Προειδοποίηση για κυκλώνα στην Κρήτη από το Αστεροσκοπείο Αθηνών

Για πέρασμα κυκλώνα στη νότια Κρήτη προειδοποιεί το Αστεροσκοπείο Αθηνών, έπειτα και από το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ και το οποίο βρίσκεται σε ισχύ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου:

«Βαρομετρικό χαμηλό με χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα (medicane), έχει ήδη σχηματιστεί την Κυριακή 30/10 στη θαλάσσια περιοχή νoτιοανατολικά της Σικελίας, όπως διακρίνεται και στην δορυφορική φωτογραφία που ακολουθεί. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο κυκλώνας αυτός θα κινηθεί γρήγορα προς τα ανατολικά και σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, αναμένεται να περάσει νότια της Κρήτης κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Ο κυκλώνας, πέραν των θυελλωδών ανέμων (αναμένονται άνεμοι ισχυρότεροι των 100 km/h) θα συνοδεύεται και από ισχυρές βροχοπτώσεις που θα επηρεάσουν περιοχές της νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης».

Παράλληλα προειδοποίηση προς τους χειριστές θαλάσσιων σκαφών έχει εκδώσει και το Λιμεναρχείου Ηρακλείου, υπογραμμίζοντας πως αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους έντονα.

Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η επιδείνωση του καιρού αναμένεται μέχρι το πρωί της Τρίτης με κύριο χαρακτηριστικό τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, .

Σήμερα από τα καιρικά φαινόμενα θα επηρεαστούν η Κρήτη και πιθανόν πρόσκαιρα οι νότιες Κυκλάδες και αργά το βράδυ οι νοτιότερες περιοχές των Δωδεκανήσων (κυρίως Κάσος, Κάρπαθος).

Μέχρι το πρωί της Τρίτης, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν ή θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 στα πελάγη 6 και βαθμιαία στα νότια 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού. Ύφεση του καιρού από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα βόρεια και ανατολικά 6 και πιθανόν πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες στα ανατολικά τμήματα του νομού θα είναι τοπικά αυξημένες και ενδέχεται να σημειωθούν πρόσκαιρες ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα