται ειδική προσαύξηση σε όσους έχουν υπηρετήσει σε ΚΕΠ τουλάχιστον επί 24 μήνες. Όπως αναφέρεται, όσοι υποψήφιοι έχουν συμπληρώσει 18 μήνες προϋπηρεσίας σε Κέντρα δήμων ή νομαρχιών θα απαλλαχθούν από την απόδειξη γνώσης χειρισμού Η/Υ.

Πρόκειται ουσιαστικά για την εδώ και καιρό υποσχόμενη τακτοποίηση των συμβασιούχων, οι οποίοι απασχολούνται στα ΚΕΠ και για τον λόγο αυτό η εμπειρία θα ληφθεί υπόψη ως απαιτούμενο προσόν. Στο αρμόδιο υπουργείο μελετούν την αποδοτικότητα κάθε Κέντρου σε σύγκριση με τις ανάγκες, προκειμένου να καταλήξουν στην κατανομή των θέσεων. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται από στελέχη του υπουργείου, εξετάζουν εάν κάποιες από τις ανάγκες μπορούν να καλυφθούν μέσω της διαδικασίας των μετατάξεων που είναι ήδη σε εξέλιξη, ώστε να οριστικοποιηθούν στη συνέχεια οι απαιτούμενες θέσεις ανά ΚΕΠ και να προχωρήσει η προκήρυξη.

1.000
ζητούν τα ΕΛΤΑ
Πριν από τρία χρόνια εκδόθηκε η τελευταία προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό και έκτοτε τα ΕΛΤΑ προχωρούσαν στην πρόσληψη μόνον εποχικών ή συμβασιούχων. Ήδη, από το 2008, η Επιχείρηση είχε βάλει μπροστά τις διαδικασίες για μία νέα προκήρυξη τακτικών υπαλλήλων που θα κάλυπταν 1.000 θέσεις.

Η έκδοσή της «πάγωσε» λόγω προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τον τρόπο διορισμού των νέων εργαζομένων- κατά δηλαδή υπουργικής απόφασης που όριζε πως θα περνούν από 7μηνη δοκιμαστική περίοδο και θα ισχύουν τα προβλεπόμενα από την ιδιωτική νομοθεσία και όχι από τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού των ΕΛΤΑ.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται όμως να ολοκληρωθεί η εκδίκαση της προσφυγής και η Επιχείρηση θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της προκήρυξης, χωρίς να αποκλείει και μικρή διαφοροποίηση του αριθμού των θέσεων, ανάλογα και με τις νέες ανάγκες που έχουν στο μεταξύ προκύψει.

Διανομείς, οδηγούς, διαμετακομιστές και υπαλλήλους εσωτερικής εκμετάλλευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα περιλαμβάνονται στις ειδικότητες της πλειονότητας των θέσεων, ενώ στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης οι θέσεις θα αφορούν κυρίως αποφοίτους χρηματοοικονομικών σχολών.

ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα