Πάμε στο κοντινότερο μας καρναβάλι: Θήβα, Γαλαξίδι, Ρέθυμνο, Ναύπλιο, Ξάνθη

Σκοπεύστε με το GPS το κοντινότερο στον τόπο διαμονής σας καρναβάλι, φορέστε την πιο μπριόζα διάθεση κι όπου φύγει φύγει, αυθημερόν εκδρομή σε Θήβα, Ναύπλιο, Γαλαξίδι, Ρέθυμνο, Ξάνθη

75 χλμ. από Αθήνα: Θήβα Βλάχικος Γάμος
Γιατί: Μπορεί η Θήβα να ανήκει στο νομό Βοιωτίας αλλά είναι μια ευθεία από Αθήνα, από την Εθνική. Γιατί, λοιπόν, να μην πεταχτείτε Θήβα να… ξυρίσετε το γαμπρό; Μεθαύριο αναβιώνει το έθιμο του Βλάχικου Γάμου, με ρίζες το 1830, όταν οι Βλάχοι, δηλαδή τσοπάνηδες από Μακεδονία, Ηπειρο, Θεσσαλία, Ρούμελη, εγκατέλειψαν την άγονη γη και βρήκαν γόνιμο έδαφος νοτιότερα.
Το έθιμο διατηρήθηκε αναλλοίωτο στη Θήβα, πατρίδα του Διονύσου. Απόψε κι αύριο, επισκέπτες και Θηβαίοι γιορτάζουν τα προεόρτια ανάβοντας φωτιές στους δρόμους και χορεύοντας με πίπιζες και νταούλι. Την Καθαρά Δευτέρα αρχίζουν τα παντρολογήματα στα σόγια των Βλάχων, με αποκορύφωμα το Βλάχικο Γάμο στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας. Η γαμήλια πομπή, με επικεφαλής το γαμπρό και τη νύφη, διασχίζει τον κεντρικό δρόμο της Θήβας μέσα σε τρελό ξεφάντωμα.
Τι να φορέσω: Ισιο παπούτσι, γιατί το έθιμο έχει πολύ περπάτημα και χορό. Προαιρετικά, τσαρούχι και τσεμπέρι για να είστε στο ύφος της γιορτής.
Πού θα πετάξω χαρταετό: Εντός Θήβας, αμόλα καλούμπα στο ύψωμα της Αγίας Τριάδας. Αλλιώς, στα ιστορικά Λεύκτρα του Δήμου Πλαταιών, όπου την Καθαρά Δευτέρα διοργανώνεται διαγωνισμός πετάγματος χαρταετού.
Τip: Αποχαιρετήστε την κρεατοφαγία με εορταστικά κοψίδια στις παραδοσιακές ταβέρνες στο Μοσχοπόδι, στο Πυρί, στο Αμπελοχώρι στα πέριξ της Θήβας ή στο κέντρο της πόλης.
Πώς: Στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας ακολουθείτε την παράκαμψη για Θήβα.

211 χλμ. από Αθήνα: Γαλαξίδι Αλευρομουντζουρώματα
Γιατί:
Τα έχετε μαζεμένα στο ταίρι/άσπονδη φίλη/προϊστάμενο και δεν ξέρετε πώς να πάρετε το αίμα σας πίσω χωρίς να ξεπεράσετε τα όρια της κοσμιότητας; Καλέστε τους για Κούλουμα στη γραφική ναυτοπολιτεία της Φωκίδας.
Την Καθαρά Δευτέρα, μετά το μεσημεριανό φαγητό, οδηγήστε τους ανυποψίαστους προσκεκλημένους σας στην αγορά, όπου κάθε χρόνο τέτοια μέρα γίνεται το παραδοσιακό «αλεύρωμα», με αποτέλεσμα η παραλία του ειδυλλιακού Γαλαξιδίου να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Ντόπιοι κι επισκέπτες θα θυμίζετε πολύ γρήγορα αλευρωμένα κεφτεδάκια έτοιμα για τηγάνι καθώς σύννεφα από αλεύρι και πολύχρωμο φούμο εκσφενδονίζονται προς πάσα κατεύθυνση και σας έρχονται κατάμουτρα. Το έθιμο έχει ρίζες στα βυζαντινά χρόνια, όταν οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων χρωμάτιζαν τα πρόσωπά τους, και γνώρισε ακμή την εποχή της ιστιοφόρου ναυτιλίας.
Τι να φορέσω: Οχι τα καλά σας, γιατί μετά τα Αλευρομουντζουρώματα δεν θα παίρνουν ούτε καθαριστήριο. Χρήσιμα αξεσουάρ: γυαλιά κολύμβησης, αντιασφυξιογόνες μάσκες, πλαστικά αδιάβροχα για να βγείτε αλώβητοι από τον πατροπαράδοτο αλευροπόλεμο.
Πού θα πετάξω χαρταετό: Στο Αλσος και τον όρμο της Πέρα Πάντας.
Tip: Γευτείτε σαρακοστιανές γεύσεις παρέα με «Αναμνήσεις απ’ τα Λιμάνια», ταξιδέψτε στο πιάτο με «Το Μπάρκο της Μαρίτσας», αράξτε στο «Καρνάγιο», σε στέκια με ταξιδιάρικα ονόματα.
Πώς: Μέσω Λιβαδειάς-Αράχοβας ή από το δρόμο που περνά από Δίστομο-Δεσφίνα-Ιτέα.

56 χλμ. από Χανιά: Ρέθυμνο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι
Γιατί:
Το καρναβάλι της Κρήτης ξέρει να σατιρίζει την επικαιρότητα με κουζουλάδα και μπρίο μοναδικό. Πάρτε μια γεύση από τα θέματα που έχουν φέτος τα πληρώματα στη μεγάλη παρέλαση αρμάτων αύριο το μεσημέρι στη λεωφόρο Κουντουριώτη και σπεύστε στο Ρέθυμνο από κάθε γωνιά του νησιού: «Το μακάκα τέλει μπανάνα» από τους Ασχετους, «Χοχλιοί μπουμπουνιστοί», «Ο,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κ… μας». Το καρναβάλι, που διοργανώνει ο Δήμος Ρεθύμνου αποδίδοντας τις δέουσες τιμές στην «Αυτού Εξοχότητα Βασιλέα Καρνάβαλο», είναι τέλεια αφορμή για ανοιξιάτικο ξεφάντωμα με τσικουδιές, ντάκους και καλτσούνια, τώρα που βγαίνουν οι χοχλιοί και βγάζει η γη χορτάρι.
Τι να φορέσω: Εμπνευστείτε ενδυματολογικά από ταινίες που αποθέωσαν πρόσφατα την Κρήτη στο σινεμά, αναγεννησιακά κοστούμια από το φιλμ «El Greco» ή pop νυφικά από το «Γαμήλιο Πάρτι».
Πού θα πετάξω χαρταετό: Στην ατέλειωτη παραλία του Ρεθύμνου δεν θα κινδυνέψετε να μπλέξετε τις καλούμπες σας. Αν προτιμάτε πιο εξοχικά, να πάτε στα απλώματα του Πλατανιά, στη Σκαλέτα και το Ατσιπόπουλο, όπου μαζεύονται παρέες παρέες για Κούλουμα και πικ νικ.
Tip: Ελάτε να δείτε το Προξενιό, τον Τσαγκάρη, την Καμήλα, παραδοσιακά έθιμα της Καθαράς Δευτέρας στο χωριό Μέρωνας, 40 χλμ. από το Ρέθυμνο.
Πώς: Το Ρέθυμνο απέχει 56 χλμ. από Χανιά, 79 χλμ. από Ηράκλειο και 144 χλμ. από Αγ. Νικόλαο.

147 χλμ. από Αθήνα: Ναύπλιο Αναπλιώτικο Καρναβάλι
Γιατί:
Γιατί: Ποιος ο λόγος να θαλασσοδέρνεστε στη Βενετιά -όπου, άλλωστε, το carnevale έχει τελειώσει προ πολλού-, αφού μπορείτε να ζήσετε σε ατμόσφαιρα ενετικού καρναβαλιού μια ανάσα από την Αθήνα; Το Αναπλιώτικο Καρναβάλι, που διοργανώνουν ο Δήμος Ναυπλίου και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα με guest star το Πλάσμα της Αποκριάς, είναι μόνο η αφορμή για να αράξετε στις παραλιακές καφετέριες χαζεύοντας την πασαρέλα του κόσμου με θέα το Μπούρτζι, να κάνετε μια ρομαντική βόλτα στην Αρβανιτιά και να εφορμήσετε στα σαρακοστιανά «στου Καραμανλή» ή στα σιροπιαστά του Κατσίγιαννη.
Τι να φορέσω: Βενετσιάνικη μάσκα, στολή Αρλεκίνου, Κολομπίνας, Πουλτσινέλα, κάτι φαντεζί.
Πού θα πετάξω χαρταετό: Στην παραλία Καραθώνα, πετάξτε τα παπούτσια σας και τρέξτε ξυπόλητοι να δώσετε ώθηση στο χαρταετό σας.
Tip: Ακροβολιστείτε σε στρατηγική θέση στην πλατεία Συντάγματος αύριο το βράδυ, σε επιφυλακή για τους βομβαρδισμούς με χαρτοπόλεμο που θα ξεσπάσουν στο Μεγάλο Δρόμο και μη χάσετε το εντυπωσιακό λαμπάδιασμα του Καρνάβαλου.
Πώς: Στην Εθνική Αθηνών-Τρίπολης ακολουθείτε την παράκαμψη για Ναύπλιο.

221 χλμ. από Θεσσαλονίκη: Ξάνθη Ξανθιώτικο Καρναβάλι
Γιατί:
Αν είστε Θεσσαλονίκη και δεν ξέρετε τι να κάνετε για βράδυ, προλαβαίνετε να το γκαζώσετε στην Εγνατία και να είστε εγκαίρως στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Τα αποκριάτικα πληρώματα απόψε χορεύουν σάμπα, σάλσα και ρούμπα. Η νυχτερινή παρέλαση τερματίζει στην κεντρική πλατεία και τη σκυτάλη παίρνουν οι Behind the Mask για υπαίθριο after πάρτι με latin και pop.
Τι να φορέσω: Κάτι ριχτό και άνετο στιλ κελεμπία σεΐχη στα Εμιράτα, γιατί έπειτα από τόσα σιροπιαστά γλυκά, σεκέρ παρέ, καριόκες και κεμπάμπ στα ζαχαροπλαστεία και τις ταβέρνες της Ξάνθης, πώς θα κλείσει το κουμπί του skinny jean;
Πού θα πετάξω χαρταετό: Στο πανέμορφο ξανθιώτικο τοπίο με αφορμή κάποια εκδρομή που θα κάνετε την Καθαρά Δευτέρα για να παρακολουθήσετε πατροπαράδοτες θρακικές λαογραφικές γιορτές και έθιμα, όπως οι Μουντζούρηδες στον Πολύσιτο, ο Θρακιώτικος Γάμος στον οικισμό Μυρωδάτο και η Καμήλα στη Σταυρούπολη.
Tip: Μη χάσετε το τελετουργικό κάψιμο του Τζάρου, ανθρώπινο ομοίωμα τοποθετημένο πάνω σε σωρό από πουρνάρια που, αύριο κατά το ηλιοβασίλεμα, θα λαμπαδιάσει στην περιοχή Σμακώβ, στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Το έθιμο έχει ρίζες στη συνήθεια των κατοίκων της Ανατολικής Θράκης να καίνε τον Τζάρο για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους.
Πώς: Η Ξάνθη απέχει 221 χλμ. από Θεσσαλονίκη και 121 χλμ. από Αλεξανδρούπολη.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα