Alexander Calder: Η Google αφιερώνει στα 113 χρόνια από τη γέννηση

Ο Alexander Calder, για τον οποίο η Google σήμερα άλλαξε το logo της, ήταν ένας Αμερικανός γλύπτης και ζωγράφος που γεννήθηκε σαν σήμερα 22 Ιουλίου πριν ακριβώς 113 χρόνια.

Είναι διάσημος για την εφεύρεση του κινητού αντικειμένου στην τέχνη, κινητική τέχνη, γι' αυτό και το δημιούργημά του που σήμερα παρουσιάζετε στο logo κινείται. Εκτός από την γλυπτική, σε κίνηση ή μη, ο Alexander Calder δημιούργησε επίσης πίνακες , λιθογραφίες ,παιχνίδια , ταπισερί , κοσμήματα και αντικείμενα οικιακής χρήσης.

Στα έργα του συνδυάζει κινητικά θέματα σε ελικοειδείς και αφαιρετικές φόρμες και άλλοτε στατικές κατασκευές, γεωμετρικές και αφηρημένες, με έντονες επιρροές από τις τέχνες των πρωτόγονων λαών και πολιτισμών. Το υλικό που χρησιμοποιεί είναι άλλοτε πηλός και άλλοτε σίδηρος ή σφυρήλατος ορείχαλκος.

Πρωτοπόρος των προαναφερόμενων mobiles ήταν ο Αlexander Calder που χρησιμοποιούσε φύλλα μετάλλου κομμένα σε απλά σχήματα, και που αναρτώνται το ένα από το άλλο σ’ ένα σύστημα αλυσιδωτών ζυγών που κινούνται ακόμα και με το πιο απαλό ρεύμα αέρα. Είναι ευρέως γνωστός για αυτά τα κινητικά γλυπτά με τα οποία άρχισε να ασχολείται στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν αποφάσισε να ενσωματώσει το στοιχείο της κίνησης, που τόσο τον ενδιέφερε, στις συρμάτινες κατασκευές του.

Ένα κινητό είναι ένα είδος κινητικής γλυπτικής κατασκευασμένο έτσι ώστε να επωφεληθεί από την αρχή της ισορροπίας. . Αποτελείται από έναν αριθμό ράβδων, από το οποίο κρέμονται σταθμισμένο αντικείμενα ή περαιτέρω ράβδους. Τα αντικείμενα που κρέμονται από τις ράβδους ισορροπία μεταξύ τους, έτσι ώστε οι ράβδοι παραμένουν περισσότερο ή λιγότερο οριζόντια. . Κάθε ράβδος κρέμεται από μία μόνο χορδή, που του δίνει την ελευθερία να ταλαντεύεται γύρω από το string.  Ένας δημοφιλής δημιουργός των κινητών γλυπτών ήταν Alexander Calder .

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα