Νέα τροπή στην υπόθεση της απαγωγής των μητροπολιτών

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, καθώς ενώ όλοι διαβεβαίωναν ότι οι δύο μητροπολίτες απελευθερώθηκαν, μία ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αλλάζει τα δεδομένα. Λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ανακοινώθηκε πως οι δύο επίσκοποι επισήμως δεν βρίσκονται σε ασφαλή χέρια. 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Γρηγόριου Yohanna Ibrahim παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή όλες τις εξελίξεις και τις σχετικές πληροφορίες. Τις τελευταίες ώρες, δημοσιεύονται σε διεθνή και ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης πληροφορίες, από διάφορες πηγές, ότι απελευθερώθηκαν οι δύο απαχθέντες Μητροπολίτες. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως. Για οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη εξέλιξη θα υπάρξει ανακοίνωση».

Στο μεταξύ, σε διάψευση των πληροφοριών περί απελευθέρωσης των απαχθέντων προχώρησε και στέλεχος της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Συρίας. O βοηθός Επίσκοπος του Πατριαρχείου Αντιοχείας Κωνσταντίνος μιλώντας χθες το βράδυ στο Real.gr δήλωσε: «Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για την κατάληξη της ομηρείας των δυο επισκόπων. Ό,τι έχει αναπαραχθεί σε διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Σιγή ιχθύος από το Πατριαρχείο Αντιοχείας

Στάση αναμονής έναντι των δημοσιευμάτων που κυκλοφορούν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά την έκβαση της απαγωγής των δυο ορθόδοξων επισκόπων από τη Συρία τηρεί το Πατριαρχείο Αντιοχείας. Κύκλοι του ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Αντιοχείας υποστηρίζουν ότι ακόμα δεν έχουν επίσημη ενημέρωση για το αν και πότε απελευθερώθηκαν οι δύο Ιεράρχες, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για το τι πραγματικά έχει συμβεί.

Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιωάννης Ι’, αδελφός του απαχθέντα Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου σε κοινό ανακοινωθέν του με τον Συρορθόδοξο Πατριάρχη Ιγνάτιο Α’ απευθύνει έκκληση στους απαγωγείς να μεριμνήσουν για την απελευθέρωση των δυο επισκόπων υπογραμμίζοντας ότι, «οι απαχθέντες είναι απόστολοι αγάπης στον κόσμο και τούτο βεβαιώνεται από τα θρησκευτικά, κοινωνικά και εθνικά έργα τους».

Επιπλέον καλούν τους συμπολίτες τους, όλων των μουσουλμανικών κοινοτήτων να συνεργαστούν προκειμένου «να θεωρήσουμε τον άνθρωπο, ως εμπορικό προϊόν ή ανθρώπινη ασπίδα στις συγκρούσεις ή χρηματικό ή πολιτικό ανταλλάξιμο προϊόν», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι δυο προκαθήμενοι εκφράζουν την έκπληξη και τη λύπη τους για το γεγονός της απαγωγής και δηλώνουν ότι οι χριστιανοί σ’αυτή την περιοχή που είναι οργανικό μέρος του κοινωνικού ιστού των λαών της περιοχής υποφέρουν και συμπάσχουν με κάθε δοκιμαζόμενο και λυπούνται για τη βία, που απομακρύνει τον ένα πολίτη από τον άλλο και εκθέτει τη ζωή των φιλήσυχων πολιτών σε διάφορους κινδύνους, όπως η απαγωγή, που είναι η χείριστη μορφή βίας εναντίον αόπλων ανθρώπων.

Καλούν ακόμα όλες τις, ανά τον κόσμο, Χριστιανικές κοινότητες να αντιμετωπίζουν σθεναρά τα γεγονότα στης Συρίας, εκφράζοντας την πίστη τους και να λάβουν εκείνα τα κατάλληλα μέτρα κατά της βίας, που απειλεί τους ανθρώπους της περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Συνεργάτης του απαχθέντα Μητροπολίτη Χαλεπίου από την Αθήνα μίλησε στην κρατική τηλεόραση, επιβεβαίωσε ότι οι δυο επίσκοποι απελευθερώθηκαν, ωστόσο ερωτηθείς αν έχει επικοινωνήσει μαζί τους υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα