Diego Rivera: Η Google τιμά τον ζωγράφο των τοιχογραφιών

Diego Rivera: Η Google σήμερα 8 Δεκεμβρίου τιμά τον Μεξικάνο ζωφράφο ζωγράφο που γεννήθηκε πριν 125 χρόνια σαν σήμερα.

Έγινε γνωστός με τις τοιχογραφίες του, στις οποίες απεικονίζεται η ιστορία του Μεξικού.

Έμεινε γνωστός στην ιστορία για τις μεγάλες του τοιχογραφίες, τις προοδευτικές του ιδέες αλλά και την θυελώδη σχέση του με την επίσης καλλιτέχνη, ζωγράφο Φρίντα Κάλο. Και οι δύο τους απεικονίζονται νέα χαρτονομίσματα των 500 πέσος.Τα πρόσωπά τους κοσμούν τις δύο πλευρές των χαρτονομισμάτων των 500 πέσος.

Οι Ριβέρα και Κάλο, που ήταν ζευγάρι, θεωρούνται από τις πιο σημαντικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες του Μεξικού, με έντονη πολιτική δραστηριότητα.

Το ζευγάρι είχε 20 χρόνια διαφορά ηλικίας. Η Φρίντα Κάλο και ο Ντιέγκο Ριβέρα, προσέφεραν άσυλο στο σπίτι τους στο Μεξικό, στον Λέον Τρότσκι, λίγο πριν εκείνος δολοφονηθεί.

Ο Rivera γεννήθηκε το 1886 δείχνοντας από μικρός την καλλιτεχνική του κλίση. Στα δέκα του χρόνια γράφτηκε στην Ακαδημία Τεχνών του Σαν Κάρλος ενώ όταν ενηλικιώθηκε πήγε στην Ισπανία για να συνεχίσει τις σπουδές του με κρατική υποτροφία.

Η φιλοσοφία του ζωγράφου για την τέχνη και την ζωή δεν ανήκε σε ένα συγκεκριμένο δόγμα. Είχε μια εξαιρετικά ανεπτυγμένη διαίσθηση με την βοήθεια της οποίας σχημάτισε την γνώμη του για τον κόσμο. Η ικανότητα του να παρουσιάζει αριστοτεχνικά εικόνες και ιδέες του κόσμου εξακολουθεί να μαγεύει τους φίλους της τέχνης μέχρι και σήμερα.

Το Παρίσι ήταν ο επόμενος σταθμός του, όπου μέσα από το κίνημα του κυβισμού, τη ζωγραφική του Σεζάν και τις νωπογραφίες της Αναγέννησης, που μελέτησε εκτενώς στην Ιταλία, διαμόρφωσε το προσωπικό του ύφος.

Ιδιαίτερα ταραχώδης ήταν και η προσωπική του ζωή. Στο Παρίσι απέκτησε τουλάχιστον δύο εξώγαμα τέκνα ενώ γνωστή έμεινε και η θυελλώδης σχέση του με του με την μεξικάνα καλλιτέχνη Frida Kahlo, με την οποία παντρεύτηκε δύο φορές και η ιστορία τους γυρίστηκε και ταινία το 2002 στο Hollywood.

Η γιγαντιαία όμως τοιχογραφία, ένα έπος για την ιστορία του Μεξικού, στο Εθνικό Μέγαρο της Πόλης του Μεξικού, έμεινε ημιτελής, λόγω του θανάτου του στις 24 Νοεμβρίου 1957.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα