Πανελλαδικές 2013 για τα ΕΠΑΛ και εκτιμήσεις για Βάσεις 2013

Και ενώ για την πλειοψηφία των μαθητών οι Πανελλαδικές εξετάσεις έχουν ολοκληρωθεί, σήμερα Δευτέρα 3 Ιουνίου συνεχίζονται για τους μαθητές των ΕΠΑΛ.
Οι μαθητές σήμερα εξετάζονται σε πέντε μαθήματα: Συστήματα Ψηφιακών Ηλεκτρονικών, Γραφιστικές Εφαρμογές, Στοιχεία ανατομίας και Φυσιολογίας, Αρχές Οικονομικής Θεωρείας και Διαμόρφωση Τόπίου
Αμέσως μετά τις εξετάσεις δείτε εδώ, στο madata.gr τα θέματα και τις απαντήσεις - λύσεις από τα 3 μαθήματα:
Συστήματα Ψηφιακών Ηλεκτρονικών, Στοιχεία Ανατομίας - Φυσιολογίας ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΙΙ

Τον αριθμό των φετινών εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμανθεί γύρω στις 76.000, ανακοινώνει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.
Αυτός θα είναι και ένας από τους βασικούς παραγοντες που θα επηρεάσουν τις βάσεις.
Ως προς τις αποδόσεις των μαθητών;
Στα Μαθηματικά και στη Φυσική υπήρξε δραματική πτώση των επιδόσεων των υποψηφίων και έτσι αναμένεται πτώση των βάσεων σε σχολές Φυσικομαθηματικών και Πολυτεχνικές.

Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση τα γραπτά των υποψηφίων κάτω από τη βάση μπορεί να φτάσουν και το 85%, ενώ στη Θετική αναμένεται ότι θα κυμανθούν στο 35%-40%.

Στην Έκθεση, η πλειονότητα των γραπτών κινείται σε βαθμολογίες μεταξύ 12 και 15.

 

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται αύξηση των βάσεων, καθώς οι εισακτέοι φέτος θα μειωθούν και από τους 1.500 πανελλαδικά πέρσι αναμένεται να πέσουν φέτος στους 1.000.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Κοινωνικών, Νομικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών αναμένεται μικρή άνοδος, λόγω της επικείμενης μείωσης των θέσεων εισακτέων.

Στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο και ειδικά σε τμήματα της Περιφέρειας που δέχονται υποψηφίους με βαθμούς 13-16 μπορεί να παρατηρηθεί μεγάλη πτώση βάσεων.

Στα τμήματα των Θετικών Επιστημών φέτος θα δοθούν επιπλέον θέσεις εισακτέων, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο είχε αρχικά ανακοινωθεί με πρόταση του υπουργείου Παιδείας.

Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων θα κυμαίνεται ανάμεσα στις 75.000 με 76.000 υποψηφίους. Συνολικά η αύξηση των εισακτέων στα ΑΕΙ θα είναι της τάξης των 3.000 θέσεων, ενώ στα ΤΕΙ η μείωση θα φτάνει τις 5.000. Σε κάποιες Πολυτεχνικές Σχολές η αύξηση αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη και ενδέχεται ακόμα και να διπλασιάζεται και ο αριθμός των εισακτέων. Αντίθετα, στις Θεολογικές και τις Φιλολογικές Σχολές παρατηρείται μείωση.
Κατακόρυφη αναμένεται να είναι και η αύξηση των θέσεων στις Οικονομικές Σχολές, ενώ αναμένεται να «ανοίξουν» περισσότερο οι πύλες για τις σχολές Οδοντιατρικής αλλά και Ψυχολογίας.

Περισσότεροι φοιτητές θα εισαχθούν φέτος σε Φυσικομαθηματικές Σχολές και σε τμήματα Χημείας. Το νέο τοπίο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως προέκυψε μετά το σχέδιο «Αθηνά», προβλέπει 5.000 λιγότερες θέσεις στα ΤΕΙ, καθώς αυτά μειώθηκαν ύστερα από συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Οι πλέον κερδισμένοι εφέτος αναμένεται να είναι όσοι στοχεύουν σε Πολυτεχνεία, Οικονομικές Σχολές και γενικότερα τμήματα του 5ου οικονομικού πεδίου, ενώ σε ό,τι αφορά τα Πολυτεχνεία -πρώτη προτίμηση των υποψηφίων- η άνοδος θα είναι θεαματική.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα