Ανείπωτη τραγωδία: Τρία παιδιά χάθηκαν στις φλόγες

Επεσε στις φλόγες για να σώσει τα αδέρφια του! Σοκαρισμένο και βυθισμένο στο πένθος είναι το πανελλήνιο από την ανείπωτη τραγωδία, που δεν τη χωράει ανθρώπινος νους, πολύτεκνης οικογένειας που έχασε τρία ανήλικα παιδιά της, όταν η οικία της έγινε παρανάλωμα πυρός από τις φλόγες που ξεπήδησαν από ξυλόσομπα. Ο 15χρονος ήρωας Τηλέμαχος κατάφερε να βγει σώος από την κόλαση, γύρισε όμως για να ορμήσει χωρίς δεύτερη σκέψη στη φωτιά, όταν διαπίστωσε πως τα δύο μικρά του αδέρφια βρίσκονταν ακόμη στο λαμπαδιασμένο σπίτι. Ομως η πυρακτωμένη σκεπή, που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, καταπλάκωσε τον γενναίο έφηβο παρασύροντας σε φρικτό θάνατο και τα τρία αγγελούδια...

Το εφιαλτικό περιστατικό, που έμελλε να αλλάξει για πάντα τη ζωή της πολύτεκνης οικογένειας, σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης οικογενειακής τους επίσκεψης στο πατρικό σπίτι του πατέρα, στο ορεινό χωριό Μεσορόπη του δήμου Παγγαίου, στην Καβάλα. Γονείς συνολικά δέκα παιδιών, από τα οποία τα τέσσερα είναι ενήλικοι και σπουδάζουν σε σχολές Ιατρικής και Φιλολογίας, ο Γιώργος Τσιμιρίκος, υπάλληλος της ΔΕΗ, και η σύζυγος του Ειρήνη Αυγερινού, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας, έφτασαν στη Μεσορόπη το απόγευμα της Παρασκευής μαζί με τα έξι ανήλικα παιδιά τους. Το τσουχτερό κρύο που είχε αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του από την προηγούμενη μέρα ανάγκασε τον πατέρα να μαζέψει ξύλα και να ανάψει τη σόμπα που ήταν εγκατεστημένη στο σαλόνι του διώροφου σπιτιού, εκεί όπου η οικογένεια πέρασε τις τελευταίες της ξένοιαστες ώρες, συντροφιά με τον παππού και τη γιαγιά.

Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν λίγα λεπτά μετά τις 3.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν το ξύλινο ταβάνι του διώροφου σπιτιού άρπαξε φωτιά από το μπουρί της ξυλόσομπας πουυ σιγόκαιγε στο σαλόνι. Την ώρα που ο πύρινος εφιάλτης εξαπλωνόταν γοργά στα έπιπλα και στο ξύλινο δάπεδο του σπιτιού -όλα τους «προσάναμμα» για να γιγαντώσουν οι φλόγες-, οι άτυχοι γονείς κοιμόνταν μαζί με τα έξι παιδιά τους, όπως και οι παππούδες, που δεν αντιλήφθηκαν το κακό που έμελλε να τους βρει. Λίγα λεπτά αργότερα το σπίτι είχε παραδοθεί στις φλόγες που κατέτρωγαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Εντρομοι και κυριευμένοι από πανικό, οι γονείς πετάχτηκαν από το κρεβάτι τους και μέσα στους πυκνούς καπνούς και τη φωτιά άρχισαν να αναζητούν τα παιδιά τους, ώστε να τα απομακρύνουν έγκαιρα από τον χώρο που είχε μετατραπεί σε πύρινη κόλαση. Αρπάζοντάς τα από το χέρι και κουβαλώντας τα στην αγκαλιά τους, κατάφεραν να απομακρυνθούν και να βγουν με ασφάλεια στον δρόμο, όπου συνειδητοποίησαν πως μέσα στο λαμπαδιασμένο σπίτι εξακολουθούσαν να βρίσκονται τα δύο μικρά αγοράκια τους, ο 5χρονος Ανδρέας και ο 7χρονος Γεράσιμος.

Οταν κατάλαβε πως τα δύο αδέρφια του βρίσκονταν ακόμη μέσα στο φλεγόμενο σπίτι και χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες, ο 15χρονος Τηλέμαχος, μαθητής της Β’ Γυμνασίου, που είχε βγει τελευταίος από την πίσω πλευρά του διώροφου σπιτιού, ανέβηκε τρέχοντας τις εξωτερικές σκάλες και όρμησε με γενναιότητα μέσα στις φλόγες για να βρει και να σώσει τα αγαπημένα αδερφάκια του. Βλέποντας τον 15χρονο γιο τους να τρέχει πίσω στη φωτιά, οι γονείς προσπάθησαν να τον ακολουθήσουν, όμως οι τεράστιες φλόγες και οι γείτονες που είχαν μαζευτεί στο σημείο τούς σταμάτησαν την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, όταν ο Τηλέμαχος μπήκε στο σπίτι, η πυρκαγιά είχε ήδη πάρει τεράστιες διαστάσεις. Την ώρα που ο 15χρονος έψαχνε τα δύο μικρότερα αδέρφια του, η πυρακτωμένη σκεπή κατέρρευσε καταπλακώνοντας και παίρνοντας μαζί της τρεις αθώες ψυχές.


«Την ώρα που φτάσαμε ήταν ήδη πολύ αργά»

«Δυστυχώς την ώρα που φτάσαμε ήταν πολύ αργά. Η σκεπή του σπιτιού είχε ήδη πέσει και το διώροφο ήταν τυλιγμένο στις φλόγες. Προσπαθήσαμε, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα» δήλωσε στην «Espresso» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελευθερούπολης, πυραγός Χαράλαμπος Παπαδόπουλος και συμπλήρωσε: «Οταν καταφέραμε να σβήσουμε τη φωτιά, μπήκαμε στο εσωτερικό και αρχίσαμε έρευνες για τον εντοπισμό των πτωμάτων των τριών άτυχων παιδιών. Το πρώτο πτώμα που βρήκαμε ήταν του άτυχου Τηλέμαχου, του 14χρονου που προσπάθησε να σώσει τα δύο αδερφάκια του, και το εντοπίσαμε στον πάνω όροφο του σπιτιού. Τα άλλα δύο παιδιά τα εντοπίσαμε ύστερα από περίπου μία ώρα, αφού ήταν σκεπασμένα με κεραμίδια και ξύλα από τη σκεπή που είχε καταρρεύσει. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο Γεράσιμος και ο Ανδρέας έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία, ενώ ο Τηλέμαχος χτυπήθηκε από κάποιο φλεγόμενο αντικείμενο, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει και να απανθρακωθεί πριν προλάβει να φτάσει στα αδέρφια του».


Σήμα κινδύνου

Τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους χρησιμοποιούν σόμπες που καίνε ξύλα για να προστατευτούν από το κρύο έκρουσε μέσω της «Espresso» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελευθερούπολης, κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι κάθε χειμώνα τα κρούσματα πυρκαγιών με παρόμοια αίτια είναι δεκάδες. «Κάθε χρόνο η υπηρεσία μας δέχεται τουλάχιστον δεκαπέντε κλήσεις για κατάσβεση πυρκαγιών που έχουν προκληθεί από σόμπες και τζάκια. Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλές κατοικίες που έχουν καεί ολοσχερώς και πολλοί άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί σοβαρά από παρόμοιες φωτιές σε σπίτια. Μάλιστα την προηγούμενη βδομάδα μια ηλικιωμένη γυναίκα από το Ελαιοχώρι έχασε τη ζωή της από αναθυμιάσεις, όταν το σπίτι της άρπαξε φωτιά από αναμμένο κερί. Είναι πραγματικά απίστευτο, αλλά φέτος, σε μόλις πέντε μέρες χειμώνα, έχουμε τέσσερις θανάτους».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα