Αιχμηρά δημοσιεύματα για ύποπτες μεταμοσχεύσεις ήπατος σε Έλληνες

Στην πτέρυγα Γκάθρι (Guthrie) στο νοσοκομείο Kings College του Λονδίνου το ελληνικό στοιχείο είναι κυρίαρχο. Στον έναν και μοναδικό διάδρομο της ιδιωτικής αυτής κλινικής ακούς κυρίως ελληνικά και διαβάζεις σημειώματα στο τοίχο: «Παρακαλώ, κάντε ησυχία». Η πτέρυγα των 22 δωματίων απευθύνεται, εκτός των άλλων, σε ανθρώπους που κάνουν μεταμόσχευση ήπατος. Ελληνες, Κύπριοι και Αραβες αποτελούν την πλειοψηφία των ασθενών.

Δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου κατηγορούν το νοσοκομείο ότι παραμελεί Βρετανούς ασθενείς, δίνοντας προτεραιότητα σε Ελληνες και Κύπριους. «Χειρουργοί υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Νάιτζελ Χίτον στο King’s πληρώνονται £ 20.000 για κάθε μεταμόσχευση ήπατος που κάνουν σε ιδιώτες Ελληνες και Κύπριους ασθενείς» υποστήριζε η «Mail on Sunday» την προηγούμενη Κυριακή. Παρόλο που, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα «Mail», «υπάρχουν 400 Βρετανοί που βρίσκονται στη λίστα αναμονής και χρειάζονται μεταμόσχευση το συντομότερο δυνατόν».

Από τον Ιανουάριο του 2003 μέχρι το Δεκέμβριο του 2007 έχουν πραγματοποιηθεί στο εν λόγω νοσοκομείο 72 μεταμοσχεύσεις. Οι 47 από αυτές έγιναν σε Ελληνες και Κύπριους ασθενείς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Ελληνικού Τύπου, η χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία της μεταμόσχευσης του ήπατος στοιχίζει στο ελληνικό Δημόσιο πάνω από £ 200.000, δηλαδή περίπου 240.000 ευρώ. Μόνο η νοσηλεία σε ένα από τα δωμάτια της κλινικής κοστίζει £ 860 τη βραδιά, όσο δηλαδή και σε ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο στο κέντρο του Λονδίνου.

Το νοσοκομείο σε ανακοίνωσή του λέει, μεταξύ άλλων, πως -σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό νόμο- οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν το δικαίωμα νοσηλείας στο NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας). Το King’s κάνει μεταμοσχεύσεις ήπατος σε μικρό αριθμό ασθενών, οι οποίοι παραπέμπονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το κόστος αυτών των εγχειρήσεων καλύπτεται από τη σύμβαση που έχει υπογραφθεί μεταξύ του νοσοκομείου και του βρετανικού υπουργείου Υγείας. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν επιλέξει για τους Ελληνες και Κύπριους ασθενείς να πληρώνουν ξεχωριστά από αυτή τη σύμβαση. Ως αποτέλεσμα το King’s εισπράττει χρήματα κατευθείαν από την Ελλάδα και την Κύπρο για τους Ελληνες και Κύπριους ασθενείς, που νοσηλεύονται εδώ. Το θέμα έχει ήδη φτάσει στην αρμόδια επιτροπή υγείας της Βρετανία.

Ο ΕΤ μίλησε με τον Θεόδωρο Καλαϊτζή, Ελληνα ασθενή που περιμένει να κάνει μεταμόσχευση ήπατος στο King’s εδώ και ένα χρόνο και βρίσκεται το τελευταίο εξάμηνο στο Λονδίνο, ο οποίος μας είπε: «Πρόκειται για μια εξαιρετική ομάδα γιατρών με επικεφαλής τον καθηγητή Χίτον». Οσο για το σκάνδαλο με τη λίστα των ασθενών, ο κ. Καλαϊτζής λέει πως είναι πεπεισμένος ότι τίποτα «παράνομο δεν συμβαίνει».

e-tipos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα