Αύξηση στα νέα κρούσματα του AIDS στην Αθήνα

Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν μια ανησυχητική αύξηση στα νέα κρούσματα του ιού του AIDS, του HIV, στην Αθήνα. Η αύξηση παρατηρείται ιδιαίτερα ανάμεσα στα άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών και οι αναλυτές την αποδίδουν εν μέρει στην οικονομική κρίση. Πιο συγκεκριμένα εξηγούν πως η οικονομική κρίση έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των κονδυλίων για την υγεία και την κατάρρευση των προγραμμάτων απεξάρτησης.

Από το 2008 έως και το 2010 ο αριθμός των νέων κρουσμάτων HIV ανά έτος στην Αθηνά ήταν 10-14. Τον περασμένο Οκτώβριο όμως ο αριθμός 15πλασιαστηκε, ενώ φέτος είναι πια 35 φορές μεγαλύτερος. Με 206 νέα κρούσματα λοιπόν τον περασμένο χρόνο και 487 φέτος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αθήνα πλήττεται πλέον από μια μεγάλη και ταχέως αναπτυσσόμενη επιδημία. Συνολικά 1049 νέα κρούσματα HIV καταγράφηκαν στην Ελλάδα τους πρώτους 10 μήνες του έτους, συμπεριλαμβανομένων των 487 ατόμων που έκανα ενδοφλέβια χρήση ουσιών. Από τους υπόλοιπούς, οι 256 ήταν ομοφυλόφιλοι, ενώ οι 108 προσβλήθηκαν από τον ιό μέσω ετεροφυλόφιλης σεξουαλικής επαφής.

Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού κέντρου για τον έλεγχο και την πρόληψη νοσημάτων επισημαίνει πως η οικονομική κρίση είναι βασικός παράγοντας που εξηγεί την έξαρση του ιού στην Αθήνα, από τη στιγμή που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι είναι εύθραυστοι, περιθωριοποιημένοι και ωθούνται στη χρήση ναρκωτικών. Στρέφονται μάλιστα στην ενδοφλέβια χρήση, έτσι ώστε να καταφέρουν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με μικρότερη ποσότητα ουσίας. Οι ειδικοί τονίζουν την ανησυχία τους για την παρούσα κατάσταση στην Αθήνα και προειδοποιούν πως εάν δε δοθεί η αρμόζουσα προσοχή, στο μέλλον το πρόβλημα θα είναι πολύ σοβαρό.

Οι αναλυτές κάνουν επίσης λόγο για τις περικοπές στις οποίες έχει προχωρήσει το ελληνικό κράτος με σκοπό την αναδιαμόρφωση της οικονομίας του και τη μείωση του χρέους, οι οποίες όμως έχουν επηρεάσει και τα κονδύλια για την υγεία, με αποτέλεσμα πολλά νοσοκομεία να αναφέρουν ελλείψεις στα βασικά τους υλικά, ενώ παράλληλα, οι διάφοροι φιλανθρωπικοί οργανισμοί που βοηθούν τους χρήστες ουσιών και τους ασθενείς με HIV να αγωνίζονται πλέον για να βρουν χρηματοδότηση.

Μία από τις κύριες μεθόδους πρόληψης της εξάπλωσης του ιού στους χρήστες ουσιών, είναι η δωρεάν διανομή καθαρών συρίγγων. Τα ελληνικά προγράμματα κατάφεραν να αυξήσουν τον αριθμό των συριγγών που παρείχαν ετησίως σε κάθε χρήση από 40 σε 50-60, ωστόσο ο αριθμός των συριγγών που εκτιμάται ότι ανταποκρίνεται στην πραγματική ανάγκη κάθε χρήστη για ένα χρόνο φτάνει τις 200.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το κόστος της πρόληψης είναι σημαντικά χαμηλότερο από το κόστος θεραπείας των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Πηγή: hosted.ap.org/

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα