Πανελλαδικές 2013, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας: Θέματα, Λύσεις, Εκτιμήσεις

Ολοκληρώνονται σήμερα, Παρασκευή 31 Μαίου οι Πανελλαδικές 2013 για τους περισσότερους μαθητές.

Οι υποψήφιοι σήμερα εξετάστηκαν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, μάθημα επιλογής για όλες τις κατευθύνσεις..

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ

Τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας απευθύνοντας σε πολύ καλά διαβασμένους μαθητές ήταν και τα σημερινά στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας,

Υπάρχουν σημεία που ο υποψήφιος έπρεπε να δείξει ιδαίτερη προσοχή ως προς τις απαντήσεις, τόσο στις ασκήσεις κλειστού τύπου όσο και στα θέματα ανάπτυξης.

ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

1. Θέματα για  ΓΕΛ και ΕΠΑΛ- Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

Τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

Οι απαντήσεις - λύσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

Εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2013

Τα φετινά θέματα των περισσότερων μαθημάτων και ειδικότερα των Μαθηματικών Κατεύθυνσης κρίνονται σίγουρα δυσκολότερα από τα αντίστοιχα περσινά.

Τόσο τα ίδια τα θέματα, όσο και οι πρώτες διορθώσεις των γραπτών από τους καθηγητές, οδηγούν στα πρώτα συμπεράσματα για το που θα κυμανθούν οι βάσεις 2013.

Μετά τα μαθηματικά γενικής παιδείας (που δημιούργησαν και σοβαρά προβλήματα ανισότητας ανάμεσα σε υποψηφίους διαφορετικών κατευθύνσεων και επιλογών) και τη φυσική κατεύθυνσης, τα θέματα των μαθηματικών κατεύθυνσης δίνουν τη χαριστική βολή στο θεσμό των γενικών εξετάσεων και δίνουν μια καθοδική τάση στις σχολές που επηρεάζονται από αυτά.

Οι βαθμολογητές ήδη  με δυσκολία συναντούν άριστα γραπτά . Όλα δείχνουν ότι η απόδοση της πλειοψηφίας των υποψηφίων θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Γεγονός που προμηνύει μία κάποια πτώση των βάσεων, η οποία βέβαια θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα υπάρξει αλλά και τον αριθμό εισακτέων της κάθε σχολής. Αριθμός που για πρώτη δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.Οπωσδήποτε καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση των βάσεων θα παίξουν οι προτιμήσεις των μαθητών. Πιστεύω ότι στις περιζήτητες σχολές δεν θα υπάρξουν μεγάλες διαφοροποιήσεις.

Η πρώτη εικόνα που φτάνει από τα βαθμολογικά κέντρα φαίνεται να επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις για χαμηλή απόδοση των υποψηφίων. Η απόδοση στα μαθήματα όπως Φυσική, Μαθηματικά, Αρχαία, όπου τα θέματα ήταν αυξημένης δυσκολίας δεν είναι καλή. Τόσο στα Αρχαία όσο και στα Μαθηματικά, οι μαθητές αντιμετώπισαν αρκετά αυξημένο επίπεδο δυσκολίας.

Οι Οικονομικές σχολές ενδέχεται να σημειώσουν πτώση, βάσει των επιδόσεων των υποψηφίων στα απαιτητικά θέματα των Μαθηματικών.

Για την Ιατρική, παρά τα προβλήματα της Φυσικής και των Μαθηματικών, η Βιολογία αναμένεται να «σπρώξει προς τα πάνω» τις βάσεις. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι βάσεις για τις σχολές Ψυχολογίας και Νομικής θα σημειώσουν κατακόρυφη άνοδο, ενώ μικρότερη άνοδο θα σημειώσουν οι βάσεις των ιατρικών σχολών.

Οι παιδαγωγικές σχολές δεν αποτελούν πλέον πόλο έλξης για τους υποψηφίους όπως γίνονταν παλαιότερα λόγω του «παγώματος» προσλήψεων στα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία και για το λόγο αυτό δεν αναμένεται άνοδος των βάσεων.

Το «τοπίο» ανά πεδίο:
- Στο 1ο επιστημονικό πεδίο , που περιλαμβάνει τις φιλολογικές , νομικές και κοινωνικές επιστήμες οι θέσεις θα μειωθούν και στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, με αποτέλεσμα οι βάσεις να κινηθούν ανοδικά . Οι υποψήφιοι αυτής της κατεύθυνσης θεωρούνται ευνοημένοι, κυρίως όσοι επέλεξαν τη βιολογία αντί των πολύ δύσκολων μαθηματικών. Σε αυτήν την κατεύθυνση το πιο δύσκολο μάθημα ήταν τα αρχαία ελληνικά.

-Πτώση των βάσεων αναμένονται στις Πολυτεχνικές και τις Φυσικομαθηματικές σχολές του 2ου και του 4ου πεδίου που θα ξεκινούν από τις πλέον περιζήτητες σχολές και θα φθάνουν στα ΤΕΙ. Τις περιζήτητες σχολές του 2ου (θετικές επιστήμες) και 4ου πεδίου (τεχνολογικές επιστήμες) επιδιώκουν υποψήφιοι θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, ενώ για τα τμήματα με μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες οι υποψήφιοι της τεχνολογικής.

- Στο 3ο πεδίο, με τις περιζήτητες ιατρικές σχολές οι βάσεις θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα

- Στο 5ο πεδίο τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν πτωτική πορεία των βάσεων στις οικονομικές σχολές.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα