ΕΟΠΠΥ: Πίστωση τέλος για τα φάρμακα από 1η Σεπτεμβρίου

Κόβουν την πίστωση στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από 1ης Σεπτεμβρίου οι φαρμακοποιοί!

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έκρινε σκόπιμο να αναστείλει τελικά την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων, κάτι που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει από το ερχόμενο Σάββατο να πληρώνουν εξολοκλήρου από την τσέπη τους κάθε σκεύασμα που έχουν ανάγκη για την υγεία τους.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών συλλόγων δεν πείσθηκαν από τις δεσμεύσεις του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας Γεράσιμου Βουδούρη, που τους είχε πει ότι θα συνεχιστεί η ροή χρημάτων προς τους λογαριασμούς τους ώστε έως την Πέμπτη 30 του μήνα να έχουν αποπληρωθεί οι συνταγές που εκτελέσθηκαν τον Μάιο, και έκαναν λόγο για εμπαιγμό, μιας και ανάλογες υποσχέσεις έχουν ξανακούσει και παλαιότερα.

Αυτή τη στιγμή οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας διεκδικούν τα εξής:

- Πρώτον, την τακτοποίηση όλων των εξωσυμβατικών οφειλών του ΕΟΠΥΥ που ξεπερνούν τις 85 μέρες.

- Δεύτερον, την άμεση νομοθετική ρύθμιση του συμψηφισμού των υφιστάμενων οφειλών, καθώς και των όρων που αφορούν την υπαγωγή των φαρμακείων στον «Τειρεσία».

- Τρίτον, την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 0,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και την άμεση απόδοση των εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων προς τον εν λόγω οργανισμό.

Τέλος, ζητείται η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για τραπεζικό δανεισμό των φαρμακείων και βελτίωση της ρευστότητάς τους.

Βέβαια, τα μεγαλύτερα θύματα όλης αυτής της ιστορίας εξακολουθούν, δυστυχώς, να είναι οι ασθενείς ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ιδίως οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα