'Ετσι γίνονται οι αγοραπωλησίες παιδιών

Η Μαντλίν στην Πορτογαλία, ο Μπεν στην Κω και η Μαρία στα Φάρσαλα. Υποθέσεις παιδιών που εξαφανίστηκαν, υποθέσεις που συγκλόνισαν και παραμένουν ανοιχτές πληγές για τους γονείς και τους συγγενείς τους, έρχονται στο φως μετά τον εντοπισμό της 4χρονης σε καταυλισμό Ρομά.

Η υπόθεση της Μαρίας που τελικά δεν είναι 4χρονη, ανοίγει το τεράστιο ζήτημα της αγοραπωλησίας βρεφών που βασιλεύει εδώ και πολλές δεκαετίες στη χώρα μας και του νομικού κενού που έχει επιτρέψει να γίνουν χιλιάδες δοσοληψίες με θύματα πολλά παιδιά. Ο τρόπος της πώλησης παιδιών αλλάζει από δεκαετία σε δεκαετία αλλά τα μέσα και τα κυκλώματα παραμένουν ίδια.

Οι θάνατοι

Ένας από τους πλέον διαδεμένους τρόπους που ακολουθούσαν τα κυκλώματα έχει τις ρίζες τους σε μαιευτήρια. Ακόμα και σήμερα είναι πολλά τα ζευγάρια που αναζητούν τα παιδιά τους θορυβημένα από κάποιο έγγραφο που έλαβαν ή υποψιασμένα από τις υποθέσεις που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για ζευγάρια που όταν βρέθηκαν στο μαιευτήριο, τους ανακοινώθηκε ότι το παιδί τους ήταν νεκρό. Η ιστορία έχει δείξει ότι σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις τα παιδιά αυτά που υποτίθεται ότι είχαν γεννηθεί νεκρά, προωθούνταν -πωλούνταν σε άλλες οικογένειες. Στην δεκαετία του 90' υπήρξαν σύλλογοι και φορείς που ξεκίνησαν έρευνα με αντικείμενο αυτόν τον τρόπο αγοραπωλησίας παιδιών και οδηγήθηκαν  σε τρομερές αποκαλύψεις. Η έρευνα οδηγούσε ακόμα και σε εκταφές για να διαπιστωθεί η αλήθεια και μετά από εξετάσεις DNA αποδεικνυόταν ότι το παιδί στο φέρετρο δεν είχε καμία σχέση με τους γονείς που πίστευαν ότι το παιδί τους είχε πεθάνει.

Οι εισαγωγές

Οι μέθοδοι που δρα το κύκλωμα στην Ελλάδα εξελίχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου,δημιουργήθηκαν διεθνείς διασυνδέσεις και το εμπόριο έγινε "πολυεθνικό". Στην εξελιγμένη μορφή του άρχισε η "εισαγωγή" γυναικών κυρίως από την Βουλγαρία ή την Ρουμανία οι οποίες κλεισμένες σε σπίτια που διατηρούσε το κύκλωμα γεννούσαν και παρέδιδαν τα παιδιά τους στους πωλητές. Από εκεί ξεκινούσε η διαδρομή νομιμοποίησης και καταχώρησης του παιδιού σε δημόσια βιβλία για να καταλήξει στους αγοραστές. Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου η αστυνομία προχώρησε στην εξάρθρωση κυκλώματος Βουλγάρων που εντόπιζε κυοφορούσες και τις έπειθε να πουλήσουν το παιδί τους. Η υπόθεση αυτή συνδέεται με τις αγοραπωλησίες στις οποίες έχουν συμμετοχή και οι ίδιοι οι γονείς αλλά είναι χαρακτηριστική για την ανάγκη ελέγχου και νόμων για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.

Οι μπροστινοί

Μία από τις υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο ήταν αυτή του 1997 όταν δημοσιογράφοι αγόρασαν on camera βρέφος από οικογένεια τσιγγάνων. Την στιγμή της δοσοληψίας είχε παρέμβει η αστυνομία, με επικεφαλής τότε τον σημερινό διευθυντή της δίωξης ηλ.εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη, και οι τσιγγάνοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Οι μαρτυρίες τους άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου μια και έδειξαν ως εγκέφαλο του κυκλώματος πασίγνωστο δικηγόρο της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλους πολίτες υπεράνω κάθε υποψίας. Η ίδια τακτική ακολουθείται και σήμερα με μπροστινούς πάντα τσιγγάνους ή αλλοδαπούς που δεν κινούν υποψίες όταν δηλώνουν στο ληξιαρχείο ότι τα παιδιά τους γεννήθηκαν στο σπίτι. Ωστόσο για την λειτουργία του κυκλώματος είναι απαραίτητη πάντα η νομική κάλυψη αλλά και η συνεργασία δημοσίων υπηρεσιών.

Οι νόμοι

'Εως σήμερα στα περισσότερα ληξιαρχεία η διαδικασία δήλωσης του παιδιού μπορεί να γίνει με δύο μάρτυρες. Εκεί στηρίζονται τα κυκλώματα και παρουσιάζοντας δύο ψευδομάρτυρες ανοίγουν τους δρόμους της πώλησης. Με την αποκάλυψη της υπόθεσης της Μαρίας ήρθε στην επιφάνεια το μεγάλο κενό νόμου που υπάρχει και δείχνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ειδικά τώρα που η χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση και τα κυκλώματα βρίσκουν ακόμα πιο εύφορο έδαφος να λειτουργήσουν. Είναι σημαντικό ότι η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει στην δημιουργία του ηλεκτρονικού ληξιαρχείου που συνδέεται ακόμα και με τη βάση του TAXISNET ή δεν έχει προχωρήσει σε απογραφή των ληξιαρχείων κυρίως σε δήμους όπου ζουν πολλοί τσιγγάνοι.

'Ενας από τους δήμους όπου καθημερινά δέχεται δεκάδες δηλώσεις γεννήσεων λόγω της ύπαρξης πολλών μαιευτηρίων στην περιοχή είναι του Αμαρουσίου. Ο Δήμαρχος Γιώργος Πατούλης επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα λέει στο enikos.gr "Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα κάνοντας πιο αυστηρές τις διαδικασίες. Από καιρό έχουμε εντοπίσει το πρόβλημα με τους δύο μάρτυρες και πλέον ζητάμε ένορκη βεβαίωση από το ειρηνοδικείο".

Για το κενό νόμου μίλησε στον Real fm, στην εκπομπή του 'Ακη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή ο επικεφαλής του "Χαμόγελου του παιδιού"  Κώστας Γιαννόπουλος.

Ακούστε το ηχητικό: Του Μάνου Νιφλή enikos.gr

Κ. Γιαννόπουλος: Υπάρχει αγοραπωλησία παιδιών


«Ανοίγει μια πληγή, ένα απόστημα, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του «Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την υπόθεση της 4χρονης που εντοπίστηκε σε καταυλισμό Ρομά, στα Φάρσαλα.

«Από ένα παιδάκι που βρέθηκε ανοίγει ένα απόστημα το οποίο κάποιοι προσπαθούσαν να το κρατήσουν κλειστό, κουκουλωμένο. Είναι μια παράνομη διαδικασία, είναι κάτι που γίνεται σε όλη την Ευρώπη και έχει πάρει διαστάσεις τεράστιες» είπε ο κ. Γιαννόπουλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA.. Και ο πρόεδρος είναι κατηγορηματικός: «Υπάρχει αγοραπωλησία παιδιών, τέρμα».

Από το πρωί της Παρασκευής έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου εντός και εκτός συνόρων με τη συμμετοχή και της Interpol, για να συγκεντρωθούν όσα περισσότερα στοιχεία γίνεται για το ανήλικο κοριτσάκι και να εντοπιστούν οι βιολογικοί του γονείς. Μάλιστα, την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών, πληθαίνουν οι ενδείξεις για διεθνές κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών. Το κουβάρι της υπόθεσης αρχίζει να ξετυλίγεται και τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να έρθουν στο φως νέα στοιχεία για την υπόθεση που συγκλονίζει το πανελλήνιο και κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

ΕΛ.ΑΣ: Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

«Εχουμε απαγωγή του παιδιού; Εχουμε μια “υιοθεσία” απο μιά άγαμη μητέρα ή από ένα ζευγάρι με σκοπό τα χρήματα; Βρισκόμαστε μπροστά σε εμπόριο ανθρώπων; Βρισκόμαστε μπροστά στο πιο εφιαλτικό σενάριο, το εμπόριο οργάνων; Για μας, την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» ανέφερε ο Γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Ο κ. Χαλάτσης είπε ότι από τη στιγμή που ήρθε στο φως η υπόθεση της 4χρονης, δεκάδες είναι τα τηλεφωνήματα που γίνονται στις αρχές για παιδιά που αγνοούνται. Και οι καταγγελίες δεν είναι μόνο από περιοχές της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό.

«Ενδεικτικά σας αναφέρω περίπτωση από τη Γαλλία, που ένα κοριτσάκι είχε δολοφονηθεί, χωρίς να έχει ανευρεθεί το πτώμα. Αλλη περίπτωση αφορά εξαφάνιση από τη Πολωνία. Αλλη περίπτωση από το Πόρτλαντ των ΗΠΑ. Ολες αυτές οι πληροφορίες εξετάζονται» σημείωσε ο κ. Χαλάτσης.

Τη Δευτέρα στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες

Μετά από εντολή του Εισαγγελέα, θα δοθούν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των δύο συλληφθέντων, καθώς οι Αρχές εκτιμούν ότι θα διευκολύνει τη διαδικασία αναγνώρισης και θα ρίξει φως στην υπόθεση.

Την ίδια ημέρα, εξάλλου, πρόκειται να απολογηθούν και στον ανακριτή, ενώ παραμένουν κρατούμενοι στην Αστυνομική Διεύθυνση.

Χιλιάδες κλήσεις στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

Περισσότερες από 5.000 τηλεφωνικές κλήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχει δεχθεί το «Χαμόγελο του Παιδιού» από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η ιστορία του 4χρονου κοριτσιού. Χιλιάδες πολίτες καλούν στη γραμμή SOS την οργάνωση για να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για τη μικρή Μαρία, αλλά και να βοηθήσουν στις έρευνες με πληροφορίες ή γεγονότα που θεωρούν ότι έχουν σχέση με το μικρό κορίτσι.

Η μικρή Μαρία συγκίνησε τα διεθνή μέσα

Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία για την τραγική ιστορία της 4χρονης Μαρίας που φέρεται να έχει πέσει θύμα εμπορίας ανθρώπων. Η φωτογραφία του μικρού κοριτσιού συγκλονίζει την υφήλιο, και όλος ο κόσμος αναμένει με αγωνία να αποκαλυφθεί η ταυτότητα και να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Αχτίδα ελπίδας η ιστορία του ξανθού «αγγέλου»

Ένα φως ελπίδας έχει γεννηθεί στις καρδιές των ανθρώπων που έχουν χάσει τα παιδιά τους, όπως οι γονείς της μικρής Μαντλίν, οι οποίοι δίνουν μια μεγάλη μάχη για να την βρουν από το 2007, οπότε και χάθηκε κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Πορτογαλία. Βέβαια, η υπόθεση της μικρής Μαρίας αναπτερώνει τις ελπίδες και για την οικογένεια του Μπεν που εξαφανίστηκε στην Κω το 1991.

Δείτε τι είπε στο Sky News η αδερφή του Μπεν Νίνταμ

πηγή:real.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα