ΕΛ.ΑΣ.: Πως έφτασε στα ίχνη του Κόλα, ανθρωποκυνηγητό για τον Κούπα

Πλήρης ήταν ο αιφνιδιασμός των αστυνομικών αρχών προς τον Μάριον Κόλα που έπεσε νεκρός μετά από συμπλοκή με άνδρες της ΕΚΑΜ τα ξημερώματα της Κυριακής. Η συμπλοκή με τους Αλβανούς κακοποιούς έγινε λίγο έξω από το χωριό Βροσύνα, στη συμβολή του Καλαμά με τον Ζαλογγοπόταμο. Στο σημείο αυτό είχαν χαθεί τα ίχνη των δύο καταζητούμενων δραπετών πριν από 15 ημέρες.

Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι ο διαβόητος επικεφαλής των δραπετών των φυλακών Τρικάλων και ο Ιλίρ Κούπα που μέχρι στιγμής διαφεύγει της σύλληψης, είχαν και άλλους συνεργούς στα γύρω χωριά κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, καθώς ο Κόλα βρέθηκε φρεσκοξυρισμένος, φορούσε καθαρά ρούχα, ενώ στο σακίδιό του βρέθηκαν μαγειρεμένα φαγητά.



Πως έφτασε η αστυνομία στα ίχνη του


Ζήτημα τιμής θεωρούσε η Αστυνομία να συλλάβει τον εγκέφαλο της σπείρας των δραπετών των φυλακών Τρικάλων και για αυτό το λόγο είχαν κινητοποιηθεί εδώ και περισσότερες από 50 ημέρες οι αστυνομικές διευθύνσεις σε όλη τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα, ενώ στην περιοχή της Ηπείρου είχαν μεταβεί κλιμάκια της ΕΚΑΜ, αλλά και της ειδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας του Λιμενικού. Μάλιστα, από «παιχνίδι» της τύχης ο Κόλα εντοπίστηκε ακριβώς 40 ημέρες μετά το θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού στη Βοιωτία.

Τον συντονισμό της επιχείρησης είχε ο γενικός επιθεωρητής βορείου Ελλάδος που κατά το παρελθόν είχε διατελέσει επικεφαλής της δίωξης ναρκωτικών. Με την προηγούμενη εμπειρία του είχε επισημάνει τα περάσματα των εμπόρων ναρκωτικών από την Αλβανία προς την Ελλάδα, αποφασίζοντας εκεί να στηθούν μπλόκα.

Η αστυνομία είχε πληροφορίες για συνεργούς που βοηθούσαν τον Μάριον Κόλα και τον Ιλίρ Κούπα που διέφευγαν τη σύλληψη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κανένας τους δεν είχε κατορθώσει να περάσει στην Αλβανία, με αποτέλεσμα ο κλοιός των αστυνομικών να σφίξει γύρω τους και οι έρευνες για τον εντοπισμό τους να εντατικοποιηθούν.

Την ίδια στιγμή οι αστυνομικές αρχές είχαν εντοπίσει αρκετές φορές το στίγμα του κινητού τηλεφώνου του Μάριον Κόλα να εκπέμπει από την περιοχή του Ζαλογγοπόταμου.

Το βράδυ του Σαββάτου στήθηκε το μπλόκο στη γέφυρα του ποταμού Καλαμά. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν ιδανικές για τον Μάριον Κόλα και τον Ιλιρ Κούπα, καθώς η ομίχλη και η υγρασία που επικρατούσαν μείωναν την απόδοση των θερμικών καμερών.

Ωστόσο, η τύχη ήταν με το μέρος των αστυνομικών και έτσι μετά από άγρια συμπλοκή, ο Αλβανός κακοποιός Μάριον Κόλα έπεσε νεκρός από μια σφαίρα που τον χτύπησε στην πλάτη. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ο θάνατός του ήταν ακαριαίος καθώς χτυπήθηκαν ζωτικά όργανα. Ο αιφνιδιασμός του κακοποιού ήταν πλήρης, καθώς δεν κατόρθωσε να πυροβολήσει παρά μόνο τέσσερις φορές ενώ άθικτη βρέθηκε και η αυτοσχέδια χειροβομβίδα που μετέφερε μαζί του.

Αναζητούν τον Κούπα

Από την αιματηρή συμπλοκή που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Κόλα και τον τραυματισμό ενός αστυνομικού, που είναι καλά στην υγεία του, διέφυγε ο Ιλίρ Κούπα. Πλέον οι έρευνες των αστυνομικών αρχών εστιάζονται στον εντοπισμό του.

Για την σύλληψη του 27χρονου Αλβανού δραπέτη από τις φυλακές Ιωαννίνων, έχει στηθεί γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή της Ηπείρου, με τις περιπόλους και τα μπλόκα, να έχουν αναπτυχθεί στις περιοχές των Νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, που συνορεύουν με τη Βροσύνα.

Οι αστυνομικοί «χτενίζουν» την περιοχή, μιας και θεωρούν πως ο 27χρονος κακοποιός δεν μπορεί να έχει πάει μακριά, αφού είναι πιθανότατα τραυματισμένος από την άγρια συμπλοκή με τις Αρχές, κατά τη διάρκεια της οποίας έπεσαν περισσότερες από 100 σφαίρες.

Παράλληλα, ο Κούπα εκτός από τραυματισμένος είναι και ακάλυπτος, αφού σε απόσταση 600 μέτρων από το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Μάριαν Κόλα, εντόπισαν ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και ένα σακίδιο με τρόφιμα, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα ανήκουν στον 27χρονο Κούπα. Ωστόσο, ο Αλβανός κακοποιός, συνεχίζει να παραμένει βαριά οπλισμένος.

Πρώτο θέμα ο θάνατος του Κόλα στα αλβανικά ΜΜΕ

Eκτενείς αναφορές έγιναν από τα αλβανικά ΜΜΕ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Κόλα.

Σε ρεπορτάζ της η Αλβανική τηλεόραση, μετέδωσε πως η υπόθεση του Αλβανού δραπέτη Μάριαν Κόλα, τελείωσε. «Οι Έλληνες αστυνομικοί των σκότωσαν πολύ κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα» ,αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ. Αρκετά Αλβανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν επίσης πως ο Κόλα είχε μαζί του ένα όπλο τύπου Καλάσνικοφ, αρκετές σφαίρες και χειροβομβίδες».


Το abcnews αναφέρει: «Ο Μάριαν Κόλα, ο πλέον καταζητούμενους από την αστυνομία σκοτώθηκε σε συμπλοκή με τις αστυνομικές ειδικές δυνάμεις στην περιοχή του Σούλι, μεταξύ Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.


Αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζουν την αναζήτηση για τον φίλο του Κόλα , Ιλίρ Κούπα, που πληγώθηκε κατά την συμπλοκή.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, εκτός από το Καλάσνικοφ, ο Μάριαν Κόλα είχε μια χειροβομβίδα στην τσέπη του, ενώ διαπιστώθηκε επίσης μια τσάντα, μέσα στην οποία κουβαλούσε φυσίγγια, και χειροβομβίδες.

Η εξωτερική εμφάνιση των δραπετών οδήγησε την αστυνομία στο συμπέρασμα ότι οι δύο δραπέτες των φυλακών Τρικάλων δεν ήταν κρυμμένοι στο δάσος τις τελευταίες ημέρες, αλλά ήταν στεγαζόμενοι σε ένα διαμέρισμα».

Η Albeu σημειώνει στο δημοσίευμα της: «Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (σ.σ. την Κυριακή) σκοτώθηκε από την αστυνομία ο Marian Kola, ένας από τους τελευταίους φυγόδικους των φυλακών Τρικάλων στην Ελλάδα, ενώ η αστυνομία χτενίζει τα βουνά για την σύλληψη του Ιλίρ Κούπα ο οποίος είναι τραυματισμένος. Το περιστατικό συνέβη στο χωριό Βροσύνα . Εκεί έπεσε νεκρός ο Κόλα κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με την αστυνομία. Ως αποτέλεσμα της συμπλοκής, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο πόδι».

Το Top channel αναφέρει ότι: «Η Ελληνική αστυνομία σκότωσε άλλον έναν Αλβανό δραπέτη από τη φυλακή Τρικάλων. Ο Marian Kola σκοτώθηκε από την αστυνομία στο χωριό Βροσύνα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης ένας αξιωματικός τραυματίστηκε. Τώρα η αστυνομία ψάχνει και τον άλλον Αλβανό δραπέτη τον Ιλίρ Κούπα.


Αστυνομικές πηγές δήλωσαν ότι λόγω του υψηλού κινδύνου οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν εντολή να πυροβολήσουν μόλις νιώσουν ότι απειλούνται.

Οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι δίπλα στο πτώμα του Marian Cola βρέθηκε ποσότητα όπλων, χρημάτων και πυρομαχικών. Το σώμα του θα σταλεί στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου θα γίνει νεκροψία και μετά θα αποσταλεί στην Αλβανία και στην οικογένειά του.

Οι 11 κρατούμενοι, όλοι Αλβανοί υπήκοοι είχαν δραπετεύσει από τη φυλακή Τρικάλων, 320 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, στις 23 Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Όλοι είχαν καταδικαστεί για ληστείες και κλοπές.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ελληνικές ειδικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση για να συλλάβει τους φυγόδικους, σκότωσαν δύο από αυτούς με τουλάχιστον 20 σφαίρες στο σώμα του καθενός».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα