Πανελλαδικές 2013: Εκτιμήσεις - λύσεις για μαθηματικά, φυσική

Σύμφωνα με εκτιμήσεις καθηγητών, τα θέματα ήταν από τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών, καθώς απαιτούσαν συνδυασμό γνώσεων πολλών κεφαλαίων.

Οι εκτιμήσεις για το κάθε μάθημα - Αξιολόγηση ως προς βαθμό δυσκολίας

Μαθηματικά

Τα θέματα των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας ήταν αρκετά απαιτητικά ενώ μάλιστα χαρακτηρίστηκαν από καθηγητές τα ως τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών.

Δύσκολα λοιπόν τα θέματα των Μαθηματικών για πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους καθώς απαιτούσαν συνδυασμό γνώσεων πολλών κεφαλαίων.

Στο δεύτερο και το τέταρτο θέμα, απαιτείται καλή εμπέδωση των εννοιών και συνδιασμός αυτών. Το τρίτο είναι κλασικό θέμα στατιστικής χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Σε γενικές γραμμές, τα θέματα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας και απαιτούν καλή προετοιμασία

Τέλος, οι μαθηματικοί εκτιμούν ότι το γεγονός της δυσκολίας των Μαθηματικών, θα επηρεάσει τις βάσεις στα τμήματα και τις σχολές που συνδέονται με αυτά.

Διευκρινίζουμε ότι για τους υποψηφίους του 5ου Πεδίου το μάθημα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, είναιμάθημα βαρύτητας μαζί με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Ορισμένοι μαθηματικοί δήλωσαν ότι αρχικά είχε διατυπωθεί κάποια ανησυχία για τη διατύπωση του ερωτήματος Γ3, ωστόσο, διευκρίνισαν πως δεν υπάρχει επιστημονικό λάθος

Οι μαθηματικοί σημειώνουν ότι το θέμα Α αναφερόταν στη θεωρία, το θέμα Β «συνδυάζει γνώσεις Πιθανοτήτων και Ανάλυσης», με το θέμα Γ «ελέγχονται γνώσεις από μεγάλο μέρος του κεφαλαίου της Στατιστικής» και το θέμα Δ «συνδυάζει όλα τα κεφάλαια της διδακτέας ύλης».
Επισημαίνουν δε ότι «τα ερωτήματα καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της ύλης, με πολλά από αυτά να είναι κλιμακούμενης δυσκολίας, που συνδυάζουν διαφορετικά κεφάλαια, σημειώνοντας πως «θα μπορούσε βέβαια να υπήρχε καλύτερη συνάφεια στα ερωτήματα», και καταλήγουν: «Η επιτυχής αντιμετώπιση από τους υποψηφίους προϋποθέτει πολύ καλή γνώση των εννοιών, βασικές γνώσεις από τις προηγούμενες τάξεις, κριτική ικανότητα, ευχέρεια στους υπολογισμούς και αυξημένη προσοχή, δυνατότητα συνδυασμού γνώσεων από διαφορετικά κεφάλαια».
Φυσική

Τα θέματα στη Φυσική Γενικής Παιδείας χαρακτηρίζονται μέτριας δυσκολίας.

Πιο συγκεκριμένα ήταν πολλά και με πάρα πολλές πράξεις ενώ μόνο το τέταρτο ερώτημα είχεπολύ υψηλές απαιτήσεις.

Θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας λοιπόν στη Φυσική που απαιτούν εκτός από καλή γνώση της φυσικής και γνώσεις γεωμετρίας.


Από την πλευρά της, η Επιτροπή Λύσης των Θεμάτων της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών αναφέρει για το μάθημα της Φυσικής ότι τα θέματα ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια, δεν έχουν επιστημονικά λάθη, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της διδακτέας ύλης και έχουν διαβάθμιση ως προς την επεξεργασία τους.
Οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης θα διαγωνιστούν την Τετάρτη 22 Μαΐου στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και την ίδια μέρα οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης διαγωνίζονται στη Φυσική.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Δείτε τα θέματα στα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

Δείτε τις απαντήσεις στα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Δείτε λύσεις από το φροντιοτήριο ΜΕΘΟΔΙΚΟ

Επιπλέον προτεινόμενες απαντήσεις στα Μαθηματικά

 

ΦΥΣΙΚΗ

Δείτε τα θέματα στη Φυσική

Δείτε τις απαντήσεις στη Φυσική

Δείτε τις απαντήσεις και ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα